Yabancıların göz koyduğu ters lale, AÜ Botanik Bahçesi'nde üretilecek

20 Şubat 2012 Pazartesi 16:53
Yabancıların göz koyduğu ters lale, AÜ Botanik Bahçesi'nde üretilecek






Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, dünyadaki nadir bitkilerden olan ve sadece Doğu Anadolu'da yetişen 'Ters Lale' üretimine başladı.
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, geçtiğimiz yaz mevsiminde yabancı turistler tarafından yurt dışına kaçırılmak istenirken, çok sayıda soğanlı bitki türünün sınır kapısında yakalandığını hatırlattı. Bunun üzerine, ülkede biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda yoğun bir kamuoyu oluştuğunu vurgulayan Prof. Yılmaz, bu kapsamda endemik bitkilerin korunmasına yönelik fakülte olarak bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde yetişen ters lale türü olan Fritillaria Micholovskyi'nin de yurt dışına kaçırılmak üzere iken yakalandığının altını çizen Prof. Yılmaz, Bu bitki türü üniversitemizin yoğun çabaları ile Ata Botanik Bahçesi'nde üretilmek üzere koruma altında tutuluyor. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Müdürlüğü'nün de katkıları ile 10 adet soğan anavatanına geri getirilmiştir. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü serasında ters lale soğanları üretime alınmıştır. Bu bitkilerin çoğaltılması ve öncelikle çalındıkları Karayazı ilçesi doğal ortamlarına dikilerek, tekrar doğaya kazandırılması hedeflenmektedir. Üretim fazlası botanik bahçesinde koruma altına alınacaktır. Mayıs 2012 tarihinde bahçemizi ziyaret etmek isteyenler, bu bitkiyi görme şansı yakalayacaklardır. Biyolojik çeşitliliğimizin tanımlanması, kaynakların koleksiyon bahçelerinde korunması, üretim ve doğaya kazandırma, yerinde koruma, bilgilendirme ve sürdürülebilir kullanımı için Atatürk Üniversitesi olarak bu yöndeki çalışmalarımız artarak devam edecektir. dedi.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.