Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Çocuk sağlığı ve hastalıklarının geleceği, 60. Türk Pediatri Kogresi'nde masaya yatırıldı: Çocukların yüzde 16'sı beslenmiyor.

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Türk Pediatri Kurumu’nun en köklü ve prestijli etkinliklerinden biri olan Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenen kongrenin bu yılki teması ‘Pediatri’nin Değişen ve Zorlaşan Yüzü’ oldu. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Pediatride artan zorluklara dikkat çekilen kongrede ayrıca çocuklarla ilgili Türkiye genelinde yapılan bilimsel bir çalışmanın sonuçlarına da yer verildi. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, dünyanın her yerinde çocuklarla ilgili sorunlar yaşandığını ancak ülkemizin kendine özgü koşullarından dolayı daha ciddi sıkıntılar bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kasapçopur çocuklarda entelektüel gelişimin sağlanması, bağışıklık sisteminin gelişmesi ve tüm organların sağlıklı gelişimi açısından önemli olan ilk 5 yaştaki beslenmenin çok mühim olmasına rağmen, Türkiye’de beslenme bozukluğunun yüzde 16’lara çıktığının tespit edildiğini söyledi. Çalışmada yer alan Prof. Dr. Fügen Çollu Çokuğraş: “1,5 yıl önce başladığımız çalışmanın sonuçlarını gelecek haftadan itibaren yurtdışındaki bir kongrede de paylaşacağız” dedi. Prof. Dr. Özgür Kasapçopur iseTürkiye’de 7 binin üzerinde çocuk hekimi bulunduğuna dikkat çekerek, kongrede hem hekimlerin hem de çocukların geleceği hakkında önemli oturumlar gerçekleştiğini ifade etti.

 

“Çocuklardaki obezite oranı ABD ile aynı düzeyde”

Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Başer de beslenme bozukluğunun iki tarafı olduğunu ifade ederek, “Biri besini bulamamak, yeteri kadar tüketememek, zayıf kalmak ve büyüyememekle ilgili. Diğeri ise besin bulunsa da içeriğinin uygun olmamasıyla ilgili problemler. Araştırmamız gösteriyor ki Türkiye’de her 5 çocuktan biri malnütrisyon yani yeme bozukluğu yaşıyor, bu oran yüzde 22 seviyesinde. Bunun içinde obezite diye tanımladığımız sorunun oranı yüzde 10-15 arasında ki bu da ABD’deki çocuklarla aynı düzeyde. Deprem bölgelerinde bu oran daha da fazla” diye konuştu.

 

“Hekim adaylarının tercihlerinde pediatri alt sıralara düştü”

Türk Pediatri Kongresi Başkanı Prof. Dr. Nur Canpolat kongrede değişen dünyanın çocuk hastalıklarına yansımasının konuşulacağını belirtirken, pediatri alanındaki bir tehlikeye de dikkat çekti. Prof. Dr. Nur Canpolat: “Pediatri hekim adayları tarafından tercih edilmeyen bir branş oldu. Daha önce yüksek puan alanların tercihi durumundayken şimdi alt sıralara düştü. Bunu konuşup çözüm üretmemiz gerekiyor. Ayrıca dijital yaşamın çocuklarda yarattığı sorunları da ele alıyoruz. Hareketsiz yaşamın getirdiği duruş bozuklukları, obezite, fiziksel ve ruhsal problemlerini de burada masaya yatırıyoruz. İklim krizinin çocuk sağlığı üzerindeki etkisi de yine gündemimizde yer alıyor” dedi.

Türk Pediatri Kongresi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, Türkiye’de 25 şubesi bulunan ve 1930 yılından bu yana hizmet veren köklü bir kurum olarak Türk Pediatri Kurumunun iki öncelikli konusu bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Çokuğraş “Çocuk sağlığı denildiğinde çocukla ilgili her türlü olay bu konu kapsamında olabilir. Şiddet, çocuk işçiler, taciz ve akran zorbalığı… Bu tür olaylara kurum olarak müdahale ederek süreçleri iyi yönde geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

“Çocuk hekimleri iki kez mecburi hizmet yapıyor”

Sayıları 8 bine yaklaşan çocuk hekimlerinin birçok ciddi sorunu bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Çokuğraş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ciddi bir hasta yükü ile karşı karşıyayız. Ayrıca hekimlere karşı şiddet dalgasından en fazla etkilenen grubuz. Mecburi hizmet adı altındaki dayatmaya çocuk hekimleri olarak iki kez yaşıyoruz. Önce hekim olarak mecburi hizmet yapıyoruz. Sonra yan dalda uzmanlaşmaya gidince bir kez daha mecburi hizmet yapmak durumunda kalıyoruz. Bu durumda hekimler ne zaman aile kuracak, çocuklarını nerede nasıl yetiştirecek? Dernek olarak etkimiz kısıtlı ama bu konular üzerinde çalışmalarımız devam ediyor”.

Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu üyeleri Türkiye’de hava kirliliğinin artmasının çocukların astım hastalığı ve daha fazla gribal enfeksiyonlarla karşılaşması gibi sorunları bulunduğuna da dikkat çekerken, çocuklarda ilk başta gribal enfeksiyon gibi algılanan ateşli hastalıkların genetik kaynaklı yinelenen ateşli hastalıklar arasında olabileceği ve bunun da ciddi sonuçları doğurabileceğini ifade ediyor.

