Şanlıurfa madalyasına 96 yıl sonra kavuşuyor

Fransız işgaline karşı milli kuvvetlerle kazanılan büyük zaferin ardından adına yıllar sonra Şanlı kelimesi eklenen Urfa'ya istiklal madalyası veriliyor.

08 Nisan 2016 Cuma 01:37
Şanlıurfa madalyasına 96 yıl sonra kavuşuyor






Şanlıurfa madalyasına 96 yıl sonra kavuşuyor

Fransız işgaline karşı direnen Urfa halkının kahramanlığının nişanesi olarak adının başına konulan Şanlı kelimesinin ardandan İstiklal Madalyası'na da kavuşuyor. Gaziantep, Kahramanmaraş ve İnebolu'nun ardından Şanlıurfa'da istiklal madalyası almaya hak kazanan şehirler arasına giriyor.

ERDOĞAN ONAYLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6702 sayılı 'Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası Verilmesi Hakkında Kanun'u onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada onaylanan kanuna ilişkin şöyle denildi:
"6702 sayılı 'Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası Verilmesi Hakkında Kanun' Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89'uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir."
Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesini öngören teklif, Meclis Genel Kurulu'nda oybirliğiyle kabul edilerek yasalaşmıştı.
BAKANLAR KURULU ŞANLIURFA'DA TOPLANACAK
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 5 Nisan günü gerçekleşen AK Parti Grup Toplantısı'nda, Bakanlar Kurulu toplantısının ilk defa Ankara dışında Şanlıurfa'da yapılacağını açıklamıştı. Davutoğlu, Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği mücadeleyle kahramanlık gösteren Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesi için Meclis çalışmasına işaret ederek şöyle demişti:
"Bundan sonra her fırsatta ülkemizin her yerinde ülkemizin birliğini, beraberliğini haykırmaya devam edeceğiz. İnşallah 11 Nisan'da da Şanlıurfa'dayım. Şanlıurfa'da da Ankara dışındaki ilk Bakanlar Kurulu toplantısını yapacağız, kurtuluş gününde. Sizlerin desteğiyle bu hafta içinde inşallah süratle tamamlanır. İstiklal Madalyası'nı da inşallah Şanlıurfa'ya TBMM Başkanı'mızla birlikte götürmek nasip olur."

ŞANLIURFA DİRENİŞİ

Ocak 1919’da Urfa’yı işgal eden İngilizler, ekim ayında şehri Fransızlara terk ettiler. Fransızlar, bütün yörede olduğu gibi, işgal ettikleri Urfa’da da Ermenilere dayanarak Türk halkına karşı onur kırıcı davranışlara başladılar.

Ermenilerin intikam duygularıyla yaptıkları bütün taşkınlıklara göz yumdular. 29 Aralık 1919’da buraya atanan Yüzbaşı Ali Saip (Ursavaş), Mustafa Kemal’in emriyle Fransızları buradan çıkarmak için çalışmaya başladı. Milli kuvvetler 7 Şubat 1920’da Urfa’daki Fransız Komutanlığına kesin bir uyarı vererek şehrin 24 saat içinde boşaltılmasını istediler. İstekleri yerine getirilmeyince Türk kuvvetleri Urfa’ya girdiler. 9 Şubat’ta silahlı çatışma başladı.

Fransızlar şehri terk etmeyi reddettiler. Bu arada İngilizler Batı kamuoyunda Türk halkının direnişini, Müslümanların Ermenileri katlettikleri şeklinde duyuruyorlardı. Oysa Fransız ve Ermeniler Maraş’ta, Türk halkını kadın-çocuk demeden katlediyorlardı. Mart ayı başlarında Urfa direnişi zayıflamaya başladı. Bazı Urfalılar Mustafa Kemal Paşa’ya başvurarak (l9 Mart 1920) kolordunun hemen yardıma gelmesini, halkın direniş gücünün tükendiğini bildirdiler. Mustafa Kemal Paşa, 13. Kolorduya gereken emrin verildiğini, Fransızların da çok zor durumda olduğunu belirterek direnmenin sürdürülmesini istedi. Kolordu Urfa’ya gereken yardımı yapamadığı hâlde, daha fazla direnme gücü kalmayan Fransızlar 11 Nisan 1920’de silah ve cephaneleriyle Urfa’yı terk ettiler.
Urfa’ya TBMM kararı ile 1984 yılında Şanlıurfa adı verildi.

İSTİKLAL MADALYALI ŞEHİRLER

Türkiye'de İstiklal Madalyası sahibi iki şehir ve bir ilçe bulunmaktadır. Bunlar Kahramanmaraş Gaziantep ve İnebolu'dur. Gaziantep İstikllal Madalyası'na  2008 yılında kavuştu.

Kahramanmaraş, 21 Ocak 1920 - 11 Şubat 1920 arasında kurtuluş mücadelesi vererek şehri Fransız işgalinden kurtaran halkın kahramanlığı nedeniyle 5 Nisan 1925'te kırmızı şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirildi. Kurtuluş Savaşı sonrasında Meclis'ten gelen "şehirde Kurtuluş Savaşı'na katılanların bildirilmesi" şeklindeki yazı üzerine toplanan şehrin ileri gelenlerinin "Maraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur" cevabı üzerine TBMM, madalyayı fertlere değil bütün şehir halkına verme kararı almıştır. 1925'ten beri 12 Şubat'ta gerçekleşen törenlerde şehrin İstiklal Madalyası bayrağa törenle takılarak bu olay canlandırılır.

İnebolu ise 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla İnebolulu kayıkçıların gayretleri ve başarıları nedeniyle beyaz şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir. Madalya, İnebolu Belediyesi'nde muhafaza edilmektedir. Her yıl 9 Haziran'da tören alanında istiklal madalyası ile birlikte verilen berat açılıp okunur.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.