Suudi Arabistan, Kurban Bayramı'nı 26 Ekim'de kutlayacak

17 Ekim 2012 Çarşamba 12:48
Suudi Arabistan, Kurban Bayramı'nı 26 Ekim'de kutlayacak






ANKARA (CİHAN)- Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, başkent Riyad'daki merkezinde düzenlediği oturumda aldığı kararla, Kurban Bayramı'nın 26 Ekim Cuma günü idrak edileceğini açıkladı. Buna göre Türkiye ve bazı İslam ülkelerinde 25 Ekim Perşembe günü idrak edilecek olan Kurban Bayramı Suudi Arabistan'da bir gün sonra kutlanacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi'nin 17 Ekim Çarşamba gününü Hicri takvime göre Zilhicce ayının ilk günü olarak ilan ettiğini ve buna göre de Kurban Bayramı'nın başlangıç tarihinin 26 Ekim olarak açıklandığını söyledi. Başkan Yardımcısı Keleş, Türkiye ve bazı İslâm ülkelerinde Kurban Bayramı'nın Suudi Arabistan'dan bir gün önce kutlanacağını ifade ederek, Hanefi mezhebine göre hilalin dünyanın neresinde görülürse görülsün bir gün sonrasının kameri ayın başlangıcı kabul edildiğini, Şafii mezhebi gibi bazı mezheplerde ise ayın, bulunulan coğrafyada görülmesinin esas alındığını belirtti. Söz konusu durumun İslâm literatüründe 'ihtilaf-ı met ali'ye itibar edilip edilmemesi (ayın görüldüğü yerlerin coğrafyalara göre farklılık göstermesi) olarak tanımlandığını anlatan Keleş, Zilhicce ayının hilali dün itibariyle Güney Amerika'nın batısında görüldü. dedi. Keleş, Diyanet İşleri Başkanlığının 'ihtilaf-ı met ali'ye itibar etmeyen bir kriteri esas aldığı için ortaya böyle bir farklılık çıktığını bildirerek, hacı adaylarının Arafat Dağı'ndaki vakfesinin Türkiye'de bayramın birinci günü olan 25 Ekim Perşembe gününe rastlayacağını, Suudi Arabistan'da Kurban Bayramı'nın 26 Ekim'de başlayacağını belirtti.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.