Yeşildağ: Çocuğunuza karşı çokbilmiş anne olmayın

07 Aralık 2012 Cuma 15:29
Yeşildağ: Çocuğunuza karşı çokbilmiş anne olmayın






BURSA (CİHAN)- Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Aile Danışmanı Efkan Yeşildağ, 'çokbilmiş anne' modelinin çocukların gelişimine olumsuz etki yaptığını söyledi. Çocuklar çokbilmiş anne istemezler. diyen Yeşildağ, şu uyarıyı yaptı: Çocuk eğitimli anneye soruyor, 'ben sosyal bilimler lisesine gitmek istiyorum ne dersin annecim?' Eğitimli anne, 'o da neymiş zeki çocuk fen lisesine gider´ diye yorum yapar. Eğitimi az anne ise aynı soruya, 'canım yavrum ben ne bilirim sen bu güne kadar beni hiç üzmedin ve hep başarılı oldun, sen en doğrusunu bilirsin. Gel seni bir bağrıma basayım' der ve güven duygusunu sağlar.

Etkin Kadınlar Kültür ve İletişim Derneği (ETKİNDER), Bursa Tayyare Kültür Merkezi´nde Aile ve Çocuk konulu seminer düzenledi. Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Dr. Sunay Özkul, ETKİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Canan Arıkan ve dernek üyesi kadınlar katıldı.

Seminerde konuşan Aile Danışmanı Efkan Yeşildağ, ailenin güçlü olması için komşuluk ilişkilerinin de güçlü olması gerektiğine dikkat çekti.

ÇOKBİLMİŞ ANNE OLMAYIN

İyi bir aile olmak için çocukları sadece sevmenin yetmediğini, onlara saygı da duyulması gerektiğini belirten Yeşildağ, şöyle devam etti: Özellikle anneler yumuşak huylu ve güler yüzlü olmalı. Çokbilmiş anne modelinden kaçınmalıyız. Çocuklar çokbilmiş anne istemezler. Desteklenmeyi ve kendisine güven duyan anne görmeyi isterler. Eğitimli annelerde bu güven duygusu maalesef aşılamıyor. Örneğin çocuk eğitimli anneye soruyor, `ben sosyal bilimler lisesine gitmek istiyorum ne dersin annecim?´ Anne, `o da neymiş zeki çocuk fen lisesine gider´ diye yorum yapar. Eğitimi az anne ise aynı soruya, `canım yavrum ben ne bilirim sen bu güne kadar beni hiç üzmedin ve hep başarılı oldun, sen en doğrusunu bilirsin. Canım yavrum gel seni bir bağrıma basayım´ der ve güven duygusunu sağlar. Aslında çocuğun aradığı şey güven duygusudur ve aradığını bulduğu an kendine olan güveni artacak ve daha başarılı olacaktır.

SEVGİNİZİN İÇGÜDÜSEL OLDUĞUNU HİSSETİRİN, AKSİ HALDE ÇOCUĞUNUZ SEVGİYE DOYMAZ

Annelere, Çocuklarınıza mutlaka sevdiğinizi söyleyin. uyarısında bulunan Yeşildağ, Bunun karşılıklı değil içgüdüsel olduğunu çocuğunuza hissettirin. Aksi halde çocuğunuz hiçbir zaman sevgiye doymayacak ve ömrü boyunca etrafındaki bireylerde bunu arayacak, aradığını bulamayınca da bunalıma girmeye mahkûm kalacak. Anne demek sevgi, şefkat sığınak ve vicdan mekanizmaları unsurları ile birlikte oluşmalıdır.

BABALAR, `BEN ANNENİ ÇOK SEVİYORUM, SENDE SEV´ DEMELİ

Babalara da önemli uyarılar yapan Efkan Yeşildağ, şunları ifade etti: Baba şunları mutlaka evladına söylemeli, `Evladım ben anneni çok seviyorum, sen de anneni sev. Sen daha bebekken hep seninle meşgul olur ve hastalandığında senin için ağlardı, seni dünyaya getirebilmek için ölümlerden döndü.´ Çocuk babadan annesi hakkında bunları mutlaka duymalıdır. Bir çocuğun annesi ile konuşamayacağı hiçbir mesele olmamalı. diye konuştu.

ETKİNDER Yönetim Kurulu üyesi Betül Şanver ise dernek olarak aile içi iletişim ve çocuk eğitiminin önemini vurgulayan çeşitli proje ve programlar gerçekleştirdiklerini söyledi. Kişinin ilk deneyimlerini kazandığı, ilk tutum ve davranışlarının belirlendiği noktanın aile olduğuna dikkat çeken Şanver, annenin yükünün fazlalığının altını çizdi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.