1980'li yıllarda açılan hayali ihracat davalarıyla kamuoyunun gündemini yıllarca işgal eden Yahya Demirel, bir süredir tedavi gördüğü gördüğü Ankara'daki Güven Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Yolsuzlut terminolojisi içine '
Hayali ihracat' kavramını ilk yerleştiren kişi olarak bilinen Yahya Demirel'in 1975'te karıştığı hayali ihracat olayı oldu. Mobilya ihracatı yapanlara verilen yüzde 75 vergi iadesini kötüye kullanan dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in yeğeni Yahya Demirel bu sayede haksız kazanç elde etti.
Demirel'in, 1975 yılında 20 milyon lira para kazandığı ortaya çıktı. Yeğen Demirel'in henüz 25 yaşında elde ettiği bu kazancın sırrı çok geçmeden anlaşıldı.
Yahya Demirel'in ceviz yatak odası diye ihraç ettiği ürünlerin sunta parçaları olduğu ortaya çıktı. Hatta mobilyaları ihraç ettiğini beyan ettiği İsviçre firmasının da gerçekte olmadığı anlaşıldı. Yahya Demirel, ismi 90'lı yıllarda bu kez de banka yolsuzluğuyla gündeme geldi. Demirel'in Kıbrıs Yatırım Bankası adıyla KKTC'de kurduğu bankanın hayali olduğu ve böyle bir bankanın izine rastlanmadığı ortaya çıktı.
Demirel'in hayali banka ile devleti milyonlarca dolar dolandırdığı saptandı. Bu dolandırıcılık, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Halk Bankası tarafından Kıbrıs Yatırım Bankası ve Everest Bank nezdinde açılan ve daha sonra kapatılamayan milyonlarca dolar tutarındaki depo hesaplarıyla ilgili soruşturmasında tespit edildi.
Kurul, Everest adlı bankaya açılan 2 milyon dolarlık depo hesabının kapatılmadığını ve teminat olarak gösterilen iki adet 10 milyon dolarlık senedin karşılıksız çıktığını tespit etti.
BABASI HASTANEDE Karaciğer yetmezliği sonucu hayatını kaybeden Yahya Kemal Demirel'in babas ı Hacı Ali Demirel hastaneden ayrıldı.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel'in oğlu Yahya Kemal Demirel'in vefatı, Demirel ailesini hüzne boğdu. Güven Hastanesi'nde hayatını kaybeden Yahya Kemal Demirel'in babası Hacı Ali Demirel, hastaneden ayrıldı.
Tekerlekli sandalyeyle hastaneden çıkan Hacı Ali Demirel'in büyük üzüntü yaşadığı gözlendi. Hacı Ali Demirel gazetecilere açıklamada bulunmadı.
DİĞER YEĞEN DE BANKA BOŞALTTIDemirel'in aynı isimli diğer yeğeni de bankanın içini boşaltmaktan hüküm giydi. Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in oğlu Yahya Murat Demirel, 1998de Egebankı alarak en genç banka patronlarından biri oldu. Ancak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 1999da Egebanka el koydu.
Murat Demirelin bankaya el konulacağını önceden öğrendiğine ilişkin iddialar, o dönemde önemli tartışmalara neden olmuştu. Bankayı hortumlamak suçundan tutuklanan ve iki yıl sonra tutuksuz yargılanmak üzere bırakılan Murat Demirel, 2004'te Bulgaristana kaçarken yakalandı. Üzerinden iki farklı ülkenin pasaportu çıkan Demirel 2005te tekrar tutuklu yargılanmak üzere cezaevine girdi. Demirel, 2012da 17.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in oğludur.Gazeteci Uğur Dündar tarafından askere gitmemek için sahte belgeler düzenlediği öne sürüldü. Murat Demirel'in 1998'deki askerlik ertelemesi ile bedelli başvurusu iptal edildi. Bakanlık Genel Sekreteri Kurmay Albay Ahmet H. Arabacıbaşı'nın imzasını taşıyan belgeden, asker kaçağı olarak arandığı anlaşıldı.
Yahya Murat sonunda Sivas 5. Piyade Er Eğitim Tugayı'nda bedelli asker oldu. 8 Ağustos 2000'de kışlada yine asker üniforması giymiş olan ancak asker olmayan bir kişi tarafından bıçaklı saldırıya uğrayarak yaralandı.
Yahya Murat Demirel, iş yaşamında kuzeni Yahya Murat Demirel ile adının karıştırılmasından hep rahatsız oldu. Yahya Murat 34 yaşında, Şevket Demirel'in oğlu. Kuzen Yahya 52 yaşında ve Hacı Ali Demirel'in oğlu... İki kuzen de 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni... Yahya Demirel adını hayali sunta ihracatıyla duyurmuştu.
Yahya, cezaevinde yattı, çıktı, vuruldu. Şekerbank'tan büyük paralar çekti. Kıbrıs'ta bir banka kurdu, sonra kapatıldı.
Egebank'ın öyküsüYahya Murat Demirel, 1990'ların başında Demyön şirketler grubunu kurdu, kerestecilik işine ağırlık verdi. O da kuzen Yahya gibi finans işine merak sardı. Demyön'ü bir gecede kapatıverdi. Hüseyin Bayraktar'dan Egebank'ı satın aldı.
Yahya Murat Demirel'ın sahibi olduğu Egebank'a 1999 yılı sonlarındaki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konuldu. Mevduat Sigorta Fonu, Egebank'ın eski patronu Yahya Murat Demirel ile 5 şirketi aleyhine bankanın içini boşalttığı gerekçesiyle 259 trilyon 722 milyar liralık rekor sayılabilecek bir alacak davası açtı.
1928 yılında İzmir Esnaf ve Ahili Bankası adıyla kurulan Egebank, 1988'de Şevket Demirel Grubu'na geçmişti. Bankanın içini boşalttığı basında yer aldı. Egebank, ''250 dolara bile repo'' ve ''Neyi meşhur?'' sloganıyla tüm medya kuruluşlarını reklam bombardımanına tutmuştu.
O'nun dayısı amcasıdırGazeteci Yalçın Bayer, Yahya Murat'ı şöyle anlatıyor: 'Murat Demirel'in hedefleri büyüktü. İrlanda'da bir yatırım şirketi kurdu, başına da Merkez Bankası eski başkanı Rüştü Saracoğlu'nu getirdi. Türk cumhuriyetlerine merak sardı, Kazakistan ve Azerbaycan'da banka kurmanın yollarını aradı.
Hatta çıkan haberlere göre Kazakistan'da bir banka satın aldı. Azerbaycan'da pazar araştırması yapıyordu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e 'böyyük' bir adamdan mektup götürdü. (Dileriz bu mektup bir gün yayımlanır.) Murat Demirel, Danıştay'dan çıkacak karar sonucuna göre belki de Egebank'la ilgili bilinmeyen dosyaları açıklayacak... '
Ve Demirel'in 'yiyeni' hapiste Yahya Murat Demirel'in Egebank'a 1999 yılı sonlarındaki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulmasıyla başlayan yargıdaki serüveni 2 Ekim 2000'de hapisaneye kadar uzandı...