Talha Uğurluel, gerçek Kanuni'yi öğrencilere anlattı

11 Aralık 2012 Salı 14:15
Talha Uğurluel, gerçek Kanuni'yi öğrencilere anlattı






ADIYAMAN (CİHAN)- Adıyaman Özel İkbal İlköğretim Okulu'nda, 'Kanuni Sultan Süleyman ve Harem' konulu konferans düzenlendi.
Hayallerimiz Yarım Kalmasın projesi kapsamında Sema-Der tarafından organize edilen, SODES´in katkısıyla düzenlenen programa, tarihçi - yazar Talha Uğurluel konuşmacı olarak katıldı.

Uğurluel sunumunda Kanuni Sultan Süleyman döneminin sanatını, yönetim anlayışını, harem hayatını, Hürrem Sultanı, Kanuni´nin Fransa kralına yazdığı mektubu ve vasiyetini anlattı. Mohaç Muharebesi´nden sonra Kanuni´nin 'Bugün kalbime biraz gurur girdi, yatağımı dehlize serin' dediğini ve o gece dehlizde yattığını anlatarak büyük padişahın iç dünyasına ışık tuttu. Uğurluel, 4.Murat´la ilgili olarak da, bazı kişilerin yanlış söylemlerinde aktardığı gibi içki içen biri olmadığını belirterek, Bu yanlıştır. Günde 5 vakit namaz kılan birinin içki içmeyeceği bilinen bir gerçektir. Padişahın 'gut' diye bilinen hastalığı vardı. Soya çekimden dolayı bu hastalığa müptela olmuştu. dedi.
Barbaros Hayrettin Paşa´nın hayatına da değinen Uğurluel, paşanın Halep´e giderken on gün boyunca sadece bir yerde mola verdiğini ve Konya´da Mevlana hazretlerinin puşidesini öpecek kadar vakit buldum dediğini aktardı. Mektupları ve vakfiyeleri ile tanıma imkânı bulabildiğimiz Hürrem Sultanın hayatından kesitler anlattı.
Uğurluel konuşmasını Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi, saltanat dedikleri ancak cihan kavgasıdır, olmaya bahtı saadet dünyada vahdet gibi mısralarıyla sonlandırdı.
Konferans sonunda Özel İkbal Koleji Müdürü Erhan Karabekmez tarafından Talha Uğurluel´e çiçek takdim edildi. Daha sonra Talha Uğurluel okurlarının sorularını cevapladı ve kitaplarını imzaladı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.