Prof. Dr. Kenan Barut, artan şiddet eğilimlerinin çocuklara yansımasının akran zorbalığı olarak görüldüğünü belirtirken bu konuda hekimlere, ailelere ve devlete önemli görevler düştüğünü söyledi. Prof. Dr. Barut: “Doğruyu güzeli onlara ne kadar yansıtabilirsek, topluma yansıması da o kadar iyi olur” dedi.

“Türkiye’de AB’den daha fazla pestisit kullanılıyor”

Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım, pestisitin sağlık üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çektiği konuşmasında Türkiye’de AB’nin ortalamasının üzerinde pestisit kullanıldığını söyledi. Prof. Dr. Kıykım “Pestisit hemen kaybolmuyor, 20-30 yıl dünya üzerinde kalıyor. Bunu topraktan, toprağa değen sudan, gıdalardan alabiliyoruz. Bu da çocuklarda zeka ve dikkat eksikliği hatta otizim gibi sonuçlar doğurabiliyor” dedi.

 

“Obezite oranı Türkiye’de yükselişte”

Kongre başlangıcında gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Ömer Faruk Beşer, obezite oranının yıllarca Avrupa’ya göre daha düşük olmasına rağmen son yıllarda yükselişe geçtiğini açıkladı. Prof. Dr. Beşer: “Beslenme bozukluğundan kronik olarak etkilenme oranı yüzde 16’larda seyrediyor. Bunun yüzde 12’si kadar obezite kaynaklı. 5 binden fazla çocuk üzerinde yaptığımız araştırma, batı tipi beslenmenin Avrupa ve ABD’dekilere oranla ülkemizde obezite oranlarını yükselişe geçirdiğini ortaya koyuyor” dedi.

 

“Çocuklarımıza bakacak hekim bulamayacağız”

Türk Pediatri Kongresi Başkanı Prof. Dr. Nur Canpolat: “Böyle bir dönemde bir yandan yoksulluğu konuşuyoruz bir yandan çocuk hekimlerinin azalmasını konuşuyoruz. Ciddi olarak bölgesel dağılım sorunu var. Onkoloji, pediatrı bölümünde ciddi doktor açığı var. Son atamalara baktığımızda hiç seçilmemiş iller olduğunu görüyoruz. Yakında çocuklarımıza bakacak hekim bulamayacağız. Bu konuya da yine kongremizde ele alıyoruz” dedi.

 

“Sağlık Bakanlığı Türk Pediatri Kurumu ile İşbirliği yapıyor”

Aynı konu üzerine söz alan Prof. Dr. Kenan Barut da Bakanlığın sorunun farkında olduğunu dile getirerek “Doğuda bazı Tıp Fakültelerinin pediatri bölümleri kapanmanın eşiğinde. Sadece birkaç doktor kaldı. Bakanlık bizden dünyadaki modelleri incelememizi istedi. ABD ve Avrupa’yı araştırdık. Gördüğümüz kadarıyla homojenizasyonu sağlama durumundayız.  Bunun için de önce hekim haklarını vermek gerekiyor” diye konuştu.



Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Togg, Milli Takımlar Ana Sponsoru Oldu

Şahika Ercüment, Baykal Gölü'nde buz altına dalacak

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

Almanya'da İstanbul için tarihi imza

Şampiyon Takım Kupasını Nigel Hayes-Davis’ten Aldı

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin masa tenisi sporcusundan üstün başarı

Galatasaray zoru başarabilecek mi? Fenerbahçe tura çok yakın

“Bu istikrarsızlık benim kabahatim mi?”

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Zeynep Abdullahoğlu densizliğe Atatürk'le yanıt verdi

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Uyuşturucu iddiası | Polat çifti avukatından açıklama

İsmail Türüt | Onlar gibi şarkı yapsam köprüden atlar intihar ederim

Üsküdar'da Sevgi Pazarı kuruluyor

Göknur Sevgililer Günü için söyleyecek

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

CHP 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyor

İmamoğlu, adaylığını açıkladı ortalığı karıştırdılar

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

Osman Gökçek'in 'iftar' iftirasına sert tepki

Erdoğan'a oy verdim diyen İYİ Partiyi vekil CHP'ye katılacak

Ahmet Zeki Üçok, Meral Akşener'i suçladı

Tıklamadan önce düşünün

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yalnızlığa ‘robot eş’ çözümü korkutuyor!

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

TEKNOFEST 2025’te Yepyeni Bir Yarışma

İşten çıkarılmadınız, dolandırıldınız!

Geleceğin Sağlık Çözümleri TEKNOFEST Gençleri Tarafından Şekillenecek!

TECH İstanbul dijital dönüşümün zirvesinde

Sarsılmaz, Enforce Tac ve IWA’da fark yaratıyor

TEKNOFEST Robolig Yarışmasına Başvuru İçin Son 8 Gün!

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Spora yeni başlayacak çocukların yapması gerekenler!

Sahurda ne kadar su içmeli?

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Su arıtma cihazları, yararlı mineralleri öldürüyor mu?

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Ümit Gürelman’a Vefa Konseri

Beylikdüzü'nde metrobüsler çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Seyyar baz istasyonu kurarak dolandırmışlar

İstanbul depremi için harita yayınlayarak bilgilendirdi

Selçuk Bayraktar'dan sonra Güler Sabancı'yı kopyaladılar

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Yükleniyor