Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretiyor

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretiyor

Yaş meyve sebze ihracatçılarından 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları' Projesi: Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede üreticiye destek

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretiyor

  

Akdeniz meyve sineği ile mücadelede ihracatçı üreticiye destek elini uzattı. Dünyaca meşhur Gümüldür mandalinası Akdeniz meyve sineğinden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin üreticiye verdiği tuzaklarla kurtuluyor. Akdeniz meyve sineği popülasyonunu kırmayı hedefliyoruz

 

Rekolte kaybını önlemek için Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele devam ediyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (EYMSİB) İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında Menderes Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından Gümüldür’de 44 çiftçiye EYMSİB tarafından temin edilen 2 bin 500 Akdeniz Meyve Sineği mücadele tuzağı dağıtıldı.

Menderes Tarım İlçe Müdürü Oktay Sezgin’in açılış konuşmaları sonrasında Menderes İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Belgin Doğan Aslan tarafından üreticilere bitki koruma ürünleri kullanımı konusunda eğitim gerçekleştirildi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği İyi Tarım Uygulamalarının ilk günden beri tam destekçisi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Türkiye’deki tarım uygulamalarından, sürdürülebilir üretim yöntemlerini ve izlenebilirliği yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirilen en büyük adımlardan olan İyi Tarım Uygulamalarının ilk günden beri tam destekçisi olduk. Küresel ekonomiyi iyi takip etmemiz ve ülkemizin de bu gelişmelere çiftçilerimizle beraber iyi adapte olmamız gerekiyor. Aynı zamanda 2022 yılı ve sonrası için hedefleri tutturabilmek için ihracat bacağı yanında, üretim bacağı da çok önemli. Öngörülerimizi ve olası senaryoları bölgemizin insanlarıyla, bu işe inanan insanlarla fikirler oluşturarak ilerletmeliyiz.” dedi.

Üreticilerimizin çevreye zarar vermeden, biyoteknik mücadeleyle tarımsal üretim gerçekleştirmesini hedefliyoruz

Uçak, “Bitki koruma ürünleri kullanımında gerekli hassasiyeti göstermediğimiz takdirde, en başta kendi soframız olmak üzere çevremiz, ailemiz, yakınlarımız ve insanlığı ciddi bir sorunla karşı karşıya bırakıyoruz. Tarımsal zararlılarla yapılan mücadelede çevreye zarar vermeden mücadele etmek çok önemli. Biz üreticilerimizin çevreye zarar vermeden, biyoteknik mücadele yapılarak, tarımsal üretim gerçekleştirmesini hedefliyoruz.” diye konuştu.

Tuzakları her yıl daha etkin kullanmamız gerekiyor

Hayrettin Uçak, iklim krizinin hem rekolte kaybına yol açtığını hem de zararlılarla mücadeleyi zorlaştırdığını bu yüzden Tarım ve Orman Bakanlığı, üretici, ihracatçının birlikte mücadele etmesi gerektiği görüşünde.

“Hem üründe hem de biyoteknik mücadelede üreticilerimize desteğimiz sonsuz. Gümüldür’de İyi Tarım Uygulamalarına geçen çiftçilerimiz tüm Türkiye’ye örnek teşkil ediyor. Çevre ve insan sağlığı bakımından en etkili ve en yaygın mücadele yöntemi olan biyoteknik mücadele tuzaklarını bütün üreticilerimiz asmaya başlamalı. Geçmiş yıllarda başarısını gördüğümüz tuzakları her yıl daha etkin kullanmamız gerekiyor. İhracatçılar olarak Türkiye’de üretilen 55 milyon tonluk taze meyve sebzenin katma değerine ulaşması için çaba gösteriyoruz. Bütün paydaşlarımızla işbirliğinde hem üretimin daha kaliteli olması adına hem de pestisit kalıntıları konusunda mücadelemize daha etkin ve hızlı bir şekilde devam edeceğiz.”

