MKE'deki ihaneti Amerika'daki Türk genci önledi

Türkiye'nin uzun araştırma ve geliştirme çabaları sonucu ürettiği ilk milli piyade tüfeği MPT 76'yı yabancı silah şirketlerine satmak isterken yakalanan MKE müdürü meğer polisle pazarlık yapmış

09 Nisan 2016 Cumartesi 12:49
MKE'deki ihaneti Amerika'daki Türk genci önledi






MKE'deki ihaneti Amerika'daki Türk genci önledi

Türkiye'nin milli piyade tüfeti MPT 76'nın üretimine dair yazılım bilgilerini Amerikalı silah şirketine satmak isterken yakalanan MKE üst düzey yöneticisi Mustafa Tanrıverdi'nin yakalanmasına ilişkin detaylar ortaya çıktı. İddiay göre Mustafa Tanrıverdi, MPT 76'nın üretim sırlarıyla ilgili detayları satmak için Amerikalı şirketi teklif götürdü.
Söz konusu şirkette çalışan bir Türk gencinin Ankara polisine bilgi vermesi üzerine başlatılan operasyonda Tanrıverdi'nin emekli olmadan büyük vurgun yapmaya hazırlandığı belirlendi.

PAZARLIĞI POLİSLERLE YAPTI

Milli Piyade Tüfeği 76 ile MP5 silahı projesini ABD'lilere satmak isterken yakalanan MKE Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin silah şirketi yetkilisi sandığı polislerle sıkı bir pazarlığa girdiği ortaya çıktı.
Makina Kimye Endüstrisi Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin 18 milyon dolarlık Milli Piyade Tüfeği projesini satmak isterken suçüstü yakalanması Türkiye'nin gündemine oturdu. Ankara Organize polisi tarafından düzenlenen operasyon filmleri aratamayacak nitelikte.

POLİSLERE İNDİRİM SAĞLADI

Projeyi satmayı kafasına koyan 20 yıllık MKE'nin üst düzey memuru Mustafa Tanrıverdi, ABD'li silah firması Zenith ile bağlantıya geçti. ABD'li şirkette çalışan Türk vatandaşı K.Y. bu durumdan rahatsız olunca emniyete bilgi verdi. Ankara Organize polisi hemen K.Y'yle irtibata geçti. Güven sağlamaları için aracı olmasını istedi. Silah şirketinden arayan yetkililer Tanrıverdi'ye, "Bizim arkadaşlar sizinle irtibata geçecek" diyerek polislere kolaylık sağladı.

KAPIYI  YÜKSEKTEN AÇTI

Organize şubeden polisler ABD'li silah şirketin aradıklarını söyleyerek Mustafa Tanrıverdi ile irtibata geçtiler. Artık güven sağlamışlardı. Bir hafta boyunca kıyasıya pazarlık yaptılar. Tanrıverdi "2 milyon istiyorum" dedi. Polisler "Bu para çok" dediler.  Sonunda 1 milyon 100 bin TL'ye anlaştılar.  Parayı alırken suçüstü yakaladı.

Geçmiş 10 yılı mercek altında

20 yıldır MKE'de çalışan Tanrıverdi, 10 yıl boyunca kritik bir birimde müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Birçok gizli projeden bilgisi vardı. Polis şimdi Tanrıverdi'nin 10 yılını mercek altına aldı.

SON VURGUNUNU YAPACAKTI!

Tanrıverdi'nin evinde yapılan aramalarda 28 bin euro ve 18 bin dolar para çıktı. Sorgusunda suçunu kabul eden Tanrıverdi, " Emekli olmayı düşünüyordum. Bu işi yaptıktan sonra dilekçemi verecektim" ifadelerini kullandı.

Yüksek teknik özellikler

Üretim şefi Mehmet Demirel: Geçmişte patenti Almanlar'a ait G3'lerin üretimini de yaptık ama patent onlarda olduğu için tüfekte yapılacak bir değişiklikte onlara söylemek zorundaydık ancak MPT-76 bizim, yani milli üretim, patenti de bizde. Kullanıcı, bu silahla alakalı herhangi bir olumsuzluğa kapılırsa biz onu fabrikada anında değiştirebiliriz. Kamuoyunda 'yağmurda, çamurda da atıyor mu?' diye çok sorulur. Evet bu silah, 42 aşama testi geçti. Bir piyade tüfeğinde kriter bin mermide 8 basit hata yapmasıdır, milli gururumuz olan MPT-76 binde 3 basit hata vermiştir. Bu silah yağmurda, çamurda, karda, eğimli atışlarda kimyasal testlerden geçerek eksi 40, artı 60 dereceden atış yaptı.

En büyük talibi ABD

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından üretilen milli piyade tüfeği MPT-76'ya ABD, Şili, Azerbaycan gibi ülkelerden talep olduğu bildirildi. MKEK Silah Fabrikası Üretim Şefi Mehmet Demirel, Milli piyade tüfeğinin patentinin Türkiye'de olması dolayısıyla ürünü dünyanın istenilen ülkesine satabileceklerini, böyle bir haklarının olduğunu vurguladı: MPT-76'ya aşırı derecede talep var, en büyük talep de ABD'den.

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.