Şike operasyonu spor tarihi için milat olabilir

10 Temmuz 2011 Pazar 13:09
Şike operasyonu spor tarihi için milat olabilir






Sakıp Özberk: Şike operasyonu spor tarihi için milat olabilir
Türkiye'nin önde gelen spor adamlarından ve bir döneme damga vuran Gaziantepspor eski Teknik Direktörü Sakıp Özberk, şike operasyonunun Türk sporu için bir milat alacağını belirterek, futbolcuların şikeye bulaşmak istemediğini ancak birilerinin zorla yaptırdığını söyledi.

Şampiyonluğa giderken Fenerbahçe'ye, ilk yarısını 3-0 önde kapamasına rağmen ikinci yarı 4-3 yenilen Gaziantepspor'un başındaki Sakıp Özberk, şike operasyonuyla sarsılan Türk futbolundaki gelişmeleri Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Gökmeytan turistik beldesindeki yazlığından takip ediyor.

Şike operasyonunu çok önemsediğini aktaran Özberk, futbolda son 10 yılda yapılmayan operasyonların gerçekleştirildiğini kaydetti. Türkiye'de birilerinin zorla futbolcuları şike yapar duruma getirdiğini kaydeden Özberk, "Ancak bireysel şikeler olabileceğine inanıyorum." diye konuştu.

TEŞVİK VE ŞİKE BİRBİRİNDEN AYRILMALI

Şike ve teşvikin aynı derecede suç olmaması gerektiğini aktaran Özberk, "Teşvik sporun ruhuna aykırı olmayan yanlış bir eylem olabilir. Futbolcunun takımın kazanması için gayret göstermesini istiyorlar. O zaman kasten yenilenle kazanmak için büyük gayret gösteren aynı suçu alıyor. Özellikle bunun düzeltilmesi gerekiyor. Kasten yenilenin cezasının olağan üstü ağır olmasını ama saha içinde de galip gelmek için olağan üstü çabanın değerlendirilmesinin gerektiğine inanıyorum.'' dedi.

Futbolda yapılan şikenin araştırılıp ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğuna değinen Özberk, "Bundan sonra herkes daha dikkatli olacak, böyle şeylere girmeyecektir. Futbolcuların çoğunun buna bulaşmak istemediğine inanıyorum. Büyük paralar alarak şike yapmaya çalışan futbolcu sayısı oldukça azdır. Ancak Türkiye'de hatır şikesi her zaman olmuştur." diye konuştu.

4-3'LÜK MAÇTA ŞİKE OLDUĞUNA İNANMIYORUM

2001 yılında Gaziantepspor'un başında çıktığı maçta ilk yarıyı 3-0 önde kapattıkları, ikinci yarı ise 4-3 yenildikleri maçla ilgili şike iddialarının tekrar gündeme gelmesini değerlendiren tecrübeli teknik adam şöyle konuştu:

"O maç şike olaylarının en çok konuşulan karşılaşmalarından biridir. Bu maçın 10 senedir unutulmamasını da gururla taşıyorum. O gün şikenin olduğuna inanmıyorum, ama bireysel hatalar olabiliyor. Hakemler de bu tür maçlarda büyük takımlar için zaman zaman bireysel düdük çalabiliyor.

O gün ikinci yarı şanssız bir gündeydik. Maçın ağırlığını ikinci yarı kaldıramadık. Dönemin kulüp başkanı Celal Doğan'ın devre arasında futbolculara bir şeyler söylemiş diyorlar. Bu doğru değil. Ben o maçta devre arası soyunma odasına girdiğimizde biz nasıl Fenerbahçe'ye 3 tane attıysak, ikinci yarı 4 yiyebiliriz demiştim. O zaman Rapaiç'in ikinci yarı oyuna girmesi ve bizim de sahanın en iyisi olduğunu düşündüğüm Hakan Bayraktar'ın sakatlanıp oyundan çıkması maçın kaderini değiştirdi. O maç 10 yıldır efsane gibi duruyor. O maçı hayatım boyunca da unutamayacağım."

SAVCILAR GÖREVİNİ YAPIYOR

Şike operasyonunda hakim ve savcıların görevlerini yaptığına inandığını söyleyen Özberk şunları söyledi:

"Yeni yasada ne gerekiyorsa o yapılmaya çalışılıyor. Fenerbahçe de Türk futboluna çok uzun yıllar hizmet vermiş bir kulüp, Başkan Aziz Yıldırım'ın da yaptıkları ortada. Aziz Yıldırım Türk futboluna ne verdi ne aldı onun düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Eğer yanlış bir şey yapmışsa bile artılarının dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.