Gelecek 20 yılı planlayıp altın değerindeki ürünümüze sahip çıkmalıyız

Menderes Tarım İlçe Müdürü Oktay Sezgin, “İzmir’in 3’üncü büyük yüzölçümüne sahip ilçesiyiz. Gümüldür-Özdere-Ahmetbeyli hattı Türkiye’nin ekosistemini özetleyebilecek bir alan. Menderes ilçesinde tarımsal üretim deseni oldukça zengin. Akdeniz’e yaklaşık 45 km sahil bandı olan bölgemiz biyoçeşitlilikte ülkemizin diğer bölgelerine nazaran çok daha kıymetli. Bölgemizde mandalina ana ürün olarak yer alıyor. Burada yepyeni bir dönüşüm yapmak istiyoruz. Son 200 yılda dünyada nüfus 8 kat arttı. Gıda üretimi/tarımsal üretim ise 30 kat arttı. Gelecek 20 yılda dünya nüfusu 10 milyar olacak. Gelecek 20 yılı planlayıp arazilerimize, altın değerindeki bu ana ürünümüze sahip çıkmalıyız.” dedi.

100 bin ton üretim kapasitesini potansiyelimiz var

Sezgin, “Seferihisar-Selçuk-Menderes bölgelerindeki turunçgil üreticileriyle de bir araya gelmeliyiz. Bölgemizi kimyasal daha az kullanılan bir alan haline getirmeliyiz. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz bu işin aktörlerinden. Üreticilerimizle ihracatçılarımızın istediği standartta ürün üretebiliriz. 65-70 bin ton-100 bin ton üretim kapasitesini bulabilecek mandalina potansiyelimiz var. 15 bin dekarlık alanda üretim yapıyoruz. Kadın üreticilerimiz Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurdu. Aile işletmelerimiz mandalinadan işlenebilecek katma değerli ürünler geliştiriyorlar. Aile işletmelerimize de kooperatiflerimize de sahip çıkmamız, destek vermemiz lazım. Önümüzdeki süreçte çok daha marka olacak ürünlerle sahada olacağız. Arazilerimizi betona kaptırmayalım iş birliği yapalım.” diye konuştu. 

Üreticiye çağrı; Çiftçi kayıt sistemi, TARSİM, üretim proseslerinin kayıt altına alınması

Üreticilerin çiftçi kayıt sistemine kayıt olması gerektiğinin altını çizen Oktay Sezgin, olası tarımsal afetlere karşı zarar tespit çalışmaları için çiftçilerin girişimde bulunması gerektiğini söyledi. 

“Ailelerimizle bir araya gelip tek parsel sistemine geçelim. Üreticilerimiz TARSİM kapsamına girmeli. Üretici ziyaretlerinde yıl boyu tarımsal faaliyet yürütüyoruz; hangi vakitte-hangi ilacı-hangi gübreyi attığımızı bütün üreticilerimiz kayıt altına almalı. Gümüldür Mandalinası coğrafi işaretimize sahip çıkalım. Menderes hayvancılıkta, örtü altı tarımda, ova tarımında çok güçlü. Kaçak yapıyla mücadelede Türkiye’de ilk sıralardayız. Kendi kaderimizi kendimiz belirleyeceğiz. Tarımı yeni bir dünyaya hazırlamamız gerekiyor.”

Biyoteknik mücadeleyi bölgede yaygınlaştırmak için EYMSİB ile işbirliği 

12 Mayıs’ın Dünya Bitki Sağlığı günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Sezgin, akabinde Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılını Bitki Sağlığı ve Faaliyetleri konusunda farkındalık, eğitim, çiftçi buluşmaları ve toplantılarıyla sürekli gündem oluşturmak ve farkındalık için direktifler verdiğini açıkladı. 

“İklim krizi kritik bir boyutta. 5-10 sene sonra dünya nüfusu arttıkça bölgede şehirleşme yaygınlaştıkça tarım alanları daralabilir. Artık yeni bir tarım alanı açmamız mümkün değil. Bu yüzden elimizdekini korursak imkan ve zaman kazanacağız. Bu kontrolsüz gidişatta bitki koruma ürünleri gelişigüzel kullanılırsa geri dönüşü çok zor bir yola gireceğiz. Ancak bu durum farkındalık oluşturularak durabilir, geliştirebilir ve insanlık, doğa, gelecek için çok daha sağlıklı bir süreç yönetebiliriz. Bitki sağlığında kimyasal mücadelenin dışında biyoteknik mücadeleyi bölgede yaygınlaştırmak geliştirmek ve bu metodun bölgemiz için daha uygun olacağı kanaatiyle Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ile iş birliği içerisindeyiz. Arazilerde sahalarda mühendisler, çiftçiler, iş insanları ve bölge halkı bunu beraber yapabiliriz. Etkin ve verimli mücadele metotlarını kullanmamız gerekiyor.”

