Saab ve Ericsson Teknopark İstanbul'a gelecek mi?

02 Kasım 2012 Cuma 20:59
Saab ve Ericsson Teknopark İstanbul'a gelecek mi?






Türkiye'den bir heyet, İstanbul'da inşaatı devam eden Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark İstanbul)'a teknolojik altyapısı güçlü şirketleri çekmek için Avrupa'ya geldi.
Sabiha Gökçen Havaalanı bitişiğinde inşaatı devam eden Avrupa'nın sayılı, Türkiye'nin en büyüğü Teknopark İstanbul çalışmalarını sürdüren Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası'ndan (İTO) bir heyet, İsveç'in başkenti Stockholm ve Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye bir tanıtım gezisi düzenledi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İTO, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) ortaklığında kurulan Teknopark İstanbul'a araştırma ve geliştirme alanında iş yapan, teknolojik altyapısı güçlü şirketleri çekmek için Stockholm'e gelen 10 kişilik heyet, Türk Büyükelçiliği rezidansında bir basın toplantısı yaptı.

NOKİA'NIN TEKNOPARK İSTANBUL'DA YAZILIM MERKEZİ KURMASINI İSTİYORUZ

Finlandiya ve İsveç temasları ile ilgili Türk basın mensuplarına bilgi veren İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, tamamlandığında yaklaşık 900 bin metrekare kapalı alanı olan ve yaklaşık bin adet araştırma- geliştirme şirketi istihdam edecek Teknopark'a teknolojik altyapısı güçlü yabancı şirketleri de çekmek istediklerini ve bunun için bir tanıtım gezisine çıktıklarını söyledi.
Nokia'nın Teknopark İstanbul'da yazılım merkezi kurmasını istiyoruz

Şu an Teknopark İstanbul'da yer almak için müracaat eden çok sayıda uluslararası şirketin olduğu bilgisini veren Murat Yalçıntaş, Fakat bunların yanında bir de bizim getirmek istediğimiz şirketler var. Biz de bu şirketleri getirebilmek için şu ana kadar iki tane roadshow yaptık. İlkini ABD'ye yaptık. ABD'de Boing, Oracle, Cisco gibi birçok önemli araştırma şirketleri ile görüşmeler gerçekleştirdik. İkinci roadshowumuzu da Avrupa'nın teknoloji ve inovasyon merkezlerinden biri olarak bilinen İskandinav ülkelerine gerçekleştiriyoruz dedi.

Finlandiya'da Nokia, Teknopolis ve Tekes şirketleri ile görüşmeler yaptıklarını bildiren İTO Başkanı Yalçıntaş, Nokia'nın, çevre ülkelerin şartlarına uydurmak için yurtdışında kurmuş olduğu software (yazılım) yerelleştirme merkezleri var. Bu merkezlerden bir tanesini İstanbul'da kurmalarını rica ettik. Daha sonra Teknopolis şirketi ile görüşmelerimiz oldu. Bu şirket birçok yerde Teknopark işletiyor. Onlarla da görüş alışverişinde bulunduk ve muhtelif işbirliği şemaları üzerinde çalıştık. Teknopark İstanbul içerisinde kuracağımız bir fon olacak. Bu fon, fikri olan ama parası olmayan girişimcilere uygun şartlarda finansman desteği sağlayacak. Bu fon sayesinde birçok genç, Türk girişimci kendi fikirlerini, kendi icatlarını ortaya çıkartma imkânı bulacak. Finlandiya'da da benzeri bir çalışma yapan, yılda yaklaşık 600 milyon Euro'luk bir fonu yeni gelişmekte olan Finlandiya şirketlerine aktaran Tekes aldı bir Fin kamu şirketi ile de görüştük diye konuştu.

ERİCSSON VE SAAB'A DAVET

Sonraki gün İsveç'te Ericsson ve Saab firmaları ile yaptıkları görüşmeler sonrası telefonda Cihan Haber Ajansı(Cihan)'a bilgi veren Yalçıntaş, özellikle telekomünikasyon altyapısı alanında dünyanın en iyi şirketlerinden bir tanesi olan Ericsson'u Teknopark İstanbul'a ayrı bir telekomünikasyon kümelenmesi gerçekleştirmek için davet ettiklerini ifade etti. Ericsson yetkilileri ile yapılan görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirten Yalçıntaş, Kendileri konuyu değerlendireceklerini ifade ettiler dedi.

SAAB VE ERİCSSON KONUYA İLGİLİ

Saab firmasının araba kısmı değil fakat savunma kısmı ile ilgilendiklerini kaydeden İTO Başkanı, Saab'ın savunma alanında çok ciddi teknolojik alt yapısının olduğunu belirtti. Bu teknolojik altyapıyı Türkiye'ye çekmek için Saab firması ile görüştüklerini ifade eden Yalçıntaş, Görüşmelerimiz çok olumlu geçti. Saab'ın yönetim kurulu başkan yardımcısı ile görüştük. Saab Türkiye'de bulunmak istiyor. Sadece mal satmak için değil operasyon yapmak için bulunmak istiyor. Bunun detaylarını görüştük, son derece olumlu geçti şeklinde açıklamada bulundu.

Heyette yer alan Savunma Müsteşarlığı'nda teknoloji, sanayi ve uluslararası ilişkilerden sorumlu müsteşar yardımcısı Sedat Güldoğan da son 10 yıl içerisinde Türk savunma sanayisinin üç kattan fazla büyüdüğünü ve dört kattan fazla bir ihracat gelişimi yakaladığını belirtti. Sedat Güldoğan, Hem teknolojik anlamda, hem yan sanayi anlamında savuma sanayindeki katma değeri artırmak için girişimlerimiz var, diyen Güldoğan, Teknopark İstanbul da bunların en önemlilerinden bir tanesi. Teknopark anlatarak buralardan Türkiye'ye bir sinerji çekmeye çalışıyoruz. Temel geliş amacımız bu diye ekledi.

450 BAŞVURU ALDIK

Tamamlandığında yıllık 10 milyar dolar katma değer oluşturacak Teknopark İstanbul'un son durumu hakkında da Yalçıntaş, şu bilgileri verdi: Şu an geldiğimiz nokta itibariyle, ilk binalarımız bitmek üzere, yani 900 bin metrekarenin ilk 6 bloğu olan yaklaşık 55 bin metrekarelik binamız tamamlanmak üzere. Şubat veya mart ayında da hizmete girecekler. Burada çalışacak şirketleri belirlemek üzere de duyurular yaptık. Yaklaşık 450 başvuru aldık. Fakat şu anki kapasitemiz bu 450'nin sadece 100 tanesini alabilecek durumda. İlk yüzünü belirleme çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Nisan ayında bu şirketler burada çalışmalarına başlayabilecek.

Türkiye'nin ileri teknolojide dışarıya olan bağımlığını önemli derecede giderecek olan Teknopark'ın odaklanacağı ana sektörler; havacılık ve uzay, savunma sanayii, denizcilik, ileri elektronik, ileri malzemeler, enerji ve endüstriyel yazılımlar şeklinde belirlendi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.