NATO vermedi Rusya'dan alacak; Türkiye Rusya'dan füze teklifi istedi

NATO ülkesi Türkiye ilk kez Rusya'dan resmen hava savunma teklifi vermesini istedi. Yıllardır Türkiye'ye satılmayan Patriot hava savunma sistemleri yerine S-400 bataryaları mı gelecek?

10 Ekim 2016 Pazartesi 18:18
NATO vermedi Rusya'dan alacak; Türkiye Rusya'dan füze teklifi istedi






Rusya Türkiye'ye hava savunma sistemi kurmak için harekete geçti

Rusya ile Türkiye arasında kritik görüşmenin içeriği Dışişleri Bakanlığı tarafından ilk kez açıklandı. Rusya, Türkiye'nin yıllardır kurmaya çalıştığı hava savunma sistemleri için bu ülkeden resmen teklif istedi. İlk kez bir NATO ülkesi Rusya'nın gelişmiş hava savunma sistemi kurmak için harekete geçiyor. Yıllardır 'Rica - Minnet' bazen hollanda, bazen Norveç ya da Finlandiya'dan bir kaç aylıgına getirilen Patriot hava savunma sistemleri yerine kalıcı savunma sistemleri kuruluyor. ASELSAN ve TÜBİTAK işbirliği ile geliştirilmeye çalışılan milli hava savunma sistemi kuruluna kadar Rusya'dan S-400 bataryaları ya da yeni nesil füze sistemleri alınacak. NATO Füze Kalkanı dışında kalan Türkiye, muhtemel hava saldırıları karşısında kendini korumak için uzun süredir arayış içindeydi. Çin, ABD ve İngiltere ile sürdürülen pazarlıklar ise kısıtlı yazılımlar ve engeller yüzünden askıya alınmış durumda.

Türkiye Hava Savunma sistemleri konusunda kritik bir karar sürecinden geçiyor. Milli silah üretimine ağırlık veren Ankara, stratejik öneme sahip silah sistemleri için, batılı müttefikleri yerine yeni kaynaklara yöneliyor. ABD'nin yıllardır parasıyla vermediği hava savunma sistemleri için Ankara ilk kez NATO dışı bir ülke ile pazarlık süreci başlatıyor. Daha önce Çin'den satın alınması gündeme gelen ancak iptal edilen ihale süreci ile durdurulan Hava Savunma Sistemi için bu kez Moskova ile pazarlık masasına oturuluyor. ABD ve NATO ülkelerinin TSK'ya çok gördüğü hava savunma sistemleri eğer anlaşma sağlanırsa Rusya'dan satın alınacak. Bu konuda Ankara Moskova'dan resmen teklif istedi.

VİZE'DE ÖNCELİK İŞADAMLARINA

Bu arada Rusla ile Türkiye arasında vize serbestisinin detayları da belli oldu. Dışişleri Bakanlığı, vize serbestisinin öncelik olarak işadamlarına verileceğini açıklarken hava savunma sistemi için Rusya'dan teklif alınacağını duyurdu

Dışişleri kaynakları, "İki ülkenin istihbaratları görüşüyor. Vize serbestisinde öncelik işadamlarına verilecek" açıklaması yapıldı. Öte yandan Hava savunma sistemi ile ilgili Türkiye'nin Rusya'dan da teklif alacağı belirtildi. Yapılan açıklamada Türk Akımı Projesinde imzaların enerji zirvesi bitmeden atılacağı belirtildi.
Son Güncelleme: 10.10.2016 18:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.