"81 İlde 81 Orman" projesinde fidan dikimleri başladı

İş Bankası’nın 100. yılında yeniden başlayan 81 İlde 81 Orman Projesi’nde ilk fidanlar toprakla buluştu.

"81 İlde 81 Orman" projesinde fidan dikimleri başladı

 

Türkiye İş Bankası’nın 100. yılı kapsamında, Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı iş birliğiyle yeniden hayata geçirilen "81 İlde 81 Orman" Projesi’nin ilk dikim töreni Samsun’da gerçekleşti. Projenin yeni aşamasıyla 81 ilde 2,2 milyon fidan toprakla buluşacak.

Türkiye’nin dört bir yanında orman varlığını artırmayı, çevre farkındalığını güçlendirmeyi ve birçok canlıya yaşam alanı sunmayı hedefleyen ve İş Bankası’nın 100. yılında yeniden başlayan 81 İlde 81 Orman Projesi’nde ilk fidanlar toprakla buluştu. Proje, fidan dikimlerinin yapıldığı bölgelerde bitki örtüsünün ve canlı türlerinin de artmasını amaçlayarak daha fazla karbon tutulmasını, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlanmasını ve orman alanlarının çoğalmasını hedefliyor. 

İlk olarak 2008-2017 yılları arasında gerçekleştirilen projenin yeni aşamasında ilk dikim töreni, Samsun’un İlkadım ilçesinde geniş bir katılımla gerçekleşti. Samsun Vali Yardımcısı Kemal Yıldız, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın da katıldığı tören, açılış konuşmalarıyla başladı. Fidan dikimi ile devam eden törene Samsunlu çocuklar ve bölge halkı da katıldı.

 

Proje kapsamında, Türkiye’nin 81 ilinde beş yıl içinde toplam 2 milyon 200 bin fidan dikilmesi ve bu fidanların üç yıl boyunca düzenli bakımının yapılması planlanıyor. 

 

“Herkes kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğinde, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakabiliriz”

 

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, törende yaptığı konuşmada 2008 yılında başlatılan ve bakımlarıyla birlikte 2017 yılına kadar süren 81 İlde 81 Orman projesinin ilk dönemini yaklaşık 1.500 hektar alana 2 milyon 205 bin fidan dikimiyle gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Bankanın 100. yılında Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı şehir olan Samsun’da projeyi tekrar hayata geçirdiklerini vurgulayan Aran, “Bu dikim törenini sevgili çocuklarımız için yapıyoruz. 7 hektarlık alana 10 bin fidan dikeceğiz. Bu fidanların dikimi kasım ve aralık aylarında tamamlanacak. Samsun’dan sonra da Erzincan’da fidanları toprakla buluşturacağız“dedi.

 

Sürdürülebilirliğin tüm dünya için vazgeçilmez bir husus olduğuna dikkat çeken Aran, “Tarım ve orman alanlarının gördüğü zararı her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Sürdürülebilirlik konusunu klişelere kapılmadan ele alıyor, elimizden gelenin en iyisini yapmak için çalışıyoruz. Karbon sıfır olma taahhüdü veren bir Banka olarak, öncelikle kendi karbon ayak izimizi sıfırlıyoruz. Sonrasında ise kredi müşterilerimiz ve tedarikçilerimizle birlikte onların karbon ayak izini azaltmak için çalışıyoruz. Bu projeyi hem diktiğimiz fidanların ormanlara dönüşümü hem de ormanlarla beraber karbon yutak alanlarının gelişimi sayesinde iki yönlü bir yaklaşımla ele alıyoruz” diye konuştu.

 

Ülkemizin her şeye ihtiyacı olduğu gibi ormana ve ağaçlandırmaya da ihtiyacı olduğunu söyleyen Aran, “Çocuklarımızın önem verdiği değerlere, ebeveynlerine sorduğu sorulara baktığımız zaman insana değen, yüreğe dokunan konuların ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Herkes kendi üzerine düşen sorumluluğunu yerine getirdiğinde, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakabiliriz dedi.

 

Toprakla buluşacak 2.2 milyon fidan, geleceğin ormanlarını oluşturacak"

 

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da, doğaya olan sorumluluğun önemini vurgulayarak projenin ilk durağı olan Samsun’da, kıymetli proje ortaklarıyla birlikte doğaseverler ve TEMA Vakfı gönüllüleriyle yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ataç, Türkiye İş Bankası’nın 100. yılında yeniden hayata geçirilen bu projeyle 2023’ten 2028’e kadar, 81 ilde toplam 2.200.000 fidanın toprakla buluşacağını hatırlattı.

 

Projenin orman varlığımızı artırmak ve gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakmak için atılmış önemli bir adım olduğunu ifade eden Ataç, "81 İlde 81 Orman projesinin ikinci aşamasında Samsun’da dikilen her bir fidan geleceğe nefes olacak; toprak erozyonunu, sel ve taşkınları önleyecek, biyolojik çeşitliliği ve su üretimini destekleyecek, iklim değişikliğiyle mücadelede etkili bir rol üstlenecek. Ormanlarımız, sadece doğal güzellikler değil, aynı zamanda yaşamı sürdüren ve çevresel dengeyi sağlayan önemli doğal varlıklarımızdır. Türkiye İş Bankası ve Orman Genel Müdürlüğü’nün değerli iş birlikleriyle ülkemizin dört bir yanında orman varlıklarını artırmak, bizim için büyük bir gurur kaynağı ve sorumluluktur. Bu proje, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma hedefimizi güçlendirirken, toplum olarak çevre farkındalığımızı ve dayanışmamızı da pekiştiriyor. Hep birlikte attığımız bu adımlar, 81 ilimizde yarının ormanlarını oluşturacak ve daha yaşanabilir bir dünya için verdiğimiz çabanın kalıcı bir simgesi olacak" diye konuştu.

