SBS birincisi Sinem para piyasaları uzmanı çıktı !

08 Temmuz 2011 Cuma 16:11
SBS birincisi Sinem para piyasaları uzmanı çıktı !






ANKARA (CİHAN)- Seviye Belirleme Sınavı (SBS)'nın 2001 birincisi Sinem Sınmaz'ın sermaye piyasaları ile yakından ilgilendiği ortaya çıktı. Sınmaz, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından nisan ayında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girmiş. Başarılı öğrenciyi dereceye taşıyan yazının başlığı da şöyle: Paralan-ırız ya da Para-lanırız SPK'nın bu sene ilkini düzenlediği yarışmaya İzmir Mehmet Seniye Özbey İlköğretim Okulu'nu temsilen katılan Sinem Sınmaz, kompozisyonunda piyasalar ve risk-getiri ilişkisi üzerinde duruyor. Sınmaz'ı dereceye taşıyan yazı şöyle:

PARALAN-IRIZ YA DA PARA-LANIRIZ

Geçen gün aklıma gelen bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum. Haberleri izlerken sermaye piyasası ile ilgili birkaç habere denk geldim. Ve aklıma şu soru takıldı: Eğer ailem parasını borsa, gayrimenkul ya da altından birine yatıracak olsaydı ben hangisini tavsiye ederdim? Öncelikle aklıma riski bölmek için her birine az miktarlarda yatırmalarını tavsiye edebileceğim geldi. Ancak biraz düşününce, para kazanmak için risk almak gereklidir diye düşündüm. Hiçbir şey risk almadan elde edilemez öyle değil mi? Sonra her bir seçeneği aklımdan tarttım ve şu sonuçları elde ettim: Altın: Her zaman değerli ve risksiz bir gün fiyatları düşse de öbür gün yükselecektir. Ancak çok büyük miktarlarda yatırım yapılmadıkça çok para kazandırmıyor. Borsa: Gerçekten riskli ayrıca çok uğraş gerektiriyor. Borsa endekslerini takip etmek hisse senetlerinin fiyatlarındaki dalgalanmaları kestirebilmek vs. ancak yatırımlarınızın büyük hüsranlarla sonuçlanacağı gibi eğer gerekli noktada durmayı bilebilir veya yeterince takip edebilirseniz büyük paralarda kazanabilirsiniz. Diğer bir taraftan da borsa hem yatırımcısına hem yatırım yapıldığı şirketlere hem de ülkemize kazanç sağlıyor, bununla birlikte şirketlerinde büyümesi sonucu yatırımcılar da kazanıyor.

Gayrimenkul: Türkiye'nin artan nüfusuna ve şehirlerdeki yapılanmaya bakarak çok mantıklı bir yatırım aracı olabileceği söylenebilir. Günümüzde herkes en azından bir evi ya da bir arazisi olsun istemektedir. Bu da gayrimenkule olan talebin bir göstergesidir. Tabiki bu yatırımı yapanlarında piyasayı takip etmeleri ve bu konuda az çok bilgili olmaları gerekmektedir. Ancak bu bir bakımdan ülkenin toprağını kendi içinde satmaktır ki ülkeye hiçbir kazanç sağlamamaktadır. Artıca fazla durağandır. Bu yatırımda yatırımını küçük parçalara ayırmak gibi bir şansın yoktur. Bu bilgileri kafamda iyice bir tarttıktan sonra fikrim şekillenmeye başladı. Sanırım ben borsaya yatırım yapmalarını tavsiye ederdim. Evet altın risksiz ve her zaman değerli bir yatırım aracı olabilir ama bence yatırım yapmaya değecek kadar para kazandırmıyor. Gayrimenkul ise uzun vadeden yatırımcıya kazanç sağlayabilir ancak belirttiğim gibi çok durağan ve

 ülkeye bir katkı sağlamıyor. Bu da bizi son şıkka yani borsaya getiriyor. Küçük paralarla oynanabileceği gibi aynı zamanda ülkemiz içinde yararlı. Halkımızın, milletimizin yaptığı yatırımlarla hem şirketlerimiz dolayısıyla ülkemiz gelişiyor, hem de şirketler geliştikçe yatırımcılar kazanç ağlıyor. Ayrıca aklı hala gayrimenkuldeki gelişmelere takılanlar için bir önerimde borsada gayrimenkulü geliştirecek şirketlere yatırım yapmaları olabilir. Evet, sanırım benim fikrim bu yönde olurdu. Peki siz para-lanmak için hangisini seçerdiniz? CİHAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.