Türkiye bugün Cumhurbaşkanı'nı seçiyor

Türkiye bugün ilk kez halkın oylarıyla cumhurbaşkanını seçiyor. 3 adayın yarıştığı ilk turda 52 milyon seçmen oy kullanacak

09 Ağustos 2014 Cumartesi 23:51
Türkiye bugün Cumhurbaşkanı'nı seçiyor






Türkiye bugün Cumhurbaşkanı'nı seçiyor

Seçim 2014 Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Seçimi 2014, Cumhurbaşkanı seçimi oy verme, nerede oy vereceğim? Cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl oy kullanacağız?


Türkiye'de ilk kez bir Cumhurbaşkanı halkın oylarıyla seçiliyor. 3 adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylaması sabah saat 0.00'den itibaren başlayacak. YSK kararlarına göre özellikle 'Selfie' tutkunu seçmenleri üzecek. Oy verme işlemi sırasında resim çekmek yasak.

NASIL OY KULLANACAĞIZ?


Sandıklar 08.00’de açılıp, 17.00’de kapanacak. ‘Evet’ mühürlü dışındaki pusulalar geçersiz sayılacak. Oy kabininde fotoğraf çektirmek yasak.

Cumhurbaşkanı 2014 seçiminde 52 milyon 894 bin 115 vatandaşın oy kullanma hakkı bulunuyor.
Kurulan sandık sayısı 165 bin 108.
Sandıkta ortalama 400 oy kullanılacak.
Yurt dışındaki 54 ülkede kullanılan oylar, Türkiye’de atılan oylarla birlikte bugün sayılacak.

- Oy atma işlemi bugün Türkiye'nin 81 şehrinde saat 08.00’de başlayacak. Sandıklar saat 17.00’de kapanacak.
- Seçmen bilgi kartınız yoksa www.ysk.gov.tr adresinden nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınıza bakın.

- T.C. kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, ehliyet, avukat kimliği, basın kartı olmadan oy kullanamazsınız.   
- Kapalı olan oy kabinine cep telefonu, fotoğraf makinesi ya da video kaydediciyle girmek yasak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere seçmenden istenecek.

YASAK ERKEN SONA EREBİLİR

- Saat 18.00'e kadar TV, radyo ve internet sitelerinde seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.  18.00-21.00 arasında ise sadece Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından verilen tebliğler yayınlanabilecek.  Ancak, geçmiş yıllarda olduğu gibi YSK'nın seçim yasağını saat 21.00’den önceye çekmesi de sözkonusu.
- Kahvehane ve internet kafeler kapalı olacak. Polis, bekçi ve jandarma gibi kolluk kuvvetleri dışında hiç kimse -taşıma ruhsatlı olsa bile- silah taşıyamayacak. Saat 00.00’a kadar alkollü içki satışı ve umumi yerlerde içki içilmesi yasak.  

Nasıl oy kullanacaksınız

- Sandık kurulu başkanına kimliğinizi verin.
- Aldığınız oy pusulasıyla birlikte kabine girin.
- Adaylardan birinin altına ‘Evet’ yazılı mührü basın.
- Mühür dışındaki her şey oyunuzu geçersiz kılar.
- Pusulayı zarfa koyup şeffaf sandığa atın.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.