Taner Yıldız: Çok hızlı büyüyoruz, '2 saat elektriğimiz yok' diyemeyiz

14 Aralık 2012 Cuma 15:41
Taner Yıldız: Çok hızlı büyüyoruz, '2 saat elektriğimiz yok' diyemeyiz






GAZİANTEP (CİHAN)- Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye´nin büyüme hızının yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının temininin çok üstünde gerçekleştiğini ifade ederek, Bir enerji bakanı birçok şeye mazeret bulabilir ama 'ben yerli kaynaklardan temin ettim, 2 saat elektriğimiz yok' diyemez. dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gaziantep Üniversitesi'nin (GAÜN) akademik yılı açılış törenine katıldı. Eğitimin önemine vurgu yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, öğrencilere Türkiye´nin Enerji Vizyonu konulu ders verdi.

GAÜN´ün Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Gaziantep Valisi Erdal Ata, GAÜN Rektörü Yavuz Coşkun, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Türkiye´nin enerji vizyonunda dışa olan bağımlılığı azaltmak gerektiğine dikkat çakan Bakan Yıldız, mutlaka yerli kaynaklarla hareket edebilmesi gerektiğin ifade etti. Türkiye´nin büyüme hızının yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından daha hızlı büyüdüğünü dile getiren Bakan Yıldız, Eğer bu tespiti yapamazsanız duygusal kalırsınız. Bir enerji bakanının birçok şeye mazereti olabilir ama ben yerli kaynaklardan temin ettim, '2 saat elektriğimiz yok' diyemez. O yüzden bizler nükleer güç santralleri gibi enerjinin problem olmadığı sanayileşmenin çok ciddi çağ atladığı dönemi yakalayacağız. Bizler kalkınmayı, değişmeyi ön görmüşsek mutlaka bunların bedellerini bir şekilde ödememiz gerekiyor. dedi.

İthal kaynaklardan hep 'şikayet' edildiğini, 'ham petrol niçin ithal ediliyor?' diye sorularla karşılaştığını anlatan Bakan Yıldız, Bu yönde sorular soruluyor ama her birimiz arabalara binip gidiyoruz. Şu anda ham petrol ürünlerinin hemen hemen yüzde 100´üne yakını ulaşım sektöründe kullanılıyor. Enerji sektöründe kullanılanı çok az ve bu toplam ithalatın daha büyük oranını teşkil ediyor. Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanmak durumunda. diye konuştu.

Konuşmasında küreselleşme üzerinde duran AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ise küresel dünyada yaşanıyorsa buna karşı kapıların kapatılamayacağını, rekabette söz sahibi olunması gerektiğini ifade etti. Çelik, Bugün ki küresel rekabette 'biz de varız' diyorsak, aklın gereği şudur. Biz yeniden Amerika'yı keşif etmeye talip olmayacağız. Kim ne yapıyorsa onu yapmak zorundayız. Biz dünyaya kendimizi kapatamayız. İster küreselleşmeye karşı olun, ister taraftar, ister küreselleşmeyi iyi bir şey olarak kabul edin, ister kötü, buna verilecek cevabın hiçbir anlamı yoktur. şeklinde konuştu.

Çelik, küreselleşmeye karşı çıkanlara karşı şu örneği verdi: Düşünün, -25 derecede Erzurum'da meydandasınız ve soğuğa karşısınız, avazınızın çıktığı kadar bağırıyorsunuz ve diyorsunuz ki, 'kahrolsun soğuk, ben soğuğa karşıyım, kahrolsun soğuğun üzerime yaptığı etkiler' bu laflar sizi ısıtır mı? Akıllı insanlar, böyle bir şey yapmaz. Eğer bu küresel rekabette, bu global ekonomide, bu global dünyada biz var isek, bunun gereğini yapacağız. Dünyada küresel bir ekonomi var, küresel enerji politikaları var, küresel bir hukuk var, küresel bir siyaset var, terör bile küresel. Küresel bir bilim anlayışı var. Eğer, dünyadaki bu bilimsel yarışta biz yerimizi alacaksak, Gaziantep Üniversitesi olarak, Türkiye olarak yerimizi alacaksak, üzerimize düşen yükün gereğini yapmak zorundayız.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.