Kızılırmak Köprü projesi birincisi taklit mi ?

Sivas Belediyesi'nin Kızılırmak'a köprü projesi için açtığı yarışmada birinci seçilen eserin, Abu Dabi'de bulunan Şeyh Zayed Köprüsü ile olan benzerliği tartışma konusu oldu.

24 Mart 2016 Perşembe 13:05
Kızılırmak Köprü projesi birincisi taklit mi ?






Kızılırmak Köprü projesi birincisi taklit mi ?

Sivas Belediyesi yapımına başlayacağı Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı projesi üzerinde Kızılırmak'tan geçecek bölüme yapılacak köprü için ulusal yarışma açtı. 'Sivas Kızılırmak Köprüsü Ulusal Mimari Proje Yarışması' adı altında açılan yarışma sonuçlandı. Kızılırmak'ın üzerine modern ve özgün mimari anlayışıyla, gelecek nesillere miras bırakılacak bir proje amacıyla yola çıkılan yarışmada jüri kararını verdi. 107 katılımın olduğu yarışmada farklı ve ilginç tasarımlara yer verildi. 18-20 Mart tarihleri arasında jürinin yoğun çalışmaları ile belirlenen projelerde yarışmada birinciliği Özyeğin Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. İlker Fatih Özorhon, Yrd. Doç. Dr. Güliz Özorhon ve öğretim görevlisi Berke Hatipoğlu'nun hazırladığı proje kazandı. Yarışmada ayrıca 3 mansiyon ve 8 satın alma ödülü verildi. Yarışmanın Jüri Başkanlığınıı İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Arda İnceoğlu yaptı. Projenin kısa sürede hayata geçirileceği açıklandı.

YENİ PROJE TAKLİT İDDİASI

Ancak birinci olan projenin tanıtılmasıyla birlikte kentte tartışma başladı. Sosyal medya üzerinden yapılan değerlendirmelerde birinciliği kazanan ve yapımı planlanan köprü projesinin Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde bulunan Şeyh Zayed Köprüsü ile büyük benzerlik taşıdığı ileri sürüldü. Mimar Zaha Hadid tarafından tasarımı yapılan köprü, 28 Kasım 2010 yılında hizmete açılmıştı. Konuyla ilgili belediyeden ise henüz bir açıklama yapmadı.

Öte yandan kentte, Osmanlı döneminde yapılan iki eski tarihi köprü bulunan Kızılırmak üzerine, yine benzer bir mimarı yerine, farklı çizgiler taşıyan bir köprünün inşa edilmesinin doğru olmadığı yorumlarına yer verildi.

Son Güncelleme: 24.03.2016 13:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.