Türkiye'nin ilk arkeoparkı seneye açılıyor

24 Ağustos 2011 Çarşamba 14:38
Türkiye'nin ilk arkeoparkı seneye açılıyor






Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde çalışmaları sürdürülen Türkiye'nin ilk arkeoloji parkı Arkeopark, tarihi ve turistik yapısıyla Avrupa'ya örnek olacak. Bugüne kadar 20'nin üzerinde yapı kalıntısının açığa çıkarıldığı Arkeopark, 2012 yılı ortalarında ziyarete açılacak.
İstanbul Üniversitesi tarafından 2004 yılından bu yana Akçalar Aktopraklık mevkiinde 'Güney Marmara Arkeoloji Projesi' kapsamında yürütülen kazıların yapıldığı bölge, Bursa'nın geçmişine ışık tutacak. 8 yıl önce başlanan kazılara son 2 yıldır büyük destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Arkeopark'ta yapılacak müzeyle de kentin 8 bin 500 yıla uzanan tarihini geleceğe taşıyacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeleri Koordinatörü, Arge Şube Müdürü Aziz Elbas ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ile birlikte Akçalar'da yaptığı incelemede, devam eden kazı ve arkeopark çalışmaları ile ilgili olarak İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Necmi Karul'dan bilgi aldı.
Başkanı Altepe, Bursa'nın yaşayan canlı bir tarih şehri olması noktasında Türkiye'de bir ilke imza atacak olan Arkeopark'ın kente değer katacağını söyledi. Altepe, "Büyükşehir Belediyesi olarak kentin her köşesinde olduğu gibi Akçalar'daki tarihi ve kültürel mirasın gözler önüne serilebilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Arkeopark, çalışmalar tamamlanıp ziyarete açıldığında Avrupa'nın en seçkin tarih öncesi parkı haline gelecek. Bursa'nın 8500 yıllık geçmişini geleceğe taşıyacak olan Akçalar'daki Arkeopark örnek bir tarihi ve turistik bir mekan olacak." diye konuştu.
Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin bölgeye bir müze kazandıracağına da işaret ederek, "Müze, sergi ve karşılama mekanlarının bulunduğu tek katlı bir yapı halinde planlanıyor. İnşaatına önümüzdeki günlerde başlanmasını hedeflediğimiz müze, doğal çevreye uyumlu bir mimari ve donanımlara sahip olacak." dedi.
Başkan Altepe, arkeoparkın gelecek yıl ortalarında ziyaretçilere ve etkinliklere açılmasının planlandığını da sözlerine ekledi.

YİRMİYİ AŞKIN YAPI KALINTISI BULUNDU
Doç. Dr. Necmi Karul ise çalışmaların son durumuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Aktopraklık'daki kazı çalışmlarımız 8 yıldır devam ediyor. Bursa'nın tarihi geçmişini 8500 yıl öncesine taşıyan yerleşimde, bu yıl 7500-7800 tarihleri arasına tarihlenen katmanlarda çalışılıyor. Özellikle hendekle çevrili yerleşim biriminin planı büyük ölçüde açığa çıkarıldı. Buna göre, Aktopraklık'ta yaşayan tarım topluluklarına ait köy 120 metre çapında bir hendekle çevrili bir alan içerisine kuruluydu." şeklinde konuştu.
Bugüne kadar sözkonusu yerleşime ait 20'nin üzerinde yapı kalıntısının açığa çıkarıldığını ifade eden Karul, hendekle çevrili yerleşim dokusunun daha eski bir geleneğe ait olduğunu ve buradaki yapıların iyi korunarak bugüne geldiğini belirtti. Arkeopark alanındaki çalışmalar hakkında da Karul, "Eski Kızılelma Köyü'nden getirilen geleneksel ahşap yapıların inşası büyük ölçüde tamamlandı. Bu yapıların bulunduğu alan fırın, köprü, ahşap çit gibi eklemeleriyle şimdiden şirin bir köy görüntüsünü aldı." diye konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.