Yemin krizinde sona gelindi

09 Temmuz 2011 Cumartesi 00:00
Yemin krizinde sona gelindi








ANKARA ' CHP Meclis'e gelip yemin etmemesi, BDP'nin de Meclis'e gelmemesiyle başlayan krizde sona yaklaşıldı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in devreye girmesiyle önemli aşama kaydedildi. CHP VE AK Parti Grup Başkanvekilleri Çiçek'in makamında bir araya geldi, ancak ortak bir metin üzerinde anlaşma çıkmadı. İki parti en geç pazartesi sabahına kadar bir kez daha bir araya gelecek. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi 'Her iki parti de çözüm iradesini ortaya koydu. Çözüm yerinin parlamento olduğunu söyledi' dedi ve çözüm için umutlu oldukları mesajını verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de 'CHP'lilerin pazartesi günü yemin edeceğinden umutluyum' dedi.
Seçildikten sonra inisiyatif alan Meclis Başkanı  Cemil Çiçek, ayağının tozuyla devreye girip önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Kılıçdaroğlu Çiçek'ten siyasi partilerin grup başkanvekillerinin bir araya gelmesini ve adım atmasını istedi. Çiçek dün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek CHP'nin bu önerisini Başbakan Erdoğan'a iletti. Başbakan Erdoğan'ın öneriye olumlu bakmasıyla çözüm için önemli bir aşamaya gelinmiş oldu.
Yemin krizinin çözümüyle ilgili dün Meclis'te başdöndüren bir trafik yaşandı. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu TBMM'deki makamında ziyaret ederek partinin geldiği nokta ve sorunun çözümü için görüşlerini aktardı. Baykal bir saat 10 dakika süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, çok önemli olduğunu düşündüğü yemin kriziyle ilgili ciddi, kapsamlı, köklü bir durum değerlendirmesi yaptığını söyledi. Baykal, partinin politikasının ne olması gerektiğiyle ilgili düşünce ve değerlendirmelerini de ayrıntılı bir şekilde ilettiğini ifade ederek, 'Bundan sonrası artık parti yönetiminin,  Sayın Genel Başkan'ın alacağı kararlara bağlıdır. O kararlarla ortaya çıkacak  yeni durumu hep beraber izleyeceğiz, değerlendireceğiz' diye konuştu.
BAYKAL: BİRAN ÖNCE YEMİN EDELİM
Kılıçdaroğlu- Baykal görüşmesi, eski ve yeni iki lider arasındaki görüş ayrılıklarını da ortaya koydu. Baykal, ilk aşamada yemin etmeme tavrını olumlu bulduğunu belirterek, ''İlk gün tavrımız doğruydu. 133 milletvekili olarak kürsüye gidilerek 'Milli iradeye saygı gösterilmemiştir, bugün yemin etmiyoruz' diyerek tavır gösterebilirdi. Ancak şu an bu sürdürülebilir bir tavır değil. CHP bir an önce yemin ederek Meclis çalışmalarına katılmalıdır. İyi yönetilemeyen kriz derinleşti, parti kan kaybediyor. Parti içinden farklı sesler çıktı. 'CHP yemin etmeden yasama faaliyetinde bulunabilir, komisyonlara girebilir' açıklamaları doğru değil. Kürsüde konuşacaksak neden yemin etmedik' Bizim yeminle sorunumuz yok ki. Bu tavır sürdürülür ve 1 Ekim'e kadar kalırsa tatilden sonra ara seçim değil, seçim kararı çıkar. Eğer sorun çözülmezse AKP'nin hedefi bir ara seçim olmaz, 'Parlamento oluşamadı' gerekçesiyle erken seçim olur' görüşlerini dile getirdi.
HEMEN GRUP TOPLANMALI
Baykal, yaşanan sorunun bir yemin değil demokrasi krizi olduğunu vurgulayarak Kılıçdaroğlu'na 'Kendi sözlerimizin tutsağı olmamalıyız. İktidarı beklemeden kendi tavrımızı ortaya koymalıyız. Cesur, cüretli, hemen bir inisiyatif alınmalı, hatta grup şimdi bile toplantıya çağrılabilir. İktidar partisinin atacağı tavrı beklemeden CHP tek başına karar almalı ve cesurca bu kararı uygulamalı' önerisinde bulundu.
Kılıçdaroğlu'nun ise Baykal'a 'değerlendirmeleri dikkate alacağını' söylemekle yetindiği öğrenildi.
