Rosatom Başkanı Kiriyenko: Türk nükleer santral modeli dünyaya örnek olacak

03 Aralık 2011 Cumartesi 15:25
Rosatom Başkanı Kiriyenko: Türk nükleer santral modeli dünyaya örnek olacak






Mersin Akkuyu'da, Rusya tarafından inşa edilecek santralde görev alacak öğrenciler Rusya devlet nükleer enerji kurumu Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko'nun seminerine katıldı. Kaluga bölgesi Obninsk şehrindeki Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi'nde eğitim gören Türk ve yabancı öğrencilere hitap eden Kiriyenko, önümüzdeki yıllarda nükleer enerjiye daha fazla ihtiyaç duyulacağını, bu alanda eğitim alan herkesi parlak bir gelecek beklediğini dile getirdi. 

FUKUŞİMA NÜKLEER SANTRAL PROJESİ HATALIYDI
Japonya'da meydana gelen depremin ardından nükleer santrallerin varlıkları tartışılır duruma geldiğini söyleyen Kiriyenko, Fukuşima'da ABD tarafından inşa edilen santralin çok eski ve yapımı sırasında ciddi hatalar olduğunu savundu. Kiriyenko, Eski olmasına rağmen deprem santrale zarar vermedi. Hatta Tsunami bile fazla etkilemedi. Asıl sorun deprem yüzünden elektrik kesintisi idi. Bu sırada devreye girmesi gereken jeneratörlerin bodrum katında bulunması faciaya yol açtı. Su altında kalan jeneratörler devre dışı kaldı ve pompalar reaktörün soğutulması için su pompalayamadı. Sonrasında yaşananları biliyorsunuz. şeklinde konuştu.TÜRKİYE NÜKLEER SANTRAL İNŞAATINDA DÜNYAYA ÖRNEK MODEL SUNDUSantral inşaatında kullanılacak malzemelerin kurulduğu ülkede üretilmesinden yana olduklarını dile getiren Rosatom Başkanı, bu konuda uzmanların yetiştirilmesinde her türlü desteği vereceklerini söyledi. Kiriyenko, Türkiye nükleer santralinde uygulanacak 'inşa et, sahip ol ve işlet' modeli dünyada model oldu. Hatta bu modelle inşa edilmesi için başka ülkelerden teklifler aldık. Sadece inşa etmekle kalmıyorsunuz aynı zamanda sahibi oluyorsunuz, işletiyorsunuz ve güvenliğini sağlıyorsunuz, bu çok ilginç ve çok güzel bir proje diye konuştu. 20 milyar dolara Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santralin sahibi olacak Rusya, işletme ve güvenlik hizmetlerini de kendisi sağlayacak.

ALMANYA'NIN NÜKLEER ENERJİDEN VAZGEÇMESİ BÜYÜK HATA
Japonya'da meydana gelen depremin ardından nükleer enerjiden vazgeçmesiyle ilgili kararını yorumlayan Kiriyenko, Almanya hükümeti kamuoyunun oluşturduğu baskıya direnemedi. Bu onların kararı ama bana göre büyük hata, çünkü telafisi çok sancılı olacak. Yaklaşık 15 bin kişinin işine son verildi, bazı bölgelerde elektriğe iki kat zam yapıldı. dedi. Almanya'nın elektrik açığını kapatmak için Fransa ile anlaştığını hatırlatan Kiriyenko, Oradan alınan elektrik Almanya sınırında bulunan nükleer santrallerden temin ediliyor, burada ben bir mantık göremiyorum açıkçası. ifadelerini kullandı.

DEPREMİN ARDINDAN 10 YENİ SANTRAL ANLAŞMASI İMZALADIK
Depremin ardından nükleer santrallerin geleceği tartışılırken Rosatom Başkanı toplamda 21 yeni proje anlaşmasına sahip olduklarını hatırlattı. Kiriyenko, Vietnam, Bangladeş, Çin, Ermenistan ve Hindistan gibi ülkelerde yeni santraller inşa edeceğiz. Depremin ardından 10 yeni projeye daha imza attık. diye konuştu. Kiriyenko, santrallerle ilgili kamuoyunun bilinçlendirilmesi durumunda bütün endişelerin ortadan kalkacağını sözlerine ekledi.Konuşmasını tamamlayan Rosatom Başkanı Kiriyenko, Rusça hazırlığı gören ve başarılı olan öğrencilere takdir belgelerini verdi. Başarılı olan öğrenciler arasında dört Türk öğrenci de vardı. Takdir belgesi alan Ebru Adıgüzel adlı öğrenci kaliteli ve hızlı eğitim aldıklarını söyledi. Adıgüzel, Türkiye'de zaten nükleer enerji mühendisliği bölümündeydim, burada daha iyi eğitim alacağımızı düşünüyorum. Mesleği burada öğrenmeyi tercih ettim. Her şey beklentimizin üzerinde. diye konuştu.

RUSYA'NIN BÜTÜNLÜĞÜNÜ NÜKLEER GÜCÜ KORUDU
Seminerin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Rosatom Başkanı Kiriyenko, Rusya'nın nükleer gücüne vurgu yaptı. Kiriyenko, Şunu kesin ifade edebilirim ki Rusya'nın bütünlüğünü ilk defa nükleer alanında yapılan çalışmalar korudu. Kısa sürede yapılan bu çalışmalarla iftihar etmemek mümkün değil. Nükleer silahlanmada seri üretime geçmemiz bizi bölmek isteyen dış güçlerin iştahını kaçırdı açıkçası. şeklinde konuştu.

YAKIN ZAMANDA TÜRKİYE'YE GİDECEĞİM
Basın açıklamasının ardından Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanı Necati Yamaç ile ayaküstü sohbet eden Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko, Türkiye ile olan ortaklıklarına çok önem verdiklerini dile getirdi. Kiriyenko, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın davetini hatırlatarak yakın zamanda Türkiye'ye gideceğini söyledi. Yamaç ise Türk öğrencilerine sağlanan imkanlardan dolayı mutlu olduklarını ve öğrenci sayısının artırılmasını arzu ettiklerini dile getirdi.Daha sonra Kiriyenko başta olmak üzere programa katılan uzmanlar öğrencilerin kaldığı yurdu gezerek çalışmalarla ilgili bilgi edindi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.