Tüketicilerden benzin zammına türkülü protesto

26 Ocak 2013 Cumartesi 21:40
Tüketicilerden benzin zammına türkülü protesto






BURSA (CİHAN)- Akaryakıta yapılan 8 kuruşluk zam tüketici dernekleri´ni harekete geçirdi. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz bir grup vatandaşla birlikte Bursa´da türkü söyleyip eylem yaptı.

'Benzin zammına hayır', 'Tüketiciyiz, isyanlardayız', 'Zam hükümetten eylem TÜDEF'ten' şeklinde pankartlar açan tüketiciler, şehrin en işlek caddelerinden İnönü Caddesi'ne protesto gerçekleştirdi.

CHP Milletvekili İlhan Demiröz´ün de destek verdiği eylemde TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz ve beraberindekiler Bir zamdır, iki zamdır, 3 zamdır... 8 zamdır, 80 zamdır. Zamcı bu zammı durdur. Bu zam değil zülümdür. Haninna. diye türkü söyledi. Yılmaz yoldan geçen araçlara da siyah kurdele bağladı. İlginç görüntüler oluşturan tüketiciler, araç sürücülerini, Siyah kurdele takın. Zamma tepkinizi gösterin. diyerek eyleme davet etti.

TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, son dönemde peş peşe gelen zamlardan tüketicinin bunaldığını belirtirken, zamların geri çekilmesini istedi.

Akaryakıt ürünlerine sık sık zam geldiğini dile getiren Yılmaz, Yeni yılın ilk benzin zammı belli oldu. Bir litre benzinin fiyatına 8 kuruş zam geldi. Böylece ülke genelinde bir litre benzinin fiyatı 4.74 TL (Bursa) ile 4.84 TL (Kars) arasında satılmaktadır. Buna ÖTV ve KDV uygulandığında yapılan zam oranı daha da artmaktadır. Bu zam ulaşım zammı başta olmak üzere diğer zamları da tetikleyeceğinden tüketiciye daha ağı bir yük getirecektir. Bu zammı haklı kılacak ciddi bir gerekçesi olmadığı gibi, ülke ekonomisini de olumsuz etkileyeceği açıktır. dedi.

Bir litre benzine ödenen ücretin üçte ikisinin vergi olarak devletin kasasına girdiğini kaydeden Yılmaz, Bir litre benzinden ÖTV´nin KDV´si alınmaktadır. 10 yıllık bir hükümetin dolar ve ham petrol fiyatları üzerinden tekrarladığı gerekçeler tüketici ve kamuoyu tarafından kabul görmemektedir. Çünkü devlet ve siyasi iktidar tüccar anlayışıyla değil, sosyal devlet anlayışıyla hareket etme zorunluluğu bulunmaktadır. Hükümetin ülke kaynaklarına dayalı, yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmaya yönelik ciddi bir politikası bulunmamaktadır. Uygulanan bu kesintisiz zamlarla, hazinenin açıkları kapatılmaya çalışıldığı için bu zam haksız bir zamdır. diye konuştu.

Ülke genelinde yaklaşık 16 milyon 500 bin aracın trafiğe çıktığını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: Bir litre benzine uygulanan zam 8 kuruştur. Her araç sahibi tüketici bir litre benzin alırsa 132 milyon kuruş öder. 132 milyon kuruş, 1 milyon 320 bin TL eder. Bunun üçte ikisi vergi olduğuna göre tüketici ülke genelinde 1 litre zamlı benzinle devlete ödeyeceği vergi tutarı 880 bin TL´dir. Bu durum hükümet için çok ciddi bir vergi geliridir. Bu vergi geliriyle hükümetin uygulamaya koyduğu yanlış politikaları örtülmektedir. Dünyanın en adaletsiz vergileriyle tüketici ezilmektedir. Bu nedenle hükümet zamlar konusunda gönülsüz görünse de bu zamlarla 'yan cebime' koy demektedir. ifadelerini kullandı.

Akaryakıta yapılan zamların ülke ekonomisini de olumsuz etkilediğini ve ekonomiye olan güveni zedelediğine işaret eden TÜDEF Başkanı, Zamlar, vergi adaletsizliğini derinleştirmekte, kaçakçılara fırsat vermekte ve kayıt dışılığı özendirmektedir. Kayıt dışılık ve kaçakçılık nedeniyle devlet 10 milyarlarca TL gelir ve iş kaybına uğramaktadır. Hükümet siyasi kaygılarla vergi mükellefinden doğrudan vergisini alamamaktadır. Mükellefin vergisini tüketiciden, tüketiciden alması gereken vergiyi mükelleften almaktadır. Toplanan verginin yüzde 65´i dolaylı vergidir. Zamlarla birlikte uygulanan bu adaletsiz vergi sistemi ile tüketici iki kat ezilmektedir. Tüketicinin ekonomik açıdan korunması hükümetin sorumluluğundadır. Bir an önce verginin vergisi uygulamasına son vermeli, akaryakıta uygulanan dolaylı vergi oranlarını makul bir seviyeye çekmeli ve tüketicinin yükünü hafifletmelidir. Aksi takdirde tüketici, zamlara, haksız ve hukuksuz uygulamalara seyirci kalmayacak TÜDEF´in ülke düzeyindeki eylemlerine destek vermeyi sürdürecek, örgütlü ve kararlı mücadelesiyle tüketimden gelen gücünü sonuna kadar kullanacaktır. şeklinde konuştu.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.