Uzmanlardan alışveriş merkezlerinde göz nezlesi uyarısı

20 Kasım 2012 Salı 16:06
Uzmanlardan alışveriş merkezlerinde göz nezlesi uyarısı






İSTANBUL (CİHAN)- Uzmanlar, kış aylarında vatandaşların ilgi odağı haline gelen alışveriş merkezlerinde göz nezlesi uyarısında bulundu. Soğuk hava, nemsiz kapalı alanlar ve havadaki virüsler, kış aylarında mikrobik göz hastalıklarının artmasına neden oluyor.

Göz hastalıkları uzmanı Dr. Bayram Yapıcı, iş yeri, okul, kreş, alışveriş merkezi gibi kapalı ve kalabalık mekanlarda gözlerin enfeksiyona açık hale geldiğini ve göz enfeksiyonlarının kolayca salgına dönüşebileceğini vurguladı. Yapıcı, hastalık sürecini şöyle anlattı: Kış aylarında düşen vücut direnci ile birlikte gözler de hastalıklara açık hale geliyor. Özellikle soğuk algınlıklarına ve boğaz enfeksiyonlarına neden olan adenovirüsler, göze kolayca bulaşıp enfeksiyona yol açabiliyor.

Okul, iş yeri, alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlarda havada asılı kalan adenovirüslerin gözlerde adenovirüse bağlı konjoktivite neden olduğunu söyleyen Yapıcı, kış aylarında bu rahatsızlığın salgına dönüştüğünün altını çizdi.

Dr. Yapıcı, halk arasında 'göz nezlesi' olarak bilinen bu hastalığın gözlerde kızarıklık, sulanma, çapaklanma, sulu ve beyaz bir akıntı, ışıktan rahatsız olma şeklinde belirti verdiğini ifade etti. Yapıcı, hastalıktan korunma yollarını şöyle anlattı: Bu tür virüslerin en çabuk bulaştığı organ gözlerdir. Gözlerimizi sürekli oynayıp kaşımamak, havlu, yastık kılıfı, mendil gibi kişisel eşyalarımızı ayırmak ve başkalarının eşyalarını kullanmamak, hapşırıp öksürürken mendil kullanmak ve elleri sık sık yıkamak bizi göz enfeksiyonlarından korur. Ayrıca, bulunulan ortamın sık sık havalandırılması ve eğer klima kullanılıyorsa klimanın filtrelerinin değiştirilmesi de son derece önemlidir.

GÖZ NEZLESİ, ORTAK KULLANILAN RİMEL İLE DE BULAŞABİLİR

Bayram Yapıcı, gözlerde oldukça yoğun kızarıklık, ağrı, yanma, batma ve sulanma ile seyreden hastalığın yaklaşık 10 gün kadar sürebileceğin belirtti. Konjoktiviti olan hastaların dokunduğu yerlere dokunmanın bile hastalığı bulaştırabileceğini kaydeden Yapıcı, ortak kullanılan makyaj malzemelerinin salgının bulaşmasında etkili olduğunu hatırlattı ve sürekli el yıkamanın salgından korunmada önemli olduğunun altını çizdi.

Dr. Yapıcı, göz nezlesinin tedavisine ilişkin ise şu bilgileri verdi: Viral konjoktivitlerde hastalık genellikle tek gözde başlar, daha sonra diğerine de bulaşır. Bazı tipleri kendi kendine de iyileşebilir ancak ağır seyreden knjoktivitlerde uygun antibiyotik tedavisiyle duruma el koymak daha sağlıklı zira viral konjoktivitlerin bazı tiplerinde korneada kalıcı hasarlar oluşabiliyor. Ancak antibiyotik tedavisinde tedaviyi yarım bırakmamak çok önemlidir. Genellikle hastalar 2-3 günde nasılsa iyileştim diyerek antibiyotik alımını kesiyor. Bu gibi durumlarda hastalık tam olarak iyileşmediği için tekrarlayabiliyor.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.