Rusya'da muhalefet Putin'e karşı birleşiyor

23 Ağustos 2011 Salı 15:37
Rusya'da muhalefet Putin'e karşı birleşiyor






Rusya parlamentosunda bulunan Adaletli Rusya Partisi aralık ayında yapılacak Duma seçimlerinde ana muhalefet Komünist Parti'ye koalisyon önerdi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya'nın öncülüğünde oluşan "Halk Cephesi"nin seçimlerde parlamentoda çoğunluğu yeniden elde etmesi bekleniyor.

Adaletli Rusya Partisi Duma Grubu Başkanı Nikolay Leviçev düzenlediği basın toplantısında, "Birleşik Rusya'nın yeniden Duma'da çoğunluğu ele geçirmek için uygulamaya koyduğu planları yıkmak için sol güçlerin birleşmesi gerekiyor. Özellikle Komünist Parti lideri Gennadi Zyuganov'un oluşacak ittifak içinde yer almaya davet ediyorum" dedi.

İki partinin ayrı listelerle seçimlere gireceğini, ancak böyle bir işbirliği ile Birleşik Rusya'nın üstesinden gelebileceklerini kaydeden Leviçev, Komünistlerle yapacakları işbirliğinin seçim hilelerinin de önüne geçeceğini savundu.

Komünist Parti yönetimi seçim ittifakı önerisine sıcak bakarken, Adaletli Rusya'dan Birleşik Rusya ile bağlarını koparmaları şartını koştu. Komünist Parti yetkilisi Sergey Obuhov öncelikle teklifi görmeleri gerektiğini ardından bir karar alabileceklerini kaydetti. Ancak, Obuhov burada ittifaktan neyin kastedildiğinin netleşmesi gerektiğini, anayasaya göre seçim koalisyonlarının imkansız olduğuna dikkat çekti.

KREMLİN İÇİN PUTİN-MEDVEDEV KARARI BEKLENİYOR

Adaletli Rusya partisi Mart 2012'de yapılacak devlet başkanlığı seçimleri ile ilgili aday konusunda da Birleşik Rusya'nın kararını beklediklerini açıkladı. Leviçev yaptığı değerlendirmede, "Birleşik Rusya'nın Putin ya da Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'den hangisinin aday olacağı konusunda kararını bekliyoruz. Bu kara kutu açılmadan Adaletli Rusya'nın adayının kim olacağını tartışmak anlamsız." dedi.

Medvedev ve Putin birlikte aday olmayacakları konusunda açıklamada bulunurken, 2012 için ikisi de aday olma ihtimallerine olumlu bakıyor. Eylül ayında yapılacak Birleşik Rusya kongresinde kararın verilebileceği ya da Putin'in kurduğu Halk Cephesi'nin Aralık ayında yapılacak parlamento seçimlerindeki başarısının bekleneceği değerlendirmeleri de yapılıyor.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.