Vali Savaş: Türk Cumhuriyetleri ile ilişkileri geliştirmeye özel önem veriyoruz

11 Aralık 2012 Salı 12:36
Vali Savaş: Türk Cumhuriyetleri ile ilişkileri geliştirmeye özel önem veriyoruz






NEVŞEHİR (CİHAN)- Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Türkiye olarak Orta Asya´da bulunan Türk Cumhuriyetleri ile ilişkileri geliştirmeye özel önem verdiklerini söyledi. Vali Savaş, Türki devletlerle ilişkilerde karşılıklı menfaatlerin yanında tarih, kültür bağları dolayısıyla duygusal bağlarında bulunduğunu kaydetti.

Turizmin gelişme süreci hakkında bilgi almak ve incelemelerde bulunmak üzere Türkiye´ye gelen Özbekistan heyet, bugün Türkiye'nin peribacaları, vadileri, sıcak hava balonculuğu, yeraltı şehirleri ile ünlü turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinin kalbi konumundaki Nevşehir´e geldi. Namangan Vilayeti Seyahat ve Turizm Bürosu Başkanı Hashim Gaybullaev, beraberindeki heyetle Nevşehir´de ilk olarak Vali Abdurrahman Savaş´ı makamında ziyaret etti.

Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Ali Murat Kayhan ve Müze Müdürü Murat Gülyaz´ın da bulunduğu ziyarette konuşan Hashim Gaybullaev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov´un Türkiye´yle ilişkilere büyük önem verdiğini ve gelişmesini istediğini, ziyaretlerinin de bu kapsamda yapıldığını kaydetti.

İş adamlarına ve özellikle turizm yatırımcılarına Özbekistan´da büyük kolaylıklar sağlandığını belirten Gaybullaev, Türk yatırımcıları ülkemize bekliyoruz. Özbekistan dünyanın dört bir yanından turist çekebilmektedir. Turizmin daha da gelişmesi için yatırımcılara ihtiyacımız var. Türkiye´de kalacağımız süre içerisinde İstanbul, Kayseri gibi illeri de ziyaret ederek bilgi almak ve tarihi, turistik yerler ile tesisleri yerinde incelemek istiyoruz. dedi.

Vali Savaş ise iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine Türkiye´nin de büyük önem verdiğini belirterek, Orta Asya´da bulunan kardeşlerimizle uzun süre ayrı kalmak zorunda kaldık. Ama şimdi durum değişti. Soğuk savaş sırasında zorunlu ayrılığımızı karşılıklı ilişkileri hızla geliştirerek kısa sürede atlatabiliriz. Aramızda kuvvetli tarihi ve kültürel bağlar bulunuyor. Burada rehber arkadaşın tercüme ettiği çoğu kelimeleri anlayabildim. Dolayısıyla Azeri lehçesinde olduğu gibi Özbek lehçesinde de dilimize yakınlık bulunuyor. Kısa bir süre içerisinde sizinle rehbersiz anlaşabileceğimizi gördüm. Bu da bana ayrı bir mutluluk verdi. şeklinde konuştu.

Kapadokya bölgesine her yıl 3 milyona yakın turistin geldiğini ifade eden Vali Savaş, Nevşehir´e Uzakdoğu ülkelerinden (Japonya, Güney Kore, Hindistan, Çin), Avrupa´dan (Almanya, İspanya ve İtalya) ile Latin Amerika´dan (Arjantin, Brezilya) yoğun biçimde turist gelmektedir. Orta Asya ülkelerinden kardeşlerimizin de sayısının artmasını gönülden isteriz. Aynı biçimde Türkiye´den yurt dışına giden insanlarımızın da Türk Cumhuriyetlerine olan ziyaretlerinin artırılmasını da isteriz. Bu karşılıklı dialog ve çalışmayla sağlanabilecektir. Buna inanıyor ve bu yolda üzerimize düşen her şeyi yapacağımızı belirtiyoruz diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Vali Savaş tarafından Namangan Vilayeti Seyahat ve Turizm Bürosu Başkanı Hashim Gaybullaev´e, Avanos ilçesinde topraktan yapılma Hitit motifi işlemeli ibrik hediye edildi. Gaybullaev ise Vali Savaş´a geleneksel Özbek şapkası takdim etti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.