Germencik'te jeotermal sular doğayı ve Menderes'i tehdit ediyor

Germencik

AYDIN'ın Germencik İlçesi'nde, jeotermal enerji ile elektrik üretimi yapan kuyulardan çıkartılan, yeraltına geri verilmeyerek Büyük Menderes Nehri'ne ve tarlalara bırakılan termal suların doğa ve çevre kirliliğine neden olduğu belirtildi.

AYDIN'ın Germencik İlçesi'nde, jeotermal enerji ile elektrik üretimi yapan kuyulardan çıkartılan, yeraltına geri verilmeyerek Büyük Menderes Nehri'ne ve tarlalara bırakılan termal suların doğa ve çevre kirliliğine neden olduğu belirtildi. Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, önlem alınmazsa ileriki yıllarda Büyük Menderes'in suyunun parmak sokulsa kanser olacak düzeye geleceğini söyledi.
Germencik ve yöresinde yaklaşık 20 yıldır 200 kadar jeortermal kuyusundan çıkartılan sıcak suyla enerji üretimi yapılıyor. Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereği bu kuyulardan çıkartılan sıcak suyun yeraltına geri verilmesi gerekirken dışarıya salınarak çevreyi ve doğayı kirlettiği iddia edildi. En büyük zararın Söke Ovası'ndaki tarım arazilerinin gördüğüne değinen Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, "Jeotermal istenilen ve olması gereken bir enerjidir. Bu enerjiye karşı değiliz ancak çevreye ve insanlara zarar vermeden uygulanması gerekiyor. Birçok teknolojik yöntem varken bunları kullanmıyor ve çevreyi kirletiyoruz. Yeraltından enerji üretimi için çıkartılan sıcak sular daha sonra geri verilmeyip, direk Büyük Menderes Nehri'ne salınıyor. Bunun içerisinde hem toprağa hem çevreye zarar veren birçok metal mevcut. Toprağın yapısını bozan bor, sodyum ve tuza kadar bir sürü değerler var. Biz bunu üç boyutta fiziksel, biyolojik ve görüntü bozukluğu olarak inceleyebiliriz. Özellikle suda eriyen kimyasal maddeler toprağa zarar veriyor ve direk Büyük Menderes'e gidiyor. Büyük Menderes ileriki yıllarda parmağınızı soksanız kanser olunabilecek seviyeye gelecektir. Menderes şu an dördüncü sınıf tuzlu su haline gelmiştir. Nehrin suyu içerisinde civasından bakırına, çinkosundan arseniğine kadar her türlü zararlı içerik var. Bu sular nedeniyle toprak yıllar sonra ürün veremez duruma gelecektir. Çünkü suyun içerisindeki mineraller toprağın gözeneklerini tıkar. Bunun en büyük zararını ise Söke ovasındaki araziler görecektir" dedi.
Yer altından çıkan bu zararlı suyu çevreye salan insanları çevreye duyarlı olmaya davet eden Barış, üst düzey yetkilileri, siyasileri de bu olumsuz duruma 'dur' demeleri için göreve çağırdı.
'10 YIL SONRA TARIM BİTECEK'
Germencikli çiftçi Halil Çetinkaya ise, "Jeotermal günümüzün gerekli olan enerjilerinden biridir. Enerji için, dağından yağ, ovasından bal akan Aydın kirletilirse insanlığa ve doğaya büyük zarar verilmiş olur. Çevreye verilen bu zararla inciri, zeytini ve tarımı bitirirsek burada çok büyük bir hata yapmış oluruz. Güneş enerjisi gibi kaynaklardan faydalanmak varken, toprağı ve çevreyi bitiriyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre önlem alınmazsa 10 yıl içerisinde tarımın biteceği ve her bin kişiden 450'sinin kanser hastası olacağı söyleniyor. Bunca uyarılara ve söylentilere rağmen jeotermal su kullanılmasına bir anla veremiyorum. Termal suların topraklarımaz salınması çok yanlış. Yetkililerin bir an önce buna bir çözüm getirmesi gerekiyor" diye konuştu.
'TERMAL SUYU DOĞAYA SALANA AĞIR CEZALAR VAR'
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de jeotermal enerji ile ilgili ortada bir yasa olduğuna dikkati çekip, "Bu yasayı da AK Parti olarak 2007 yılında biz çıkardık. O yasa, sondaj yapıp metrelerce derinlikten sıcak suyu çıkardığında, bunu tekrar yer altına enjekte etmek mecburiyeti getiriyor. Bu mecburiyet, sıcak suyu çıkaran elektrik üreten firmanın da menfaatinedir. Oradan çıkarılan suyu yer altına basmazsa oradaki rezerve soğuyacak ve sonuç itibari ile zaman kendi elektrik üretiminde zafiyete uğrayacak. Yani jeotermal çıkarılan kaynağın tekrar yerin altına beli bir metreden verilmesi söz konusudur. Diğer taraftan eğer bunu doğaya veriyorsa buda kanunen yasak. Termal suyu doğaya verdiği tespit edilirse büyük cezaları var hatta işletmesinin kapatılma durumu söz konusu" dedi.

FOTOĞRAFLI



Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Togg, Milli Takımlar Ana Sponsoru Oldu

Şahika Ercüment, Baykal Gölü'nde buz altına dalacak

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

Almanya'da İstanbul için tarihi imza

Şampiyon Takım Kupasını Nigel Hayes-Davis’ten Aldı

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin masa tenisi sporcusundan üstün başarı

Galatasaray zoru başarabilecek mi? Fenerbahçe tura çok yakın

“Bu istikrarsızlık benim kabahatim mi?”

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Zeynep Abdullahoğlu densizliğe Atatürk'le yanıt verdi

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Uyuşturucu iddiası | Polat çifti avukatından açıklama

İsmail Türüt | Onlar gibi şarkı yapsam köprüden atlar intihar ederim

Üsküdar'da Sevgi Pazarı kuruluyor

Göknur Sevgililer Günü için söyleyecek

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

CHP 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyor

İmamoğlu, adaylığını açıkladı ortalığı karıştırdılar

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

Osman Gökçek'in 'iftar' iftirasına sert tepki

Erdoğan'a oy verdim diyen İYİ Partiyi vekil CHP'ye katılacak

Ahmet Zeki Üçok, Meral Akşener'i suçladı

Tıklamadan önce düşünün

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yalnızlığa ‘robot eş’ çözümü korkutuyor!

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

TEKNOFEST 2025’te Yepyeni Bir Yarışma

İşten çıkarılmadınız, dolandırıldınız!

Geleceğin Sağlık Çözümleri TEKNOFEST Gençleri Tarafından Şekillenecek!

TECH İstanbul dijital dönüşümün zirvesinde

Sarsılmaz, Enforce Tac ve IWA’da fark yaratıyor

TEKNOFEST Robolig Yarışmasına Başvuru İçin Son 8 Gün!

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Spora yeni başlayacak çocukların yapması gerekenler!

Sahurda ne kadar su içmeli?

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Su arıtma cihazları, yararlı mineralleri öldürüyor mu?

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Her Şey Çok Güzel Olacak Berkay tutuklandı

Kartalkaya faciası | Ruhsat veren müdür gözaltında

AKP'li Mücahit Birinci'ye tepki yağdı

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yükleniyor