Yapay kafa takılan çoçuk hayata döndü

Trafik kazasında ağır kafa travması geçiren, minik Emre için Avustralya'dan yaptırılan yapay kafa takıldı, Emre ilk kez gülümsedi.

05 Ekim 2013 Cumartesi 12:35
Yapay kafa takılan çoçuk hayata döndü






Ailesinin de içinde bulunduğu arabayla yaşanan trafik kazasında ağır kafa travması geçiren, doktorların yaşatmak için kemiğini çıkarması yüzünden kafasında çökük oluşan 7 yaşındaki Emre Erpolat, Avustralya’da siparişle yaptırılan akrilik kafatası kemiğiyle eski görünümüne tekrar kavuştu.

İzmir’in Aliağa ilçesinde oturan Sevim ile Mustafa Erpolat çiftinin iki oğlundan küçüğü olan Emre, geçen yıl ilkokula başladı. Birinci dönemin sonunda aldığı 5’lerle dolu karnesini, Bergama ilçesindeki anneannesine göstermek istedi. Annesi, babası ve ağabeyiyle birlikte kendi arabalarıyla 9 Şubat 2013'te oraya gittiler. Dönüş yolundaki trafik kazasını Emre dışındakiler hafif atlatırken talihsiz çocuk, ağır bir kafa travması geçirdi. Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Emre, yaklaşık 45 gün yoğun bakımda kaldı. Yaşatılması için kafatası kemiği çıkarılan Emre’nin başında meydana gelen çökük, beyin hasarı kadar aileyi perişan etti.

Taburcu edildikten sonra oğullarının eski görüntüsüne kavuşturulması için çare arayan aileye, beyin cerrahı Prof. Dr. Erşahin’in, yapay kafatası kemiği takılabileceğini söyledi. Kemiğinin siparişi için gerekli çekim ve ölçümler yapıldı. Avustralya’da bir firmaya özel yaptırılan akrilik kafatası kemiği, yaklaşık 15 gün önce hastaneye ulaştı ve Emre ameliyata alındı.Ameliyat ve hastası hakkında bilgi veren Erşahin, şunları söyledi: “Beynindeki şişmeyi tedavi etmek amacıyla kafatası çıkarılıyor. Emre, çok ağır bir durumdayken ve solunum cihazına bağlıyken hayatı kurtuluyor ancak kafatasının ön bölümü olmadığı için çökük durumdaydı, Emre, üniversitede yatarken kafada su toplanması da geliştiği için bir de şant ameliyatı geçirmişti. Daha sonra hem görüntüyü düzeltmek hem de atmosfer basıncının beyin üzerinde yaptığı olumsuz etkileri kaldırmak amacıyla yeniden kafatası oluşturmaya çalıştık. Çıkarılan kafatası kemiği kendi vücudunda saklanabilirdi veya kemik bankasında saklanması lazım ama o kemik bulunamadı. Bu nedenle üç boyutlu bilgisayarlı tomografi çekildi, görüntüler Avustralya’ya gönderildi. Orada bir şirket tarafından aslına tıpatıp uyan kafatası oluşturuldu akrilikten. Bu başka firmalar tarafından da yapılıyor fakat ekonomik olarak uygun olduğu için orada yaptırıldı. Maliyeti 6 bin 500 euro. Başka firmalarda üç katı pahalıydı. Gülhane Tıp Akademisi’nde titanyumdan yapılıyor ve kendi hastalarında kullanılıyor. Çocukta titanyum yerine bu daha uygun bir malzeme. Emre için uygun zaman beklendi ve yaklaşık iki hafta öncede kafatası yerine koyuldu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.