İşte, bizdeki ve dünyadaki mozaik restorasyonu

Ramazan ÇELİK/ HATAY, () - HATAY Arkeoloji Müzesi'ndeki Roma dönemine ait mozaiklerin restorasyonu sırasında hata yapıldığını iddia ederek gündeme gelen restorasyon taş ustası Mehmet Daşkapan, Türkiye'deki tarihi mozaiklerin restorasyonu...

06 Mayıs 2015 Çarşamba 12:04
İşte, bizdeki ve dünyadaki mozaik restorasyonu






Ramazan ÇELİK/ HATAY, () - HATAY Arkeoloji Müzesi'ndeki Roma dönemine ait mozaiklerin restorasyonu sırasında hata yapıldığını iddia ederek gündeme gelen restorasyon taş ustası Mehmet Daşkapan, Türkiye'deki tarihi mozaiklerin restorasyonu yapılırken gerekli özenin gösterilmediğini söyledi.
Roma dönemindeki mozaik sanatçıları gibi küçük taşlarla mozaik eserleri yapan Mehmet Daşkapan, yıllardır bu işle uğraştığını söyledi. Mozaik eserlerin restorasyonunun çok titiz bir çalışmayla yapılması gerektiğini ve ustalık isteyen bir iş olduğunu kaydeden Daşkapan, Hatay Arkeoloji Müzesi ile Fransa'daki Louvre Müzesi'nde yapılan mozaik restorasyonunu karşılaştırarak arada çok büyük fark olduğunu söyledi.
Hatay'da restorasyon yapanların, mozaiklerin yerleştirildiği alana ayaklarıyla basarak ve oturarak çalıştığının yer aldığı fotoğrafla, Fransa'daki bir müzede mozaiklerin restorasyonunu yapanların bilimsel aletlerle çalıştığının yer aldığı fotoğrafı gösteren Daşkapan, şöyle konuştu:

"Bu sağdaki mozaik 1934 yılında Harbiye'den çıkarıldı, Fransa'da Louvre Müzesi'nde sergileniyor, diğeri ise yine Harbiye'den çıkarıldı ve Hatay Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Solda, yeni müzede restore edilen bir mozaiği görüyoruz. Bu restorasyonu yapan arkadaşlar genç, yaşlı değil, restore işi tecrübe gerektiren bir iş. Sağdaki de Fransa da yapılan restorasyon işi. Bakın ne kadar temiz, ne kadar ince bir restorasyon. Ben kimseyi kötülemek istemiyorum, ama hatayı da kabul etmiyorum. Yani aramızdaki fark bu, bakın Fransızlar nasıl restore ediyor, biz nasıl yapıyoruz? İkisi de Harbiye'den çıkan mozaik ama resim aradaki tüm farkı anlatıyor."
FATMA ŞAHİN TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde bulunan, dünyaca ünlü 'Çingene Kız' mozaiği ile tanınan Zeugma Antik Kenti'ndeki kazılarda bulunan mozaiklerin geçen yılki tanıtımı sırasında, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Fatma Şahin'in de bulunduğu protokol üyeleri mozaiklerin üzerine basmış, bu durum kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.