Sigortasız işçi çalıştıranlara uyarı

17 Ocak 2013 Perşembe 22:03
Sigortasız işçi çalıştıranlara uyarı






İZMİR (CİHAN)- İzmir'in Bergama ilçesi Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Hülya Han, sigortasız işçi ve emekli çalıştıranların ağır cezalar ödemek zorunda kalacaklarını hatırlattı.

Oda başkanlarını kayıt dışı mücadele konusunda bilgilendiren Han, Yeniden yapılanma sürecinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu diğer kurum ve kuruluşlarla protokol imzalayarak çalışma hayatına katkı sağlayacak her türlü bilgiyi kendi işlemlerinde kullanmaya başladı. Bankalarda yapılan iş ve işlemler sırasında vatandaşın sosyal güvencesi sorgulanmakta, bulunmaması halinde kurumumuza bu bilgiler aktarılmaktadır. Bilgi aktarımında ana hedef kayıt dışı istihdamın önlenerek, artık ülkemizde prim ve vergi indirimini konuşabileceğimiz günlere gitmektir. Çalışma hayatımız işçisi, işvereniyle bir bütün olduğundan iş barışının sağlanması her iki kesimin mutluluk ve refahına bağlıdır. dedi

Teknoloji çağında bilginin temini ve kullanımı önünde hiçbir engel bulunmadığını dile getiren Han, Bu nedenle kayıt dışı istihdamın suç olduğunu ve denetim birimimizce yapılan kontrollerde tespit edilmesi halinde işverenlerimize ağır idari para cezaları uygulandığını bir kez daha hatırlatmanın yararlı olacağını düşünmekteyim. diye konuştu.

Kayıt dışı istihdamın çalışma hayatına kattığı olumsuzluklardan söz eden Han, şunları söyledi: Azalan vergi ve prim gelirleri, haksız rekabet oluşturması, çalışma koşullarının ağır olması, işçi ve iş güvenliğinin sağlanmaması şeklinde sıralayabiliriz. Kurumumuz gerek genel sağlık sigortası uygulamalarıyla gerekse meslek kodlarının aylık prim ve hizmet belgelerine yüklenmesi ile kayıt dışı istihdamın önlenmesini hedeflemektedir. Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi durumunda, kayıt dışı istihdamın önemli ölçüde azalarak gelişmiş ülkeler ortalamasına hatta bu ortalamanın da altına düşmesi mümkün olacaktır.

Han, sigortasız çalıştırılan kişilerin, sigortasız çalıştırıldıklarına ilişkin sosyal güvenlik il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine yazılı başvuru yaparak veya alo 170 Hattı'nı arayarak bu konuda şikayet veya ihbarda bulunabilmelerinin mümkün olacağını sözlerine ekledi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.