Osmanlı revakları 4 ay daha Kâbe'deki yerinde

01 Aralık 2011 Perşembe 01:14
Osmanlı revakları 4 ay daha Kâbe'deki yerinde






 

Son 80 yılda Kâbe'nin etrafındaki 300'e yakın eski eser, alan genişletme çalışmaları kapsamında yıkıldı. Şimdi de Kabe'nin etrafını genişletmek için Osmanlı revaklarının yıkılması planlanıyor. Ancak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Suudi dışişleri bakanı ile yaptığı görüşme sonucunda yıkım kararını 4 ay süreyle durdurma sözü aldığı öğrenildi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kâbe'deki düzenlemeyle ilgili kararın, Suudi Arabistan yönetimince 4 ay ertelendiğini açıkladı. Türk hükümetinin Suudi Arabistanlı muhataplarıyla yaptığı görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini belirten Bozdağ, "Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu, Suudi dışişleri bakanı ile yaptığı görüşmede yıkım kararını 4 ay süreyle durdurma sözü aldı. Bu süre zarfında Kâbe'nin yüce maneviyatı ruhaniyesinin korunması için revakları yıkmadan Kâbe alanını genişletme konusunda görüşmeler yapacağız.'' dedi.

Önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye konuyu görüşmek üzere bir heyet geleceğini vurgulayan Bozdağ, "Diyanet İşleri Başkanlığı'mızın misafiri olarak gelecek heyette, Kâbe ve civarını iyi bilen mimar ve mühendisler ile Kâbe'nin sorumluluğunu yürüten yetkililer olacak.'' diye konuştu.

Bu arada Türk makamları, revakların korunarak alanın genişletilmesi için Suudi yönetimine alternatif proje önerecek. İslami Miraslar Araştırma Komisyonu yetkililerinin de yer alacağı heyet, Kâbe'nin etrafında yer alan çoğunluğu Osmanlı dönemine ait tarihî yapıların yıkılmaması için Türk hükümeti ile ortak çalışma yürütecek. Mekke'de kentsel planlama alanında çalışmalar yapan Suudi mimar Sami Angawi, "Bu proje gerçekleşirse yakında bölgede gökdelenlerden başka bir şey bulamayacaksınız. Gökdelenler ve otellerle Allah'ın evi ticarileştirilmemeli. Hacda, her zaman herkesin eşit olması gerekiyor. Ulus yok, sınıf yok. Kâbe, bu dengeyi bulabildiğimiz tek yer. Kâbe'de dünyevi şeyleri arkanızda bırakmanız lazım.'' diyerek projeye karşı çıkıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.