'NATO'yu Suriye konusunda test etmek için Patriot füzesi talep ettik'

14 Aralık 2012 Cuma 17:40
'NATO'yu Suriye konusunda test etmek için Patriot füzesi talep ettik'






KAHRAMANMARAŞ (CİHAN)-
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Birdişli, hava savunması ve sınır güvenliği konusunda Türkiye´nin yeterli donanıma sahip olduğunu belirterek, Bana göre Türkiye NATO'yu Suriye konusunda arkasında olup olmadığını test etmek için Patriot füzesi talebinde bulundu. dedi. Birdişli, Kahramanmaraş halkının kaygılanmaması gerektiğinin altını çizerek, tedbirin çok olmasının tehdidin büyük olduğu anlamına gelmediğini vurguladı. Almanya Devlet Bakanı Michael Link, önceki gün, Türkiye'ye gönderilmesi planlanan Patriot sistemlerinin muhtemelen Kahramanmaraş yakınlarında konuşlandırılacağını açıklamıştı.


Patriot füze sistemlerinin Kahramanmaraş yakınlarında konuşlandırılacak olmasının bölgedeki savunma zincirine güç katacağını söyleyen Birdişli, Füzelerin Kahramanmaraş yerleştirilmesi stratejik bir seçim. Hava savunması konusunda Adana´dan bu bölgeye kadar baktığımızda; Adana ve Diyarbakır´da askeri üs var. Hatay tarafında ise erken uyarı radar sistemleri bulunuyor. Bütün Suriye sınırını kapsayan bir savunma sistemine sahibiz. Bunu bir zincir şeklinde düşünürsek, askeri açıdan bu zincirin en zayıf halkasının Kahramanmaraş ve çevresi olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle Patriot füzelerinin savunma amaçlı olarak Kahramanmaraş yakınlarında konuşlandırılması planlanmış olabilir diye konuştu.

Türkiye´nin NATO üyesi bir ülke olduğuna dikkat çeken Birdişli, bu füzelerin daha önce Türkiye´ye 1991 yılındaki Körfez Savaşı sırasında da konuşlandırıldığını kaydetti. Hava savunma sistemine sahip füzelerin caydırıcı bir güç olarak kullanılabileceğini aktaran Birdişli, konuşmasına şöyle devam etti; Baktığımızda Kahramanmaraş´tan Suriye sınırı yaklaşık 150 kilometre. Bu füzeler Kilis´e yerleştirilmiş olsaydı, füzenin menzili Suriye´nin içini de kapsayacaktı. Türkiye Patriot füzelerini NATO´dan talep ederken savunma amaçlı kullanacağını belirtti. Füzeler Kilis´e yerleştirilseydi Suriye´nin kendi topraklarında yapmış olduğu operasyonların da hedef alınabileceği düşüncesi oluşabilirdi. Yetkililer füzeyi Kahramanmaraş´a çekmekle asıl niyetin savunma amaçlı olduğu mesajını veriyor.

TÜRKİYE NATOYU TEST ETTİ.
Patriot füze sistemlerinin Türkiye´de konuşlandırılacak olması NATO´nun Türkiye´nin arkasında olduğunun bir göstergesi diyen Birdişli, Bu açıdan bakıldığında Suriye´nin arkasındaki ülkelere bir mesaj niteliği taşıyor. Ayrıca bu yolla Türkiye NATO´yu test etmiş oldu. şeklinde konuştu.

TEDBİRİN ÇOK OLMASI TEHDİDİN BÜYÜK OLACAĞI ANLAMINA GELMEZ

Kahramanmaraş halkının kaygılanmaması gerektiğini de anlatan Birdişli şu bilgileri verdi: Tedbirin çok olması tehdidin büyük olacağı anlamına gelmez. Burada amaç caydırıcılığı artırarak karşı tarafı bir daha düşünmeye sevk etmek. Patriot füzeleri sanayi tesisleri ve şehirlerin korunması için dizayn edilmiş gelişmiş teknolojiye sahip silahlar. İnsanlar kendilerini güvende hissetmeliler. Kahramanmaraş halkının kaygılanmasına gerek yok.










CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.