Moskova'daki Ramazan çadırında Türkiye coşkusu

22 Ağustos 2011 Pazartesi 11:19
Moskova'daki Ramazan çadırında Türkiye coşkusu






MOSKOVA (CİHAN)- Rusya'nın başkenti Moskova'da bu yıl altıncısı kurulan Ramazan çadırı her kesimden büyük ilgi görüyor. İstanbul Müftülüğü'nün katkıları ile düzenlenen iftar programına; farklı etnik gruplardan 700'ün üzerinde kişi katıldı. Moskova'da yaşayan Türklerin de ilgi gösterdiği iftar programında; Türkiye'den gelen din görevlilerinin okudukları ezan ve ilahiler çadırı şenlendirdi. Yapılan dualarda yüzlerce kişi birlikte el açıp 'amin' dedi. Yoğun ilginin olduğu iftarda çadırda yer bulamayanlar, uzun süre sıra beklemek zorunda kaldı.Zafer Parkı'nda kurulan Ramazan çadırına Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, İstanbul Müftüsü Prof.Dr. Mustafa Çağrıcı, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Fatma Ceren Yetiz ve diğer yetkililer katıldı. Açılış konuşmasını yapan Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Fahri Sağlık, Ramazan çadırında misafirlerini ağırlamaktan memnun olduklarını söyledi. Elçilik Maslahatgüzarı Yetiz de, Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin'in Türkiye'de yıllık izinde olduğu için programa katılamadığını ifade ederek, Büyükelçinin selamlarını iletti. İstanbul Müftüsü Prof.Dr. Çağrıcı da Rusya Müslümanlarını ve tüm vatandaşları ağırlamaktan memnun olduklarını ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri adına ülkemin selamlarını sizlere iletiyorum. Sayın Müftü Gaynuddin kardeşime bu iftar nezaketi dolayısıyla içten şükranlarımı sunuyorum. Bugün sizlerle oruç vesilesiyle buradayız. Fakat, bunun başka özel bir anlamı da var. Bu sofrada Rus-Türk halklarının, Rusya ve Türkiye Müslümanlarının bir kaynaşması, birlikteliği, beraberliğine tanık oluyoruz dedi
.RAMAZAN ÇADIRI GELENEĞİNİ TÜRKİYE BAŞLATTI
Ramazan çadırı geleneğini Türkiye'nin başlattığını belirten İstanbul Müftüsü, Dünyada artık diğer ülkeler de bizi örnek almaya başladı. Buna çok seviniyoruz, mutluyuz. Bu yıl Türkiye'de on binlerce kişi Ramazan çadırında orucunu açtı. Bu yüce dinimizin, yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in, sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed'in(s.a.v) bize öğrettiği değerlerdir. Modern dünyamızda bu değerlerin çok büyük önemi var. Çünkü; insani bencilliğin, yardımlaşmamanın acı manzaralarıyla karşılaşmaktayız. Bu yıl Türkiye Ramazan güzelliğini yaşıyor. Afrika'da kuraklık nedeniyle açlık çeken insanlar için Türkiye Müslümanları seferber oldu. Özellikle Somali için 200 milyon dolardan fazla yardım topladık. Hatta Türkiye'deki çocuklarımız bile harçlıklarını verdi. Ve umut ediyorum ki Moskova'da sizlerle sergilediğimiz bu birliktelik ve beraberlik de dünya insanlığı adına önemli bir mesaj olacaktır diye konuştu.Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Gaynuddin de konuşmasında Türkiye'nin kendilerine gösterdiği maddi ve manevi desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu. Gaynuddin, Sayın İstanbul Müftüsü bu güzel görev için Moskova'ya kadar geldi. Bizi onurlandırdı. Türkiye Diyanet İşleri bizi her zaman destekledi. Bizim ilk çadırımız da Ankara Belediyesi'nin katkılarıyla kurulmuştu. Türkiye ayrıca eğitim, öğretim ve başka projelerde de bizi desteğini esirgemiyor. Ben tüm bu desteklerden dolayı Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Rusya Müslümanları adına teşekkür ediyorum dedi. Gaynuddin Moskova Merkez Camii inşaatı için de Türkiye'den destek beklediklerini kaydetti.
MOSKOVA'DA TÜRKİYE HAVASI
Ramazan çadırında düzenlenen Türkiye günü dolayısı ile çok memnun olduklarını ifade eden Binali Kılıç isimli gurbetçi, söylenen ilahilerden çok etkilendiğini, kendisini Türkiye'de gibi hissettiğini söyledi. Türkiye'de gelenek haline gelen Ramazan çadırının Moskova'ya kadar gelmesinin sevindirici olduğunu kaydeden Kılıç, Ruslar, Tatarlar ve diğer farklı etnik gruplar burada Türk kültürünü de tanıma imkanı buldu. dedi.Rusya'da inşaat işinde çalışan Mansur ise Moskova'da oruç tutmanın ayrı bir duygu olduğunu ifade ederek şu şekilde konuştu: İstanbul'dan müftümüzün gelmesi çok güzel. İftarda Türk gününün düzenlenmesi, Türk mutfağından yemeklerin sunulması mutluluk verici. Çok gurur duyduk. Türkiye'den gelip Rusya'da çalışan kardeşlerimizi bir arada görmek çok sevindirici. Mükemmel manzara var burada. Yaşadığımız duygular kelimelerle anlatılmayacak kadar güzel.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.