Türk doktorların Tanzanya'ya dördüncü gönül yolculuğu başladı

16 Temmuz 2011 Cumartesi 15:50
Türk doktorların Tanzanya'ya dördüncü gönül yolculuğu başladı






Ege Sağlık Derneği (ESADER) üyesi 20'si doktor 22 kişilik heyet, sağlık hizmeti götürmek için İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan, İstanbul aktarmalı olarak Zanzibar'a hareket etti. Dördüncüsü düzenlenen Tanzanya seferine katılan gönüllü doktorlar arasında çocuk, beyin cerrahisi, ortopedi, kadın doğum, genel cerrahi, aile hekimi, kalp damar cerrahisi, kardiyoloji, üroloji uzmanı, patoloji uzmanı, diş hekimi ve acil tıp uzmanı bulunuyor.
Başbakanlık Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) işbirliğiyle düzenlenen Tanzanya seyahati hakkında bilgi veren ESADER Başkanı Dr. Metin Akdağ, "Daha önce Tanzanya, Zanzibar ve Darüsselam bölgesinde çalıştık. Bu yıl Zanzibar ve Pemba'dayız. Projemizin ana konusu, acil tıp eğitimi. Zanzibar'da maalesef acil tıp, hem birim hem personel ve ekipman olarak eksik. Orada yaklaşık 30 doktor ve yardımcı sağlık personeline bu eğitim verilecek" dedi. Zanzibar Sağlık Bakanlığı ile ortak hazırlanan proje kapsamında bu ülkede iki hafta kalacaklarını belirten Dr. Akdağ, zorlu bir iş olduğunu ancak herkesin keyifle ve istekle yapacağını söyledi. Pemba'nın fakir ve uzak bir bölge olduğunu dile getiren Akdağ, orada da ameliyat, muayene ve poliklinik hizmetleri vereceklerini söyledi. Sıtma hastalığının yaygın olması sebebiyle cibinlik dağıtacaklarını da ifade eden Metin Akdağ, "Hedefimiz 7 bin muayene, 100 ameliyat ve 3 bin kadar cibinlik dağıtımı. Bunun yanında acil tıp eğitimi vereceğiz" dedi. Türk doktorların Tanzanya'da çok iyi karşılandığını ve kendilerinin de dördüncü defa gittikleri bu ülkeye memleketlerindeki bir şehir gibi girdiklerini kaydeden Dr. Akdağ, "Bizi havaalanında yetkililer karşılıyor. Ayrıca oradaki Türk okulları ve büyükelçiliğimiz projemize destek veriyor, yardımcı oluyorlar. Daha da güzel tarafı, Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan Tanzanyalıların kurduğu bir dernek var. Meslek hayatına atılan doktor, mühendis gibi arkadaşların bulunduğu bu dernekle de çalışıyoruz, projenin Tanzanya ayağında yardımcı oluyorlar" şeklinde konuştu.

'GİTMEK İÇİN FIRSAT KOLLUYORDUM'
Sağlık hizmeti için Tanzanya'ya giden grubun içinde ilk defa yer alan Alsancak Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Yusuf Dikici, Arkadaşlarımın önceki yıllarda gittiklerini biliyor ve çok imreniyordum. Gıptayla takip ediyor ve fırsat kolluyordum. Davet üzerine çok memnun oldum ve düşünmeden kabul ettim. Kendi evimize gidiyor gibiyim. sözleriyle duygularını ifade etti. Dr. Dikici, iyi bir çalışmayla Türkiye'ye döneceklerine inandığını belirtti. Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi Başhekimi Dr. Ali Kasap ise Zanzibar'da Türkiye'yle karşılaştırılamayacak kadar geri, çok mütevazi sağlık imkanları olduğunu vurguladı. O şartlara rağmen Türk doktorlar olarak ameliyatlar yaptıklarını kaydeden Başhekim Kasap, "Ortopedistleri yok, zaman zaman İspanya, Küba gibi ülkelerden geliyor. Onun için bizim gitmemiz onlar için büyük fırsat. dedi. Daha önce de bu ülkeye sağlık hizmeti götüren ekibin içinde yer aldığını belirten Dr. Kasap, İlk gittiğimiz zaman bizi tanımıyorlardı ama artık tanıyorlar. Güzel ilişkiler kurduk. Bizi çok seviyor, güveniyorlar" diye konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.