UNESCO, "kız çocukları okula" kampanyası başlatıyor

06 Aralık 2012 Perşembe 13:41
UNESCO,






PARİS (CİHAN)- UNESCO ile Pakistan hükümeti, Kızların okula gitmesi bir haktır, Malala'ya destek başlıklı bir kampanya başlatıyor. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününde UNESCO´nun Paris´teki merkezinde gerçekleştirilecek toplantının açılışını Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve UNESCO´nun Genel Başkanı Irina Bokova birlikte gerçekleştirecek.

Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault´un da bir konuşma yapacağı toplantıya, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da telekonferans yöntemiyle katılacak. Toplantıda ayrıca Finlandiya'nın eski Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, BM- Kadın direktörü Michelle Bachelet ve Uluslararası İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (ISESCO) Genel Müdürü Abdulaziz Othman Altwaijri de hazır bulunacak.

Toplantıda Kız çocuklarının eğitim hakkını savunduğu için Taliban´ın öldürme teşebbüsünde bulunduğu 15 yaşındaki aktivist Malala Yusufzai´ye de özel bir ödül verileceği belirtildi. Ayrıca dünyanın farklı bölgelerini temsilen, Paris´in değişik okullarındaki öğrencilerin Malala Yusufzai´ye destek için okuduğu mesajlar da toplantıda gösterilecek.

UNESCO´nun toplantının amacıyla ilgili yaptığı açıklamada, kız çocuklarının eğitimdeki mağduriyetine vurgu yapılarak dünyada okula gönderilmeyen 61 milyon çocuğun çoğunluğunun kız olduğu belirtildi. Dünya ülkelerinin sadece yüzde 39´unda kız ve erkek çocuklarının okula gitme oranlarının eşit olduğu; kız çocuklarının eğitimlerinin önündeki başlıca engellerin çocuk yaşta evlilik, kalıplaşmış düşünceler ve eğitim kurumlarındaki ayrımcılık olduğuna değinildi. Ayrıca fakirlik ve coğrafi izolasyonun da ayrımcılığı körüklediğinin altı çizildi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.