Zehirli ayakkabılara dikkat, 5 TIR dolusu ayakkabı kayıp

Gümrük'te el konulan Azor boyalı 5 TIR dolusu ayakkabı imha etmeye götürülürken kayboldu. Doğrudan kanser yapan ayakkabıların seyyar satıcılar aracılığıyla piyasaya sürülmesinden endişe ediliyor.

25 Kasım 2014 Salı 16:53
Zehirli ayakkabılara dikkat, 5 TIR dolusu ayakkabı kayıp






Zehirli ayakkabılara dikkat, 5 TIR dolusu ayakkabı kayıp


Gümrük'te aşırı derecede kansorojen madde içerdiği için el konulan 5 TIR dolusu ayakkabı kayboldu. Azor boyalı ayakkabılar yüksek derecek kanser riski taşıyor. Yetkililer atık imha tesisine gönderilmek için yola çıkan ayakkabıların izini sürüyor.. Ucuz ayakkabılara dikkat...

İstanbul Erenköy Gümrüğü’nde, kanserojen madde içerdiği gerekçesiyle imhasına karar verilen 5 TIR dolusu ayakkabı ortadan kayboldu. İmha için, sorunlu ayakkabılar yerine piyasadan toplanan eski ayakkabıların kutulara konulduğu belirlendi.

Geçen ağustosta İstanbul Erenköy Gümrük Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren bir firmaya ait antrepoda tutulan, ayakkabı ithal eden firmanın getirdiği ayakkabılarda kanserojen madde olarak bilinen azor boyaya rastlandı. Yaklaşık 5 TIR’ı dolduran 25 bin 510 adet Çin menşeili ayakkabı için kanserojen madde içermesi nedeniyle ithalat izni verilmedi. Bunun üzerine ayakkabıların imhası için işlemlere başlandı.
Bu işlemler kapsamında Gümrük Müdürlüğü’nce 24 Ağustos’ta tespit yapılmasının ardından eşyalar imha amacıyla Kocaeli’ndeki İZAYDAŞ Atık İmha Tesisi’ne gönderilmek amacıyla yeniden TIR’lara yüklendi. Yüklenen TIR’lar güvenlik önlemleri altında 20 Ekim’de Kocaeli’ndeki imha tesisine getirildi. İmha işlemi için gereken onay kapsamında tesise gelen gümrük yetkilileri kanserojen madde içeren ayakkabıların tespitini yapmak için kolileri kontrol etmeye başladı.

Aynı marka olduğu tespit edildi


Bu sırada gümrük yetkililerini şaşırtan bir gelişme yaşandı. Doğrulama işlemi için açılan kolilerin içinde imha amacıyla gönderilen gerçek ayakkabıların olmadığı, piyasadan iade alınan kullanılmış, eski ve yırtık ayakkabıların bulunduğu görüldü. Yapılan ayrıntılı incelemede ayakkabıların, ithalatı gerçekleştirilen ayakkabılarla aynı marka olduğu tespit edildi. Bu tespitlerin ardından olay hem İstanbul Gümrükleri’ne hem de Ankara’ya bildirilirken, TIR’lar da imha işlemi yapılmaksızın  yeniden Erenköy Gümrüğü’ne getirildi.

TSE izni de yok

Yapılan incelemelerde aralarında çocuk ayakkabılarının da bulunduğu kanserli madde içeren ayakkabıların izine rastlanamadı. Ayrıca TIR’lardan çıkan eşyaların arasında birçok kente ait ürün iade formlarının bulunduğu anlaşıldı. İthal edilen ayakkabıların kanserojen madde taşıması nedeniyle TSE’den tareks uygunluğu alınamadığı ortaya çıktı. Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte işlemler sırasında ayakkabıların bekletildiği antrepoyla ilgili inceleme başlatıldığı öğrenildi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın tebliğine göre azor boya taşıyan ürünler ithalatı yasak olan ürünler arasında yer alıyor.

‘Solunum sorunları oluşabilir’


Başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerince üretilen pek çok kırtasiye malzemesinde kullanıldığı bilinen Azor boyaların, kanserojen etki yaptığı klinik deneylerle tespit edildi. Bu boyaların, kırtasiye malzemelerinin yanı sıra tekstil ve ayakkabı sektöründe kullanılması ‘risk faktörü’ olarak tanımlanırken, bu tür maddelerin kanserojen etkisi uzun dönemde ortaya çıkıyor. Hayvanlar üzerinde geçmişte yapılan deneylerde, bu boyaların mesane kanseri gelişiminde etkili olduğu yönünde bilimsel tespitler yapıldı. Hassas bünyeli çocuklarda boyaların etkileri, ‘deride döküntüler’ tarzında görülürken, deri dökülmesine bağlı alerjik reaksiyonlar gelişebilir ve solunum sorunları oluşabilir. Özellikle azor boya maddelerinin bu ürünlerde kullanılması sonucu kanserojen etkiler ortaya çıkıyor.
Son Güncelleme: 25.11.2014 16:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.