 

"81 ilimizde oluşturulacak ormanlar flora ve faunanın zenginleşmesine olanak tanıyacak"

 

Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer ise Orman Genel Müdürlüğü'nün son yıllarda sosyal ağaçlandırma çalışmalarına özel önem verdiğini belirterek bu kapsamda birçok ağaçlandırma projesinde sivil toplum kuruluşları, şirketler ve kamu kurumlarıyla ortak ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

Özer, bu projelere en güzel örneklerden birinin, 2008-2017 yılları arasında başarıyla tamamlanan "81 İlde 81 Orman" Projesi olduğunu vurgulayarak, "Projenin ikinci aşamasında, Türkiye İş Bankası ve TEMA Vakfı’nın katkılarıyla önümüzdeki beş yıl içinde 81 ilimizde 81 yeni orman oluşturulacak. Bu ormanlar, bulundukları bölgelerdeki flora ve faunanın zenginleşmesine olanak tanıyacak. Bugün Samsun'da dikilen fidanlar ile daha çok karbon tutulmasına katkı sağlanacak." dedi.

 

Bu proje aracılığıyla iklim değişikliğiyle mücadele açısından dikilen her bir fidanın Türkiye ve dünya için taşıdığı önemin bilinciyle hareket ettiklerini dile getiren Özer, "Ülkemizin yeşil dokusunun korunması ve geliştirilmesine yönelik uzun soluklu destekleri için Türkiye İş Bankası ve TEMA Vakfı’na teşekkür ediyorum. İş birliği yaptığımız tüm paydaşlarımıza da bu vesileyle Genel Müdürlüğümüz adına teşekkürlerimizi sunuyorum." şeklinde konuştu.

 

Projenin ilk dikim töreni Samsun’da gerçekleştirildi

 

Proje kapsamında İlkadım ilçesinde 7 hektarlık alanda 10 bin fidan toprakla buluşturuldu. 2008-2012 yıllarında gerçekleştirilen projenin ilk aşamasında ise Samsun’un Atakum ilçesi Karaoyumca köyünde 11 bin fidan dikimi yapılmıştı. Düzenli bakımı sağlanan bu alanda zamanla canlı yaşamı ve ekosistem gelişim gösterdi.



Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Togg, Milli Takımlar Ana Sponsoru Oldu

Şahika Ercüment, Baykal Gölü'nde buz altına dalacak

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

Almanya'da İstanbul için tarihi imza

Şampiyon Takım Kupasını Nigel Hayes-Davis’ten Aldı

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin masa tenisi sporcusundan üstün başarı

Galatasaray zoru başarabilecek mi? Fenerbahçe tura çok yakın

“Bu istikrarsızlık benim kabahatim mi?”

Zeynep Abdullahoğlu densizliğe Atatürk'le yanıt verdi

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Uyuşturucu iddiası | Polat çifti avukatından açıklama

İsmail Türüt | Onlar gibi şarkı yapsam köprüden atlar intihar ederim

Üsküdar'da Sevgi Pazarı kuruluyor

Göknur Sevgililer Günü için söyleyecek

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Seydi Taş | Eğlence modeli değişmeli

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

CHP 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyor

İmamoğlu, adaylığını açıkladı ortalığı karıştırdılar

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

Osman Gökçek'in 'iftar' iftirasına sert tepki

Erdoğan'a oy verdim diyen İYİ Partiyi vekil CHP'ye katılacak

Ahmet Zeki Üçok, Meral Akşener'i suçladı

Tıklamadan önce düşünün

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yalnızlığa ‘robot eş’ çözümü korkutuyor!

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

TEKNOFEST 2025’te Yepyeni Bir Yarışma

İşten çıkarılmadınız, dolandırıldınız!

Geleceğin Sağlık Çözümleri TEKNOFEST Gençleri Tarafından Şekillenecek!

TECH İstanbul dijital dönüşümün zirvesinde

Sarsılmaz, Enforce Tac ve IWA’da fark yaratıyor

TEKNOFEST Robolig Yarışmasına Başvuru İçin Son 8 Gün!

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Spora yeni başlayacak çocukların yapması gerekenler!

Sahurda ne kadar su içmeli?

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Su arıtma cihazları, yararlı mineralleri öldürüyor mu?

Bel ve bacak ağrılarınızın sebebi ‘spinal stenoz’ olabilir!

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Her Şey Çok Güzel Olacak Berkay tutuklandı

Kartalkaya faciası | Ruhsat veren müdür gözaltında

AKP'li Mücahit Birinci'ye tepki yağdı

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Saraçhane meydanı 5. gününde doldu | 15 milyon oy kullandı

Silivri'de İmamoğlu - Özdağ karşılaşması

İmamoğlu'na karar muamması! Yandaşlar servis etti, savcılık yalanladı

Ekrem İmamoğlu tutuklandı | Türkiye'ye yazık oldu

Yükleniyor