BAŞBAKAN OLUR DEDİ
Kılıçdaroğlu- Baykal görüşmesi devam ederken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret etti. Başbakan Erdoğan ile Çiçek görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü. Erdoğan  görüşmeden sonra gazetecilerin yemin kriziyle ilgili soruları üzerine, 'Onlarla ilgili herhangi bir görüşme şu anda yapmış değiliz. Bunlar zaten şu anda basına yansıyan şekilleri var. Fakat biz Meclis Başkanımızdan bazı talepler var malum. Meclis başkanımızın daveti halinde bu davete uyabileceğimizi söyledik' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları yemin düğümünün çözümü konusunda önemli bir adım oldu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın sözlerini son derece olumlu bulduklarını söyledi.
YEMİN HAFTAYA OLABİLİR
Başbakan Erdoğan'ın mesajlarından sonra CHP'nin yemin etmesiyle ilgili beklentiler de arttı. CHP'nin hükümet programı üzerindeki görüşmelerin yapılacağı pazartesi günü en azından grup kurma sayısı olan 20 milletvekilini yemin ettirebileceği, böylece program üzerinde konuşma hakkını elde edebileceği belirtiliyor. CHP'li milletvekillerinin ailelerinin ve yakınlarının da yemin törenini izleyebilmeleri için grubun kalan kısmının ise Salı günü yemin etmesinin sağlanabileceği dile getiriliyor.
BDP DE YEMİN EDEBİLİR
Öte yandan Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesi nedeniyle TBMM'ye gelmeyen ve yemin etmeyen BDP'de de dün tavır değişikliği oldu. Abdullah Öcalan avukatları aracılığıyla bir açıklama yaparak, Öcalan, 'Bu kriz çözülür mü çözülmez mi bilemiyorum. Ancak BDP daha önceki gibi oyunlara gelmemelidir. Daha önce söylediğimiz gibi hükümetle bir mutabakata varılarak yemin edebilirler. Bu mutabakat mutlaka olmalı ve önemlidir. Yapacakları mutabakat metni, devlete sunduğum protokollerle paralel olabilir veya kendi koşulları ve durumlarına göre yapabilirler. Örneğin bu protokollere Hatip Dicle'nin durumu, diğer beş tutuklu vekilin serbest bırakılması, KCK'lilerin serbest bırakılması, hatta tüm tutsakların serbest bırakılması, yüzde on barajının düşürülmesi ve TMK'nın değiştirilmesi gibi hususlar eklenebilir. Öyle hemen Hatip Dicle meselesi ve diğer meseleler çözülmeyebilir, öyle hemen serbest bırakılma olmayabilir. Ancak bu koşulların yerine getirilmesi için zaman içinde devletin-hükümetin yapacağı şeyler bir yazılı metne bağlanır ve zamanla yerine getirilir. Bu metinle, bu sorunların gelecekte çözümü için bir mutabakat sağlanmış olur. Bu mutabakat, sorunların çözümü için ön açıcı ve çözüm geliştirici olur' diyerek BDP'lilere yemin etmeleri mesajını verdi.
Öcalan 'Devletin, BDP'nin bu yazılı mutabakatı konusunda çok da sıkıntı çıkarmaması gerekir. Zaten basına yansıdığı gibi Cemil Çiçek de çözülmesi gereken en önemli birinci sorunun Kürt sorunu olduğunu söylüyor. Bu konuda Cemil Çiçek üzerine düşeni yapabilir. Bu şekilde yazılı bir mutabakat sağlanırsa BDP de yemin edebilir ve Meclis'e dahil olur, çalışır' dedi.
Söz konusu açıklamadan hemen sonra Meclis Başkanı Cemil Çiçek, BDP eski genel başkanı Selahattin Demirtaş'ı akşam saatlerinde görüşmeye çağırdı.
İKİ PARTİ BİRARAYA GELDİ
Çiçek'in devreye girmesinin ardından AK Parti Grup Başkanvekilleri Ahmet Aydın, Nurettin Canikli ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ile CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ve hukukçu Milletvekili Turgut Dibek, Meclis Başkanı Çiçek'in makamında bir araya geldi. Her iki tarafı buluşturan Çiçek daha sonra Meclis'ten ayrıldı.Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantıdan net bir sonuç çıkmazken, iki parti genel ilkeler üzerinde konuştu ve yeniden bir araya gelmeye karar verdiler. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, herhangi bir yasal ya da Anayasal düzenleme önerisi götürmediklerini, buna zaman da olmadığını belirterek, 'İki parti olarak çözüm yerinin Meclis olduğunu söyledik. İki parti de çözüm için irade beyanı ortaya koydu' dedi. 
Hamzaçebi, iki parti arasında ortaya çıkan görüşleri her iki tarafın da kendi genel başkanlarına götüreceğini belirterek, bugün (cumartesi) yarın ya da en geç pazartesi sabahı bir kez daha bir araya geleceklerini ifade etti. Hamzaçebi, iki parti arasında ortak bir metin hazırlanabileceği gibi ayrı ayrı metinler de ortaya konulabileceğini de vurguladı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.