Leopar'dan sonra şimdi de onu vurdular

Diyarbakır'da öldürülen leoparın ardından bu kez de Burdur'da bir vaşak avcılar tarafından öldürüldü.

14 Kasım 2013 Perşembe 08:48
Leopar'dan sonra şimdi de onu vurdular






Türkiye'de yaban hayata yönelik acımasız katliam sürüyor. Bir yandan maden sahası, yol açma, HES yapımı, turizm tesisi kurma bahaneleriyle ormanlar kıyılar tahrip edilip yağmalanırken diğer yandan yaban hayata yönelik bilinç saldırılar çok sayıda türü bitme noktasına getirdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca nesli koruma altında bulunan hayvanların arasında yer alan Vaşak, Burdur'un Altınyayla ilçesi ormanlık alanda ölü olarak bulundu.

Geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır'da vurularak öldürülen Leopar ile ilgili soruşturma yeni sonuçlanmıştı ki, nesli koruma altında bulunan diğer bir hayvanın öldürüldüğü haberi Burdur'dan geldi.

Gölhisar Orman İşletme Müdürlüğü Dirmil İşletme Şefliğine bağlı orman muhafaza memurları bölgelerinde yaptıkları rutin koruma kontrol faaliyetleri esnasında, Altınyayla İlçesi sınırları ve şeflik sınırları içerisinde orman yolu kenarında bir adet vaşağın ölüsünü buldular.

Kısa süre içerisinde Bölge Müdürlüğüne getirilen vaşağın yapılan ilk incelemesinde ergin bir dişi olduğu, sağ ön ayağında kanamaların ve yaralanmalar tespit edildi.

Ertesi gün Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesine yapılan otopsisi sonrası ölüm nedeni tespit edilen vaşağın AV TÜFEĞİ ile vurulmuş olduğu kayıtlara girildi.

Otopsi sonrası vaşağın DNA analizi için karaciğer, dalak, kulak ve kas örnekleri alınarak TÜBİTAK MAM'a gönderildi.

VAŞAKLAR NERELERDE YAŞAR

Toroslarda yaygın olarak bulunan vaşaklar daha çok İç Anadolu bölgesine bakan kesimlerde geniş aileler halinde bulunur. Burdur, Ispartar, hattından Mersin'e uzanan derin vadilerde az sayıda ailenin kaldığı biliniyor. Yozgat, Çankırı, Kastamonu, Amasya hattı içinde az sayıda Vaşak'ın bulunduğu tahmin ediliyor. Ankara Kulu arasında kalan küçük tepelerde 1960'lı yıllara kadar kır kedisi olarak adlandırılan vaşaklar Kahmanmaraş çevresindeki dağlarda da bulunuyor

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.