Suriye'ye sebze meyve ihracatı yüzde 75 azaldı

16 Ekim 2012 Salı 20:44
Suriye'ye sebze meyve ihracatı yüzde 75 azaldı






HATAY (CİHAN)- Hatay Genç İş Adamları Derneği(HAGİAD) ve Güney ve Güneydoğu İş Adamları Federasyonu Başkan Vekili Aydın Toksöz Suriye'de yaşanan iç savaşın Hataylı ihracatçıları yeni pazarlar bulmaya yönelttiğini söyledi. Aydın, Suriye Arap Cumhuriyeti'nde yaşanan olaylar dolayısı ile bu ülkeye olan meyve ve sebze ihracatının yüzde 75 azaldığına dikkati çekti.

Açıklanan ihracat rakamlarının konuyu anlamak için yeterli olduğunu vurgulayan Başkan Toksöz, şu bilgileri verdi: TİM rakamlarına göre geçen yılın ağustos ayında Suriye'ye Hatay'dan 9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken bu yılın aynı ayında sadece 194 bin dolarlık ihracat gerçekleşti. 2011 yılının ilk sekiz ayı verilerine baktığımızda gerçekleşen ihracat rakamımız 61 milyon dolar iken bu yılın ilk sekiz ayında 36 milyon dolara geriledi. Aynı ülkeye Türkiye'den yapılan ihracat ilk 8 ayda 1 milyarın üstünde bir rakama ulaşmışken bu rakam 2012 yılında sadece 363 milyon olarak gerçekleşti. Daha sonraki aylarda komşu ülke Suriye'nin ülkemizden ithal ettiği enerji alımını da kestiğini varsayarsak bu dönemdeki rakam muhtemelen sadece 10 milyonlar seviyesinde.

Hatay ekonomisinin hasadına başlanan turunçgil ile yüzünün gülmesini temenni ettiklerini aktaran Başkan Toksöz şöyle konuştu; Hatay'ın bölgemizin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan narenciye kesim ve ihracatı bir süre önce limon ile başladı ve sebze ve meyve ihracatımızın en yüksek rakamlarda ihraç edildiği Rusya'ya gönderildi. Tahmin ediyorum ki ihracatçımız bu dönem yaptığı ihracatla beraber nakliyecimiz ve ihracatçımız umutlandı, mutlu oldu. Çünkü Ortadoğu'ya yapacağı ihracatta hüsrana uğradı. diye konuştu.

Avrupa ve Balkan ülkelerine nasıl açılım yapıldıysa şimdi de diğer dünya ülkelerine açılım yapılmasının önemli olduğunun altını çizen Toksöz, Rusya'ya, Ukrayna'ya, Romanya'ya yada eski Yugoslavya ya, AB ye nasıl ihracat yapmaya başlayıp Ortadoğu'ya alternatif yarattıysak bence şuanda buna benzer bir girişim bir birleşim zamanı. diye konuştu.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.