"Rusya Büyükelçisi'nin, Dışişleri'ne çağırılması saçmalık"

Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Rus gemisinin boğazdan geçerken füze göstermesine destek verdi. Bu sebeple Rusya Büyükelçisi'nin, Dışişleri'ne çağırılmasını 'saçmalık' olarak niteledi.

09 Aralık 2015 Çarşamba 14:08






Rus gemisi Kunikov İstanbul boğazından geçerken bir Rus askeri omzuna füze aldı. O görüntüler Türkiye'ye tehdit olarak algılandı. Uzmanlar bile bu konuda farklı görüşler dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde KRT'de Çağlar Cilara'nın yayınına katılan Emekli Koramiral Işık Biren, Rus gemisinin zararsız geçiş hakkını ihlal ettiğini savunmuştu. Cilara bugün yaşanan gerilimi Emekli Tuğamiral Türker Ertürk ile değerlendirdi. Ertürk ise Biren'in aksine bir görüş savundu. Ertürk, terör tehdidi nedeniyle Rus gemisinin füze göstermesini doğal karşıladı.

Türkiye ile Rusya ilişkilerinin gerilemesinin, kötüye gitmesinin ve tırmandırılmasının ülkemize hiçbir faydasının olmadığını söyleyen Ertürk, 'herşeyden önce frene basmalıyız' dedi. Ertürk, Rus gemisinin yerleşim bölgesi olan şehre karşı silahlarını yönlendirmediğini söyledi ve zararsız geçişi ihlal edecek eylemde bulunmadığını savundu.

Emekli Amiral Türkiye'nin kendisini Rusların yerine koymasını gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:

"Ne yapmış, bir tane hava savunma füzesi bir denizcinin omuzunda duruyor. Bu zararsız geçişi ihlal etmek mi, bence değil. Konikov'un komutanının yerine kendinizi koyun. Sizin bir uçağınız Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesi ile düşürülmüş. Daha öncesinde Sina'da radikal İslami örgütler tarafından yolcu uçağı düşürülmüş. İstanbul için terör ihbarları var. Amerika'nın İstanbul Başkonsolosluğu kapatılmış durumda, işlem yapmıyor. Kunikov'un komutanısınız, bu şartlarda boğazı geçiyorsunuz. Her an denizden ve karadan, omuzdan atılan silahla gemiye ateş edilebilir. Terör ihbarı var. Bu tedbirleri Rus gemisi komutanı alır, çok normal. Bunu abartmak, arkasına anlam yüklemek normal değil."

Geçmişte Fransa'ya aynı tedbirlerle gittiğini anlatan Ertürk, "Ben Fransa'nın limanına aynı tedbirlerle girdim. O akşam gemide resepsiyon veriyorum, gemiye Fransız donanma komutanı katılıyor, Fransız elitleri katılıyor. Etrafını timlerle çevirdim, hepsi otomatik silahlı. Donanma komutanı geldi, bana birşey diyemediler. Çünkü benim kendimi güvende hissetmem lazım. Türkiye'nin güvenliği, egemenliği geçerli orada. Tedbirleri almak benim hakkımdı. Rus gemi komutanı bunları yaptı" şeklinde konuştu.

Füze geriliminden sonra Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasına saçmalık diyerek tepki gösteren Ertürk, Rusya'yı haklı çıkardı ve açıklamalarına şöyle devam etti:

"Rus Büyükelçisini çağırarak Dışişlerimiz saçmalamış. Bu Rusların en tabi hakkı. Suçlayacağına anlamaya çalış. Rusya, Kafkaslarda radikal İslami örgütlerden problemi var. Orada emperyalizm radikal İslami örgütleri tırmandırıyor, normal İslami örgütleri de radikalleştiriyor. Bunu yaşayarak görmüş, böyle bir tedbir almış, Türkiye'nin bunu anlayışla karşılaması lazım. Aramız bozulursa en çok Türkiye kaybeder. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin hacmine bakın kimin zarar göreceğini anlarsınız. Rusya gerçekten büyük bir güç, bence frene basmalıyız. Ruslar, bize çok benzer, onlarda doğulu, onlarda batılı değil. Her Rus'u kazırsanız altından Tatarlık çıkar diye bir Rus atasözü var. Montrö sözleşmesini korumak için en büyük ortağımız Rusya. Rusya ile didişirsek Montrö sözleşmesini istedikleri gibi değiştirme imkanına kavuşurlar, boğazlar üzerindeki egemenliğimiz tartışmalı hale gelir. Biz kazanmış olur muyuz?"


Son Güncelleme: 09.12.2015 14:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.