44 üreticimizin 35’i bu yıl İyi Tarım Metotlarıyla bir sezon geçirecek

Oktay Sezgin, “15 bin dekar alanda mandalina tarımı yapıyoruz. Bu alanların içinde bin 200 dekardan fazla bir alanı temsil eden üreticimiz var. 44 üreticimizin 35’i bu yıl İyi Tarım Metotlarıyla bir sezon geçirmeyi vaat etti. İyi Tarım Uygulamaları; hasata kadar Tarım ve Orman Bakanlığı ve çeşitli kuruluşlar tarafından takip edilecek. Böylelikle bölgemizde kayıtlı bir tarım modeli geliştireceğiz. Hedefimiz; Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin desteği Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ile bölgemizde İyi Tarım Metotlarını yaygınlaştırmak, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotlarını çiftçimiz tarafından uygulanabilir hale getirmek. Gelecek sene topluluğumuzun sayısını artıracağız. Gümüldür Özdere Ahmetbeyli bölgemizde bu dönüşümü başlatalım. Sağlıklı üretim yapan üreticiler bu ülkenin geleceğini inşa edecek.” dedi. 

Akdeniz meyve sineği popülasyonunu kırmayı hedefliyoruz

Mandalina üretiminde Akdeniz Meyve Sineği’nin bir tır ürünü mahvedebileceğinin altını çizen Sezgin, “Bir sineği kontrol altında tutamazsak bir yıllık emek boşa gider. Doğaya kısır böcek salımı yaparak Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunu kırmayı hedefliyoruz. Bu çalışma Ortadoğu’da bir ilk. Başarı sağlandığı taktirde diğer bölgelere ve diğer ülkelere örnek olacak.” diyerek sözlerini noktaladı. 



Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Togg, Milli Takımlar Ana Sponsoru Oldu

Şahika Ercüment, Baykal Gölü'nde buz altına dalacak

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

Almanya'da İstanbul için tarihi imza

Şampiyon Takım Kupasını Nigel Hayes-Davis’ten Aldı

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin masa tenisi sporcusundan üstün başarı

Galatasaray zoru başarabilecek mi? Fenerbahçe tura çok yakın

“Bu istikrarsızlık benim kabahatim mi?”

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Zeynep Abdullahoğlu densizliğe Atatürk'le yanıt verdi

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Uyuşturucu iddiası | Polat çifti avukatından açıklama

İsmail Türüt | Onlar gibi şarkı yapsam köprüden atlar intihar ederim

Üsküdar'da Sevgi Pazarı kuruluyor

Göknur Sevgililer Günü için söyleyecek

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

CHP 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyor

İmamoğlu, adaylığını açıkladı ortalığı karıştırdılar

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

Osman Gökçek'in 'iftar' iftirasına sert tepki

Erdoğan'a oy verdim diyen İYİ Partiyi vekil CHP'ye katılacak

Ahmet Zeki Üçok, Meral Akşener'i suçladı

Tıklamadan önce düşünün

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yalnızlığa ‘robot eş’ çözümü korkutuyor!

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

TEKNOFEST 2025’te Yepyeni Bir Yarışma

İşten çıkarılmadınız, dolandırıldınız!

Geleceğin Sağlık Çözümleri TEKNOFEST Gençleri Tarafından Şekillenecek!

TECH İstanbul dijital dönüşümün zirvesinde

Sarsılmaz, Enforce Tac ve IWA’da fark yaratıyor

TEKNOFEST Robolig Yarışmasına Başvuru İçin Son 8 Gün!

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Spora yeni başlayacak çocukların yapması gerekenler!

Sahurda ne kadar su içmeli?

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Su arıtma cihazları, yararlı mineralleri öldürüyor mu?

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Ümit Gürelman’a Vefa Konseri

Beylikdüzü'nde metrobüsler çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Seyyar baz istasyonu kurarak dolandırmışlar

İstanbul depremi için harita yayınlayarak bilgilendirdi

Selçuk Bayraktar'dan sonra Güler Sabancı'yı kopyaladılar

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Yükleniyor