NATO'ya Ankara'dan filozof tepkisi: Tatbikatın adı değişti

NATO'nun Ege’de başlatacağı devriye görevinin komutasını üstlenen Alman Tuğamiral Jörg Klein, Ankara ile ufak bir krize neden oldu.

15 Şubat 2016 Pazartesi 10:45
NATO'ya Ankara'dan filozof tepkisi: Tatbikatın adı değişti






NATO'ya Ankara'dan filozof tepkisi: Tatbikatın adı değişti

Ege'de düzenlenecek olan NATO tatbikatlarına Yunan filozoflarının adı verilince, Ankara'nın koyduğu engel etkili oldu.
Tuğamiral Klein görevinin başına geçtikten sonra Ege Denizi'nde devriye görevi icra edilecek bölgelere, Platon ve Aristo gibi antik Yunan filozoflarının isimlerini verince Türkiye'nin tepkisiyle karşılaştı. Ankara söz konusu bölgenin uluslararası sular olduğunu vurgulayarak isimlerin değiştirilmesini istedi.

NATO geçen hafta mülteci akınını yavaşlatmak ve insan kaçakçılarını durdurmak için üye ülke donanmalarının Ege Denizi'nde devriye görevi üstlenmesi konusunda ilke anlaşmasına varmıştı. Görev gücünün ilk rotasyonunun komutasının Almanya'ya verilmesinin ardından NATO'nun 2 numaralı daimi deniz gücü 'SNMG2' gemilerinin komutanı olan Alman Deniz Kuvvetleri'nden Tuğamiral Jörg Klein bölgeye atanmıştı.
 
Harflerle değişti

Tuğamiral Klein görevinin başına geçtikten sonra Ege Denizi'nde devriye görevi icra edilecek bölgelere, Platon ve Aristo gibi antik Yunan filozoflarının isimlerini verince Türkiye'nin tepkisiyle karşılaştı. Bölgenin sadece Yunan karasuları değil uluslararası sular olduğunu vurgulayan Ankara'nın, bölge isimlerinin değiştirilmesi talebine olumlu cevap veren Tuğamiral Klein, devriye bölgelerine 'A1', 'A2' gibi sayı ve harflerden isimler verdi.
 
SNMG2'nin kapasitesi artacak

Ege Denizi'nde SNMG2 bünyesinde şu anda Almanya'dan FGS Bonn, Türkiye'den TCG Barbaros ve Kanada'dan HMCS Frederiction savaş gemileri görev yapıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, diğer NATO ülkelerinden katkı amaçlı beyan geldiğini, yakın gelecekte SNMG2'nin kapasitesinin artmasını öngördüklerini söylemişti. Halen Almanya komutasında olan SNMG2'nin gelecekte 5-7 gemi kapasitesine ulaşması bekleniyor.
 
Ortak tatbikat yapılmıştı

Türk Deniz Kuvvetleri ve NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) gemileri, 01 - 04 Şubat tarihleri arasında NATO üyesi ülkeler arasındaki ittifak dayanışmasının sergilenmesi amacıyla Doğu Akdeniz'de küçük çaplı bir deniz tatbikatı gerçekleştirmişti.
Son Güncelleme: 15.02.2016 10:50
Anahtar Kelimeler:
NATO Ege Tatbikatı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.