Vali Turhan: Balıkesir büyükşehirliğin en çok yakışacağı illerden birisi

11 Aralık 2012 Salı 09:53
Vali Turhan: Balıkesir büyükşehirliğin en çok yakışacağı illerden birisi






BALIKESİR (CİHAN)- Vali Ahmet Turhan, Büyükşehir Kanunu'nun onaylanmasıyla Balıkesir'in resmen büyükşehir olduğunu söyledi. Turhan, yaptığı açıklamada. İlimiz, büyükşehrin en çok yakışacağı şehirlerden birisi olacak. Balıkesir olarak 13 şanslı ilden biriyiz. Vatandaşlarımız, çok kısa sürede büyükşehir nimetlerini ve güzelliklerini görecek. Hep yıllarca Avrupa'da o köylerin düzenliliğinin özlemi çekilmişti. İnşallah önümüzdeki süreçte köylerimiz dahil çok daha planlı, düzenli, projeli konutlara sahip olunacak. dedi.

Vali Turhan, görevdeki üç ayını Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na değerlendirdi. Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşmasında Balıkesir'in lokomotif şehirler arasında bulunduğunu belirterek, Balıkesir, 18 ilçesi olan bir il. Bir taraftan Marmara, bir tarafta Ege denizlerine kıyısı olan, tarım, hayvancılık, madencilik, sanayi ve turizmde ciddi potansiyeli bulunan bir il. Özellikle ekonomik açıdan güçlü bir belediyemizin olması ve kararların merkezden alınıp güçlü bir bütçeyle uygulanması, kıyıların korunması için çok önemli. Merkezde Karesi ve Altıeylül adıyla iki yeni ilçemiz olacak. Büyükşehrin, büyük bir bütçeyle köylere dahil gerekli hizmetleri götüreceğine inanıyorum. Balıkesir, sanayi ve şehirleşmede bakir bir yer. Büyükşehir, inşallah bunu doğru ve güzel bir şekilde kullanacak. İlimiz önümüzdeki süreçte eğitimde, sanayide ve turizmde çok daha güzel olacak. diye konuştu.

Balıkesir'in, Türkiye'de rüzgâr enerjisinden en çok elektrik üretilen il olduğuna işaret eden Turhan, şöyle devam etti: Türkiye maalesef elektriğinin yüzde 60'ını doğalgazdan üretiyor. Her yıl enerji için yaklaşık 30-35 milyar dolar kaynağımızı dışarıya veriyoruz. Bu anlamda rüzgâr enerjisinin çok önemli olduğunu görüyoruz. Bu açıdan Balıkesir ayrı bir yere sahip. Sonuna dek rüzgâr enerjisi santrallerinin (RES) ilimizde kurulmasını destekliyoruz fakat Ayvalık ve Cunda Adası gibi yerler, ileride dünya çapında turizm markaları olacak. Bu alanları korumamız da hayati önem taşıyor. Özellikle Cunda'da RES kurulmasının doğru olmadığını düşünüyoruz.

Balıkesir'in vizyonunu ve potansiyelini de değerlendiren Vali Ahmet Turhan, Ülkemizin 2023'te dünyada ilk 10 ekonomi arasında girme hedefi ve vizyonu var. Balıkesir'in tarım, hayvancılık, sanayi, turizm, madencilik ve diğer değerleriyle bu hedefte lokomotif illerden olabileceğini düşünüyorum. Gelecek 10 yılda Balıkesir'in en az 8-10 milyar dolar ihracata sahip, uluslararası boyutta kendini tanıtmış bir sanayi ve turizmi şehri olacağını düşünüyorum. Markalaşmak çok önemli. Bugün dünyada büyük cirolar yapan, büyük paralar kazananlar markalardır. Türkiye'de kısa sürede dünya çapında markalar oluşturmamız gerekiyor. değerlendirmesinde bulundu.

'YABANCI YATARIMCI ARTIK BİZİ TERCİH EDİYOR'

Türkiye'yi besleyen il durumundaki Balıkesir'e yatırım için ciddi avantajlan olduğuna işaret eden Vali Turhan, Türkiye'nin yumurta üretiminin yüzde 35'ini, beyaz etin yüzde 30'unu, kırmızı etin yüzde 30'unu biz karşılıyoruz. Bunun yanında şu anda tohum üretiminde en avantajlı iliz. Bunu çok daha geliştirip uluslararası boyuta dönüştürme imkânımız da var. Lojistik açıdan da önemli bir yerdeyiz, İzmir ve İstanbul otoyoluyla 20-25 milyon nüfusun merkezinde bir il olması söz konusu. Lojistik köyle beraber ilimiz İzmir Limanı'na demiryoluyla bağlanıyor. Bunun yanında Bandırma Limanı güçlü bir liman. İstanbul ve İzmir'in artık dolmuş ve doymuş olması bize avantaj sağlıyor. Balıkesir, bu anlamda bakir bir alan. Önümüzdeki süreçte İstanbul, İzmit ve Trakya bölgesindeki sanayinin Güney Marmara'ya kayması söz konusu. Son iki ayda Çinliler ve Almanlar, ilimizde yatırım yapmak için talepte bulundu. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi, altyapısını tamamladı. Yaklaşık 5 bin dönüm araziye sahip. Önümüzdeki 10 yıl ihtiyacı karşılayacak. Burayı 20 bin dönüme çıkarma çalışmamız başladı. diye konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.