PKK Peşmerge arasında gerilim tırmanıyor

Peşmerge güçlerinin İran sınırına kurmak istediği karakol binalarınan inşaatını engelleyince çatışmanın eşiğine gelindi. Terör örgütü PKK, kaçakçıların geçişinden elde ettiği geliri kaptırmamak için silaha sarıldı.

24 Mayıs 2015 Pazar 15:01
PKK Peşmerge arasında gerilim tırmanıyor






PKK Peşmerge arasında gerilim tırmanıyor

Terör örgütü PKK ile Barzani'ye bağlı peşmergeler arasında gerginlik çatışmanın eşiğine kadar geldi. Terör örgütü yandaşları Peşmerge güçlerinin İran sınırına kurmak istediği karakol binalarınan inşaatını engelleyince çatışmanın eşiğine gelindi. Terör örgütü PKK, kaçakçıların geçişinden elde ettiği geliri kaptırmamak için silaha sarıldı.  


ÇATIŞMA ÇIKTI 2 PEŞMERGE ÖLDÜ İDDİASI

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre ise Keleşin bölgesinde PKK, İran Kürdistan Demokrat Partisi'nın 2 peşmergesini öldürdü. Rûdaw’a konuşan KDP-İ Erbil Temsilcisi Muhammed Salih, PKK'lıların bu sabah saat 09:00 sıralarında peşmergelere yönelik saldırı başlattığını söyledi. Saldırıda 2 peşmerge hayatını kaybetti.Salih, PKK’nin Seker, Hınele ve Keleşin bölgelerinde saldırıya geçtiğini belirterek, “Yaşamak istemediğimiz bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi.

İRAN sınırındaki Keleşin bölgesinde üs kurmak isteyen İran Kürdistan Demokrat Partisi'ne (İ-KDP) bağlı peşmergeleri PKK'lılar tarafından ablukaya alınınca ve faaliyet göstermelerine izin vermeyeceklerini bildirince gerginlik çıktı.

BÖLGEDE TANSİYON YÜKSEK

IKDP polit büro üyesi Rustem Cehangiri, PKK'yı uyardıklarını ifade ederken, "Kardeş kanı" dökmek istemediklerini bildirirken, KCK Dış İlişkiler Sözcüsü Demhat Egid, peşmergelerin kaçakçıların geçiş yaptığı bölgeye konumlanmak istediği için sorun çıktığını söyledi.

İran'da Kürtler'in yoğun yaşadığı Mahabad kentinde bir süre önce bir otelde İran gizli servis ajanlarının tecavüz etmek istediği 25 yaşındaki Ferinaz Hosravani'nin 4'üncü kattan atlayıp intihar etmesi üzerine Kürtler, İran'da ilk kez aynı anda birçok kentte alanlara inerek güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. İran'daki olaylar bir hafta sürdükten sonra durulurken, İran'da 1979 yılında İran rejimine karşı savaş başlatan ve Irak Kürdistan Federe Bölgesi'nin kurulması üzerine 1996 yılında savaşı durduran İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) İran'daki faaliyetlerine tekrar ağırlık vermeye başladı. Savaşı durdurmasına rağmen İran Kürt bölgesindeki örgütlenme çalışmalarını sürdüren İKDP ile İran sınırı üzerinde yoğunluklu olarak kampları bulunan PKK'lılar arasında son günlerde büyük bir gerginlik görüldü.

Kürtler'in yoğun olarak yaşadığı Mahabad ve diğer kentlerde başlayan olaylar üzerine İran sınırında kamp kurmak isteyen İKDP'ye sınırdaki PKK güçleri izin vermiyor. İran sınırının büyük bölümünü kontrolü altında tutan PKK, 3 gün önce İran sınırındaki Keleşin kesiminde kamp kurmak isteyen ve buradan İran'a geçip örgütsel çalışmalarını yapmak isteyen İKDP peşmergelerinin etrafını sararak bölgeyi terk etmelerini istedi. İKDP peşmergelerinin bölgeyi terk etmemesi üzerine ise PKK'nın abluka uyguladığı bildirildi. İKDP yetkililerinin görüşme isteğine PKK'nın henüz bir cevap vermezken peşmergelerin bölgeyi terketmeleri için direttiği kaydedildi.

İKDP OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

PKK'nın İran sınır kesiminde peşmergelerinin konuşlanmasına izin vermemesi üzerine İKDP merkez komitesi, Irak'taki Süleymaniye kenti yakınlarındaki Koysancak İlçesi'nde olağanüstü toplandı. PKK'nın peşmergelerin geçişini engellemisini değerlendiren İKDP, PKK ile çatışmak ve kardeş kanı dökmek istemediklerini duyurdu. İran sınırında karargah inşaa etmek için 15 günden bu yana bölgede bulunan peşmergelerin defalarca PKK ile sorun yaşamasına rağmen İKDP merkez komitesinin sorunun arabulucular sayesinde çatışmaya dönüşmeden çözülmesinden yana karar aldı.

PKK ile İKDP arasında çıkan gerginlik üzerine Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Mesud Tek ile PKK içinde yıllarca faaliyet yürütten sonra ayrılarak Kürdistan Demokrat Yurtseverler Partisi'ni kuran Nizamettin Taş ve her iki partinin yetkililerinden oluşan heyet, İKDP polit bürosunu ziyaret etti. İKDP polit büro eyeleri Rustem Cehangiri ve Mihemed Nazif Kadiri tarafından karşılanan heyet, sorunun barışçıl yönde çözülmesi için İKDP'nın atacağı tüm adımlara destek vereceklerini bildirdi.

