Şehit maaşı bağlanmayan Vietnamlı gelin için Davutoğlu'ndan flaş karar

Diyarbakır'da tuzağa düşürülüp, şehit edilen polis memuru Tansu Aydın'ın Vietnamlı eşi Vu Yhuy Tuanvi Aydın, şehit maaşı alamadığı için ülkesine döndü.

16 Nisan 2016 Cumartesi 20:29
Şehit maaşı bağlanmayan Vietnamlı gelin için Davutoğlu'ndan flaş karar






Şehit maaşı bağlanmayan Vietnamlı gelin için Davutoğlu'ndan flaş karar

Diyarbakır'da tuzağa düşürülüp, şehit edilen polis memuru Tansu Aydın'ın Vietnamlı eşi Vu Yhuy Tuanvi Aydın, şehit maaşı alamadığı için ülkesine döndü.
Tuanvi Aydın, Temmuz ayında Türkiye'ye geri geldiğinde onu bir sürpriz bekliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu yetkililere talimat vererek, talihsiz kadına şehit yakını maaşı bağlanmasını istedi.

Diyarbakır'da, 23 Temmuz 2015 tarihinde Şehitlik semtinde trafik kazasıyla ilgili tutanak tutarken uğradığı silahlı saldırıda şehit olan evli ve 6 yaşında bir kız çocuğu babası 37 yaşındaki Tansu Aydın'ın cenazesi 24 Temmuz'da Zonguldak'ta toprağa verildi. Tansu Aydın'ın Vietnamlı eşi 38 yaşındaki Vu Yhuy Tuanvi Aydın, cenaze aracından şehidin tabutunun yanına uzanıp, herkesi ağlatmıştı. Cenaze töreninde ise Budist inancına göre dua eden ve ağıtlar yakan Vietnamlı kadın, ülkesine dönmeyi düşünmediğini söylemiş, "Ona sonsuza dek eş olmaya söz vermiştim ve öyle olacak. Onu burada bırakıp ülkeme dönmeyi düşünmüyorum" demişti.

BAKANLAR KURULU KARARIYLA VATANDAŞ OLDU

Yasalara göre, bir Türk vatandaşıyla evlenen yabancı uyruklu kişi, 3 yıl içinde Türk vatandaşlığını elde edebiliyor. Henüz 2 aylık evliyken eşini hain saldırıda teröre kurban veren Vietnamlı Vu Yhuy Aydın, 3 yıl şartına rağmen Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşı oldu. Ancak işsiz olan, geliri bulunmayan Vu Yhuy Tuanvi Aydın, şehit maaşı da bağlanmayınca ülkesine dönmek zorunda kaldı. Vu Yhuy Tuanvi Aydın'a eşi şehit düşmeden vatandaşlığa geçmiş olması durumunda maaş bağlanabileceği belirtildi.

ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ İÇİN GİTTİ

Antalya'da yaşayan, kardeşi Tansu ve Vu Yhuy'u tanıştıran Banu Aydın İlleez, Vietnamlı yengesinin kardeşinin şehit düşmesinden sonra Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığına geçtiğini anlattı. Vu Yhuy'a bu nedenle maaş bağlanmadığına dair kendilerine bilgi verildiğini kaydeden İlleez, "Kardeşim şehit düştükten sonra Bakanlar Kurulu özel toplanarak Vu Yhuy'u Türk vatandaşlığına aldı. Türk kimliği de var. Ancak maaş bağlanmadı. Karara itiraz ettik" dedi.

TEMMUZDA GELECEK

Vu Yhuy'un ilk evliliğinden iki çocuğunun da bulunduğunu anlatan Banu Aydın İlleez, şunları kaydetti:
"Şu an kendisi Vietnam'da. Yaklaşık 1.5 ay önce gitti. Geri dönecek ama ilk eşinden 8 ve 12 yaşında iki çocuğu var. Onların eğitimi var. Burada benim yanımda kaldılar. Maaşı olmayınca çocuklarının eğitimini düşünmek zorunda kaldı. Temmuz ayında kardeşimin şehit düşmesinin yıldönümü. Bir yıl dolacak. O zaman gelecek. Zaten her 6 ayda bir Türkiye'ye gelecek. Burada yaşamayı düşünüyordu. Şartlar böyle olunca mecburen geri dönmek zorunda kaldı. Burada bir düzen kurmuştu. Maaşı bağlanmış olsaydı gitmeyecekti. Türkçe bilmediği için çalışamıyor. Bu nedenle de bir geliri yoktu. SGK'ya itirazımızı yaptık. Avukatlarla da görüştük. Yargı süreci başlayacak."


TALİMAT BAŞBAKAN'DAN GELDİ


Şehit polis Tansu Aydın'ın eşi Vietnamlı Vu Thuy Tuong Vi Le Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Türk vatandaşlığını kazanmasının ardından Başbakan Davutoğlu, Vu Thuy Tuong Vi Le'nin şehit yakını aylığı alması için talimat verdi.


 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.