Felçlileri yürüten robotlar serebral palsili çocuklara umut oldu
Robotlarla oyun oynayan çocuklar, onları programlamaktan öte, hikâyeler kurguluyor, kişilik atfediyor ve arkadaş olarak görüyorlar. O robotlar şimdi de kurtarıcı rolüyle serebral palsili çocuklara yardım ediyor.
NASA'nın geliştirdiği robot teknolojisiyle desteklenen yöntem sayesinde, beyin felci geçiren (serebral palsili) çocukların yaşamı gözle görülür oranda değişiyor.
Fiziksel Tıp ve Robotik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, serebral palsili çocuklar için giyilebilir robotik sistemler ve tedavi süreçleri hakkında şu bilgileri verdi:
ROBOTLAR KASLARI GÜÇLENDİRİYOR
“Uzun soluklu tedavi sürecinde serebral palsinin neden olduğu kas hareketlerine bağlı yürüme bozukluğunu iyileştirmek için vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu destekleyici robotlar kullanıyoruz. Bu robotlarla yürüme işleminin gerçekleştirilmesini hedefliyoruz.
Burada tasarlanan sistem, donanımsal ve yazılımsal olarak çocuğun yapacağı hareketi önceden algılayıp, servo motor sistemini harekete geçiriyor. Kontrollü bir şekilde yürümeyi sağlaması için sistemin görsel simülasyonu 3D oyun motoru ile yapılıyor. Simülasyon sonucu elde edilen veri seti için her hastaya özel algoritma geliştiriyor ve hastanın yaptığı hareketleri sanal bir ortamda izliyoruz. Bu izleme ile anlık olarak en uygun hareket-zaman konumlandırması yapıyoruz.
Kas aktivitesi düşük hastalar için tasarlanan robotik yürüteçler; fonksiyonel kas gücünü, dengeyi, yürüme hızını, dayanıklılığı ve fonksiyonel yürüyüş performansını arttırıyor. Dolayısıyla serebral palsili çocuklar için kas koordinasyonlarını güçlendirmekle birlikte onların yaşam kalitesini artırmaya olanak sağlıyoruz.
Dünyada sayılı merkezlerde bulunan robotik tedavi yöntemini biz de Türkiye’de uyguluyor ve yüz güldüren, mutlu sonla biten anlara tanıklık ediyoruz.”
SEREBRAL PALSİ NEDİR?
Serebral palsi, gelişimini sürdüren beyinde oluşan bir hasara bağlı olarak erken çocukluk döneminde veya doğumda ortaya çıkan bir grup hareket bozukluğudur.
Hastalarda görülen semptomlar etkilenen beyin bölgesine göre değişmektedir. Serebral palsi, beynin hareketi, dengeyi ve duruşu kontrol eden bölümlerinin anormal gelişimi veya hasarından kaynaklanan çocuklarda en yaygın hareket bozukluğudur. Serebral palside hareket bozukluklarına çoğunlukla duyusal ve algısal problemler, kognitif bozukluklar, iletişim ve davranış problemleri, epilepsi ve sekonder kas iskelet problemleri eşlik eder.
Motor gelişim basamaklarında gecikme serebral palsinin ana bulgusudur. Motor gelişim basamaklarına bakıldığında hastanın yaşına göre baş tutma, oturma, emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi evreler takip edilebilir.
Bu hastalığa maruz kalan çocukların yürüme olanakları motor gelişim sürecine bağlı olarak değişmektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, vücudun motor fonksiyonlarını korumak ve iyileştirmek için temel bir tedavi yöntemi olarak kabul görmektedir. Bu yüzden fizik tedavi ve rehabilitasyon, serebral palsili çocukların tedavisinde merkezi bir rol oynamaktadır. Kas aktivitesi düşük hastalar için tasarlanan robotik yürüteçler; fonksiyonel kas gücünü, dengeyi, yürüme hızını, dayanıklılığı ve fonksiyonel yürüyüş performansını arttırabilmektedir.
FELÇLİ HASTALAR DA YENİDEN YÜRÜYOR
Kadın, erkek, ileri yaşta ya da genç felç hastalarda, yeni teknolojileri kullanarak uygulanan başarılı tedaviler, felçliler için her yönden umut ışığı olmaya devam ediyor.
Doç. Dr. Mustafa Çorum ve ekibinin uyguladığı robotik yöntemlerle yalnızca yakın zamanda felç kalmış hastaların değil, 10–15 yıldan fazla süredir felçli olarak yaşayan kronik felçlilerin de ayağa kalkabilmesi mümkün oluyor.