"KARDEŞ KANI DÖKÜLMESİNİ İSTEMİYORUZ"

DHA muhabirinin görüştüğü İran Kürdistan Demokrat Partisi Polit Büro üyesi Rüstem Cehangiri, bütün Kürt örgütleri ile barış içinde Kürtler'in kazanımlarına dönük çalışmalar yapmak istediklerini belirterek, sınırdaki gerginlik ile ilgili şöyle dedi:

"Kürt partileri olarak birbirimize zorluk çıkarmak istemiyoruz. 1979 yılında İran'a karşı başlattığımız özgürlük savaşını 1996 yılında durdurduk. Bunun nedeni; Irak Kürdistan Bölgesi'nin sağlam temellerde yükselmesi isteğimizdi. İran'a karşı henüz savaş kararı almış değiliz. Ancak İran'daki Kürdistan bölgesindeki çalışmalarımıza devam ediyoruz. PKK, perşembe günü İran'a geçmek isteyen peşmergelerimizi engelledi ve geçişlerine izin vermeyerek bölgeyi terk etmelerini istedi. Bu nedenle gerginlik çıktı. Kürt, kardeş kanının dökülmesini istemiyoruz. Onun için PKK ile görüşmek için başvurduk ancak kendilerinden henüz cevap alabilmiş değiliz. Sorunun barış yoluyla çözülmesinden yanayız."

KCK: GERGİNLİK BÜYÜMESİN

Bas News internet haber sitesi'ne konuyla ilgili konuşan KCK Dışilişkiler Sözcüsü Demhat Egid ise, bir grup İKDP Peşmergesi'nin Kelaşin bölgesinde kaçakçıların geçiş yaptığı noktaya üstlenmek istediğini ve sorunun bu nedenle çıktığını söyledi. Bu bölgenin yıllardan bu yana kendi denetimlerinde olduğunu, buraya yerleşmek isteyen Peşmergelerden geri gitmelerinin istendiğini belirten Egid, "Gerginliğin büyümesinden yana değiliz. Sorun çözülemeyecek yada büyüyecek bir sorun değil. Sorunun çözülmesi için de, İKDP yetkilileri ile görüşüyoruz" dedi.

GERGİNLİK İRAN'I ALARMA GEÇİRDİ

Sınırda PKK ve İKDP arasındaki gerginlik üzerine, İran'ın ise Şino kentine asker yığdığı ve eski karakollarını güçlendirdiği öne sürüldü. Irak'taki Kürt bölgesi sınırlarına askeri yığınak yapan İran Ordusu'nun sınırda alarm durumuna geçtiği kaydedildi. İran ordusu tarafından son 1 haftada belirli aralıklarla PKK'nın yönetim kademesinin bulunduğu Kandil Dağı uzun menzilli top atışlarıyla bombalanmıştı.

ALMANLARLA GÖRÜŞEN İRAN KÜRTLERİ BU KEZ ABD'YE GİDİYOR

Dengeazad internet sitesinde ise İran sınırında PKK ile İKDP peşmergeleri arasında sorun devam ederken, Almanya'yı ziyaret eden İKDP Genel Sekreteri Mustafa Hicri ise, Alman hükümet yetkililerine, İran Kürt bölgesindeki durumla ilgili bilgi verdi. Almanya ziyaretiyle ilgili açıklama yapan Mustafa Hicri, Alman Dışişleri Bakanlığı ve Almanya Parlamentosu'nda grubu bulunan siyasi partiler ile İran'daki insan hakları, ekonomik kriz, İran'ın Nükleer programı ve Mahabad ve diğer kentlerde bir süre önce yaşanan rejim karşısı gösterileri ele aldıklarını söyledi. Hicri, 100'den fazla kişinin tutuklandığı Mahabad'taki olayları Alman yetkililer ile değerlendirdiklerini bildirirken, "Avrupalı ve Alman yetkililerinden İran üzerinde baskı kurmalarını istedik" dedi.

İKDP Genel Sekreteri Mustafa Hicri, Almanya'nın ardından ABD'ye gideceğini, ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD Kongre üyeleri ile de aynı konular ile ilgili görüşmeler yapacağını söyledi.

2 PEŞMERGE ÖLDÜ İDDİASI

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre ise Keleşin bölgesinde PKK, İran Kürdistan Demokrat Partisi'nın 2 peşmergesini öldürdü. Rûdaw’a konuşan KDP-İ Erbil Temsilcisi Muhammed Salih, PKK'lıların bu sabah saat 09:00 sıralarında peşmergelere yönelik saldırı başlattığını söyledi. Saldırıda 2 peşmerge hayatını kaybetti.Salih, PKK’nin Seker, Hınele ve Keleşin bölgelerinde saldırıya geçtiğini belirterek, “Yaşamak istemediğimiz bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi.
 
Konuyla ilgili dün bir toplantı düzenleyen KDP-İ yönetimi, sözkonusu bölgeden çekilmeyeceklerini, sorunun çözümü için doğrudan ve dolaylı yollardan girişimlerde bulunduklarını duyurmuştu.DHA
Son Güncelleme: 24.05.2015 15:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.