Türkiye, vergi oranlarında dünya ortalamasının altında

11 Aralık 2012 Salı 13:52
Türkiye, vergi oranlarında dünya ortalamasının altında






İSTANBUL (CİHAN)- Dünya Bankası, IFC ve PWC´nin `Vergi Ödemesi 2013 (Paying Taxes 2013)´ raporu, ABD ile Avrupa ekonomilerinde dolanan kara bulutlara rağmen yönetimlerin vergi reformlarına devam ettiklerini ortaya koydu. Rapora göre Türkiye´de toplam vergi oranı yüzde 41,2 ile dünya ortalaması olan yüzde 44,7 ve G20 ortalaması olan yüzde 50 oranlarının altında. Vergi uyum müddeti de 223 saat ile dünya ortalaması olan 267 saatin ve E8 ortalaması olan 254 saatin gerisinde; 218 saat olan G20 ortalamasının ise ilerisinde.

Raporu kamuoyuna açıklayan PWC Türkiye Vergi ve Mali Hukuk Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz, son 8 senede Türkiye´de toplam vergi oranının yüzde 53'ten yüzde 41,2'ye gerilediğini ifade etti. Zeki Gündüz, buna katkıda bulunan ana etmenlerden birinin 2006´da kurumlar vergisi oranının yüzde 30'dan yüzde 20'ye inmesi olduğunu belirterek Sosyal güvenlik prim oranının yüzde 19,5'ten yüzde 14,5'e gelişi de etmenlerden biri. Uyum için gereken müddette de elektronik beyan ve elektronik ödemenin yaygın kullanımı ile inme görüyoruz. Kuşku yok bu da önemli bir ilerleme. dedi.

Ekonominin vergi anlayışında önemli rol oynadığına temas eden Gündüz, burada Türkiye´nin iyi bir konuma geldiğini vurguladı. Ülkenin vergide daha etkin, şefaf ve rekabetçi adımlar atacağını dile getirdi.

`Vergi Ödemesi 2013 (Paying Taxes 2013)´ raporunun bulgularına göre elektronik ortamda belge ibrazı ve ödeme vergi sistemlerinde kâğıt kullanımı ile karmaşıklığını minimuma indiriyor. Ayrıca vergi idarelerinin maliyetlerini indirmesine yardım ediyor. Rapor, orta ölçekli bir şirketin vergi yükümlülüklerine uyum için harcadığı saatlerin ve yaptığı ödeme sayılarının son senelerde aşamalı bir şekilde gerilediğine işaret ediyor. Türkiye de bu anlamda önemli merhaleler alan ülkelerden.

Türkiye´de uyum için gereken müddet 254 saatten 223 saate inerek, dünya ortalaması olan 267 saatin ve E8 ortalaması olan 254 saatin altında, 218 saat olan G-20 ortalamasının da üzerinde kaldı. Yapılan ödeme sayılarında da aynı eğilim görüldü. Türkiye, şirketlerin ödediği 15 ayrı vergi ile dünyada ortalama ödeme sayısı olan 27,2´nin ve E8 ülkeleri ortalaması olan 17´nin altında ancak G20 ortalaması olan 13´ün üzerinde yer aldı.

PWC İngiltere Vergi Hizmetleri Ortağı Andrew Packman ise raporla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Yönetimlerin vergi gelirlerini arttırma ihtiyacı karşısında ekonomik faaliyetleri ve büyümeyi teşvik eden yapı oluşturma gerekliliğinin birbiriyle çeliştiğini gözlemliyoruz. Vergi sistemlerinin şirketlere önemli etkileri var. Bu etkileri şöyle sıralayabiliriz; Hükümetin ekonomik ve sosyal anlayışların desteklenmesi, yatırımların artırılması ve ekonomik büyümenin mümkün kılınması, ayrıca kamu finansman açıklarının daraltılması ve gelişmekte olan ülkelerde vergi gelirlerinin artırılması.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.