TAYSAD'ın otomotiv ihracatında hedefi 22 milyar dolar

15 Ocak 2012 Pazar 17:02
TAYSAD'ın otomotiv ihracatında hedefi 22 milyar dolar






Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya, otomotiv sektörünün 2012'de bir milyon 200 bin adet araç üretimi ve 22 milyar dolar ihracat yapacağını öngördü.
Üyelerine 2011'i değerlendirip 2012 hedeflerini açıklayan Kaya, dernek olarak yerli otomobil markasının da ardında durduklarını vurguladı. Kaya, TAYSAD, tedarik sanayi olarak bütün bir yatırımı destekleyecek üretim yapısını örgütlemeyi dilemektedir. Biz, yerli otomobil markamızın yüzde 80'ine talibiz. Parçalarını geliştirir, dizaynını yaparız. Bu anlamda kendimize güveniyoruz. dedi.
Otomotiv sektörü adına 2011 değerlerini aktaran Kaya, bu dilimde br milyon 260 bin adet araç üretildiğini, 20,3 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, 801 bin 112 adet aracın dışarı satıldığını ifade etti.
Dış satımlarda başarılarının devamlı arttığına işaret eden TAYSAD Başkanı, toplam otomotiv endüstrisinin ihracatının yüzde 44'ünün yan sanayi tarafından yapıldığını dile getirdi. Hedeflerinin bu payı yüzde 50 seviyesine çıkarmak olduğunu duyuran Celal Kaya, İç piyasada 910 bin adede denk gelen satışın 545 binini ithal araçlar oluşturuyor. Umarım ithal araçta önümüzdeki dönemlerde başka artış olmaz. temennisinde bulundu.
Mali bunalımlma birlikte dünya otomotiv endüstrisinde daralma hissedildiğine temas eden Kaya, BMW'den Mercedes'e kadar pek çok önemli marka ile ortaklık arayışına girdiklerini anlattı. Hedefleri adına önemli merhaleler aldıklarını vurgulayan Kaya, geçen sene devreye giren TAYSAD Almanya Ofis ile kendilerine gelen güç birliği taleplerinin arttığından söz etti.
Almanya'nın ardından 2011'de ilk olarak Çin'de, daha sonra da ABD'de TAYSAD ofisi açmak için girişimlere başladıklarını aktaran Kaya, Ufkumuzu ne kadar geniş tutarsak, hedeflerimiz de o oranda büyüyor. Böyle global olunuyor. ifadelerini kullandı.
Celal Kaya, 2012 hedeflerinde üretimin ve ihracatın yanı sıra yatırım anlamında da 5 ülkeye dikkat çekerek üyelere şöyle seslendi:
Çin'de çok önemli gelişmeler oluyor. 18 milyon adedi aşan üretimi nedeniyle burayı mutlaka takip edin. Hindistan'dan daha iyi tedarik imkânlarına sahibiz. 3,5 milyonu aşan üretimi ile Hindistan dernek üyelerini bekliyor. Rusya'da ise 1,7 milyon adetlik üretim için yetersiz yan sanayi var. Bu ülkeden de müthiş bir talep var. Türkiye yan sanayisini mutlaka burada görmek istiyorlar. Ayrıca kamyon ve traktör üretim merkezi haline gelen Belarusya'yı da kesinlikle ziyaret edin, imkânlarını görün. Bir diğer ülke Brezilya ise 3,7 milyon adetlik üretimiyle ürün gamı olarak bizimle aynı, burada iş alan orada kesinlikle iş yapar. Bunların dışında 2012'de motor ve şanzıman grubu ile elektrik ve elektronik parça sistemleri ile savunma sanayine ağırlık vermeliyiz. Yan sanayimizde 2011'de hedeflediğimiz 30 Ar-Ge merkezini iki fazlasıyla tamamlarken, bu yıl da bu merkezleri 50'ye çıkarmayı öngörüyoruz.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.