KPSS davası başladı: Soru hırsızları yargı önünde

Türkiye'nin bir dönemine damgasını vuran KPSS soru hırsızları ilk kez adalet karşısında hesap veriyor. KPSS'de kopya çektiği kesinleşen ve haklarında hapis cezası istenen 230 sanık hakim karşısında

21 Mart 2016 Pazartesi 11:58
KPSS davası başladı: Soru hırsızları yargı önünde






KPSS davası başladı: Soru hırsızları yargı önünde

Türkiye'yi sarsan KPSS skandalına adı karışan 230 kişi bugün yargı önüne çıktı. Yüzbinlerce kişinin geleceğiyle oynayan ve isimleri devlet içindeki paralel yapılanmayla birlikte anılan, çoğunun ataması yapılan zanlılar hakkında ağır ceza isteniyor. 2010 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması görülmeye başlandı.

PUANLARI AYNI KARI - KOCALAR

Kimisi karı koca, kimisi kardeş, bazıları aynı yurtta, çözdükleri sorular da aynı, puanları da aynı, hatta yanlış cevapları bile aynı. Atama bekleyen yüzbinlerce genç binlerce lira harcayarak ve gecesini gündüzüne katarak kurslarda ter dökerken, soru hırsızları, cemaat yapılanması aracılığıyla elde ettikleri sınav cevaplarıyla atamaları yapılmış, hatta gizli bir el tarafından çoğu müdür, müdür yardımcısı koltuğuna bile oturmuştu. Bazıları savunmasında 'KPSS soru ve cevaplarını mail kutusunda' bulduklarını söyleyecek kadar saf ayağına yatarken, suç üstü yakalanan şebekenin bazı üyeleri o tarihteki kanunlar gerekçe gösterilerek serbest bırakılmıştı.

TOPLAM 1435 ŞÜPHELİ VARDI, 70 TANESİ KARI KOCA

MASAK tarafından başlatılan ilk soruşturmada 990 adayın aynı adreste bulunduğu tesbit edilmişti. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde Devlet Denetleme Kurulu tarafından iki kez üst üste yapılan soruşturmalar, MASAK operasyonları Jandarma kriminal raporu, emniyet bilişim uzmanlığı raporu, YÖK Denetleme Kurulu raporu, ÖSYM, TÜBİTAK, MASAK, YÖK, SGK, Maliye, Milli Eğitim Bakanlıkları ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü'nden alınan bilgilerle şüphelilerin ikrarları, müştekilerin beyanları, matematik ile ölçme ve değerlendirme bilirkişilerinin raporları, duruşmada delil olarak kullanılacak.
Kamu Personeli alımı için 2010 yılında yapılan KPSS eğitim Bilimleri sınavında 120 soruya doğru yanıt veren 350 adayın çıkması üzerine sınav iptal edilerek, yenilenmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 10 Temmuz 2010’da yapılan KPSS’de soruların sızdırılmasına ilişkin 54’ü tutuklu 230 kişi hakkında açtığı davanın ilk duruşması başladı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmayı, sanık, şikayetçi ve avukat sayısının fazla olması nedeniyle paravanın açılmasıyla birleştirilebilen Ankara 9. ve 11. Ağır Ceza Mahkemelerinin salonunda görüyor.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma başlamadan önce Ankara 2.Ceza Dairesi Başkanı Musa Yeşil, duruşmayla ilgili bilgi verdi. Duruşmayı 5 gün üst üste yapmayı planladıklarını belirten Yeşil, 54 tutuklu sanığın savunmalarını almayı planladıklarını ifade etti. Yeşil, "İddianamenin okunup okunmamasıyla ilgili talepleri alacağız. Daha sonra savunmalara geçeceğiz. Günlük ortalama 15 kişinin savunmasını almayı planlıyoruz" dedi.
Sanık savunmalarının ardından avukatların beyanlarını alacaklarını kaydeden Yeşil, "Mesai saatleri içerisinde duruşma yapmayı planlıyoruz. Tutuksuz sanıkların savunmasını 5 gün içinde almayacağız" ifadelerini kullandı.

25 Mart Cuma gününe kadar devam edecek olan duruşmada sanıklar, “silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” suçlarından yargılanacak.



Son Güncelleme: 21.03.2016 12:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.