Özel dershaneler: Dershanelerin kapatılması kayıt dışı ekonomiyi artırır

17 Ekim 2012 Çarşamba 16:46
Özel dershaneler: Dershanelerin kapatılması kayıt dışı ekonomiyi artırır






ÇORUM (CİHAN)- Çorum Özel Dershaneler Birliği (ÇÖZDEBİR) yöneticileri, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası 'nın (ÇTSO) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, dershanelerin kapatılmasıyla eğitim sektöründe kayıt dışı ekonominin artacağını belirtti.

ÇTSO toplantı salonun gerçekleşen toplantıda konuşan Özel Dershaneler Birliği Başkanı Hüseyin Çetin, dershanelerin bir ihtiyaç, bu ihtiyacın Türkiye ve Çorum için vazgeçilmez bir gerçek olduğunu vurgulayarak yeni sistemler ortaya konulsa da dershanecilik anlayışının devam edeceğini kaydetti.

ÇÖZDEBİR yöneticilerinden Erkan Çiftçi de Çorum'da 14'ü merkezde olmak üzere toplam 28 dershanenin bulunduğunu belirtti. Eğitim sektörünün dershanelere ihtiyaç duyduğunun altını çizen Çiftçi, dershanelerin kapatılmasıyla eğitim sektöründe kayıt dışı ekonominin artacağını söyledi.

Kendilerine 'okul varsa dershaneler neden var' şeklinde soruların yöneltildiğini ifade eden Erkan Çifçi, ''Biz, mevcut sınavların olduğu bir sistemde okulların alternatifi değiliz. Şu anda Çorum'da fen lisesi, ilin en iyi lisesidir. Bununla beraber en fazla dershane öğrencisi olan okul da yine fen lisesi, bunun sebebi, arz-talep dengesinin iyi olmamasıdır. Türkiye'de yılda ortalama 300 bin öğrenci hukuk fakültesine gitmek istiyor ancak yalnızca 10 bin tanesi yerleşebiliyor. Yılda 260 bin öğrenci tıp fakültesine gitmek istiyor ancak 8 bin tanesi yerleşebiliyor. Arz-talep dengesizliği var. Dershanelerin kapatılmasıyla bu hizmet, resmi, ya da gayri resmi yollarla devam edecektir. '' dedi.

Dershane öğrencilerinin büyük bir kesiminin orta ve dar gelirli kesim olduğunu söyleyen Çiftçi, durumu iyi olan ailelerin çocuklarına özel ders aldırdığını belirtti. Çiftçi şunları belirtti: ''Biz bir öğrenciye yılda 750 saat ders veriyoruz ve bunun karşılığında 2 bin 200 TL ile 2 bin 500 TL arasında ücret alıyoruz. Dershaneler kapatılırsa etüt merkezleri, özel dersler artacak. Bir öğrenciye yılda 375 saat ders verip karşılığında 18 bin 750 TL ücret talep edecekler. Bunların haricinde bir de istihdam konusu var. Bu sektörde binlerce insan istihdam oluyor. ''

AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı ise Türkiye'nin bu yıldan itibaren yeni bir eğitim-öğretim sistemi ile tanıştığını, lise ve üniversitelere giriş sınavları ile ilgili de yeni düzenlemeler yapılması için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye'de dershanelerin kapatılmasını sağlayacak bir yasal düzenleme yapılmayacağını düşündüğünü söyleyen Bağcı, Çorum'daki dershane yöneticilerinin bir araya gelerek özel bir okul açıp Çorum'un bu konuda Türkiye'ye örnek olmasını sağlayabileceklerini ifade etti.

EN BÜYÜK SIKINTI GELECEĞİ GÖREMEMEK

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal da dershaneciliği ticari boyutu ile ele alarak, bir ticaret erbabı için en büyük sıkıntının geleceği görememek olduğunu aktardı.

Toplantıya AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı'nın yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, ÇÖZDEBİR Başkanı Hüseyin Çetin ile birlik yöneticileri Erkal Aykaç, Mustafa Yalçın, Murat Şimşek, Murat Fındık, Mehmet Emin Karlı, Garip Özgür ve Erkan Çiftçi katıldı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.