Suriye devre dışı kaldı, Ortadoğu ülkelerine mal sevkiyatı süresi 3 kat arttı

17 Ekim 2012 Çarşamba 16:40
Suriye devre dışı kaldı, Ortadoğu ülkelerine mal sevkiyatı süresi 3 kat arttı






HATAY (CİHAN)- Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Ortadoğu ülkelerine mal sevkiyatı süresinin 10 günden, 30 güne çıktığını söyledi. Çinçin, maliyetin de 2 bin 500 dolardan 6 bin dolara yükseldiğini vurguladı.

Eskiden Suriye üzerinden Ortadoğu'nun çeşitli coğrafyalarına 8- 9 günde ulaşılabildiğini söyleyen ATSO Başkanı Hikmet Çinçin şu anda önlem amacıyla Mersin ve İskenderun limanlarından başlatılan Ro-Ro seferleri ile sürenin 30 güne çıktığını söyledi. Gün sayısı arttıkça maliyetin de arttığını aktaran Çinçin, Gerek Mersin gerek İskenderun'dan yapılan Ro-Ro seferleri ile bu gün sayısı 30 günler seviyesine yaklaştı. 2 bin, 2 bin 500 dolar olan nakliye maliyetleri de 5 bin 6 bin dolar seviyelerine çıktı. Türkiye'nin Ortadoğu'daki rekabet gücünü olumsuz etkileyen bir durum söz konusu. dedi.

Kısa dönemdeki çözüm önerilerinin Akabe ve Hayfa limanlarına büyük kapasiteli Ro-Ro gemilerinin getirilmesi olarak açıklayan Çinçin şöyle konuştu: Şu anki Ro-Ro gemilerinin kapasitesi 100 araç civarında. Bu maliyeti artırıyor. Ekonomi Bakanlığı buna ilgi duydu ve her taşımada 1000 dolarlık bir maliyeti üstlendi. Ancak bu da rekabetçi koşulları sağlamıyor. Buradan Hayfa ve Akabe'ye İskenderun ve Mersin'den 18 saatte ulaşmak mümkün. Bu maliyeti düşürücü bir olay ve daha hızlı hareket etmemizi sağlayacak. Bu konuda hükümetimizle gereken yazışmaları yaptık, bir çalışma başlatıldığını da biliyoruz. Bir an önce bunun neticelenmesi bekliyoruz.

HATAY'DA 4 BİN ÇEKİCİNİN SATILIK OLDUĞUNA İNANMIYORUM

İstanbul'dan sonra en büyük nakliye filosunun Hatay'da bulunduğunu aktaran Çinçin şu bilgileri verdi: Hatay'da 7 bin 600 çekici mevcut. Bu İstanbul'dan sonraki en büyük rakam. 'Hatay'da 4 bin TIR satılık' haberleri medyada yer alıyor. Ama böyle bir şey söz konusu değil. Nakliye firmalarımız bazı araçlarını kendi şartlarını dikkate alarak satıyor olabilirler. Ama bu kesinlikle 4 binlik bir rakam değil.

HATAYLI İŞ ADAMLARININ SIKINTILARI BANKALAR BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU'NA AKTARILDI

Ekonomik daralmadan kaynaklı Hatay esnafının sıkıntısı bulunduğunu ve hatta KOSGEB kredileri ile KOBİ'lerin fonlanması ihtiyacının baş gösterdiğini anlatan Çinçin şunları söyledi: Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'in girişimleri ile Bankalar Birliği Yönetim Kurulu'na konuk olarak davet edildik. Orada sıkıntılarımızı en azından dinleyecek genel müdürleri, banka müdürlerini bulduk. Bize ulaşan bilgiler doğrultusunda açılmış kredilerin kullandırılmasında zorluklar çıkarıldığı, banka faizlerinin diğer illere göre göreceli olarak risk birimi altında biraz daha yükseltildiği şikâyetlerini aktardık. Biz ticaret erbapları, sanayiciler, üreticiler her dönemde şu hatayı yapıyoruz: Kriz günlerinde gerçekten bize farklı yaklaşan bankalar oluyor, daha anlayışlı olan bankalar oluyor. Bizim krizde bize nasıl davranıldığını unutmamamız hazım. Buna göre bankaları değerlendirmek zorundayız. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.