Karlı havalarda araç nasıl kullanılır

Karlı havalarda araç nasıl kullanılır

Türkiye’nin ilk ve tek trafik radyosu Radyo Trafik’te yayınlanan “Trafikte Yaşam” programının bu haftaki gündemi kar yağışı ve soğuk hava oldu.

Karlı havalarda araç nasıl kullanılır

Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan’ın sorularını yanıtlayan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe karlı havalarda araç kullanmanın tekniklerini anlattı.

Programın diğer konuğu olan Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Noylan ise, kar sonrası araç temizlerken soğuğa bağlı kalp sorunu yaşanabileceğini açıkladı. Noylan, kış aylarında kalp krizine karşı nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda da bilgiler verdi.

KARLI YOLDA ARAÇ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

İstanbul’da çok kar yağmadığı için genelde insanların 4 mevsim lastikler kullandığına işaret eden İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe, şu anki karda bu 4 mevsim lastiklerle rampalarda çok büyük sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekti. “Yaz lastiğiyle dolaşmak hataların en büyüğü” diyen İntepe; “4 mevsim lastikle dolaşmak da hatalardan bir tanesidir. İyi bir kış lastiğiniz varsa 4 -5 parmak bir karış boyunda ki karda çok rahat gidebilirsiniz. Ancak gözlemlediğim üzere insanlar, yolda tutunma problemi, kayma, çıkamama problemleri yaşayan vatandaşları izledikleri için yavaşlıyor, yavaşladığı için duruyor durduğu için bir daha kalkamıyor. Karlı bir ortamda tutunabiliyor ve lastiklerinizle hareket edebiliyorsanız hızlanmadan akan bir trafikte 20-25 km ortalama bir hızla dönen tekerleklere ihtiyacınız var. Patinaj yapan tekerlek gidemiyor demektir. Patinaj yaptıkça gaza basmayın gazı bırakmanız gerekiyor. Aracın rölanti gücünde tutunmaya ihtiyaç vardır. Böyle bir zeminde otomatik aracı manuel vitese alıp 2 viteste kalkmayı denemek iyi bir kış lastiğine avantaj yaratır. Gaz, Fren, Direksiyon hareketini aniden yapmazsanız tutunma kolaylaşır.” İfadelerini kullandı. Yanlış bilinen doğrulara da değinen Mert İntepe, kışın lastik havalarının indirilmesinin yanlış olduğunu ve kışın iyi tutunsun diye lastik havası indirilen lastiklerin zemine tutunamayacağını belirtti.

SOĞUK HAVADA ARACIMIZI NASIL ÇALIŞTIRMALIYIZ?

İleri sürüş teknikleri almış olmanın karlı havada araç kullanabilmek için tek başına yeterli olmadığının altını çizen İntepe, araç kışa hazır olmadığı, gerekli bakımlar yapılmadığı sürece alınan eğitimin bir işe yaramayacağını söyledi. Kışın aracın çalıştırılması konusunda da tüyolar veren İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı; “Aracın çalışmasını zorlaştıran etkenlerden birincisi filtrelerin donmasıdır. Arabanın önünde ki ızgaranın önünü kapatırsanız aracı korur. Dizel arabaların mazot, hava vs. filtreleri donar ve donduğu için çalıştırmak zordur onun için aracın kontağını yarım çevirip ekranda ışıklar sönünce marşa basılır. Fakat dizel arabalarda bunu yaptığınızda ısıtma bujileri vardır onu ısıttığı için kolay çalışır.  Marşı yarım kontak yapı ışıklar sönene kadar bekledikten sonra aracı çalıştırmayın kontağı geri çevirip tam kapatın off konumuna getirip kontağı yarım marş yarım kontak haline bir daha getirin. İkinci defa kontağı yarım hala getirip ışıklar sönünce marşa basınca daha kolay çalışır.” dedi. Mert İntepe, Radyo Trafik dinleyicilerinden gelen “Gizli buzlanmayı nasıl anlayacağız” sorusuna ise “Rüzgâr varsa gizli buzlanma vardır.” yanıtını verdi.

“SOĞUK KALP KRİZLERİ İÇİN TETKİKLEYİCİ DURUMDUR

Kar yağışı sonrasında, aracını temizlerken kalp sorunu yaşayan bir hastasının olduğunu ifade eden Prof. Dr. Noylan, sorunun soğuk havadan kaynaklandığına değindi. Özellikle, Koroner kalp hastası olduğunu bilenler, anjiyo geçirmiş,   baypas, stent olmuş veya kalp damarlarında ki darlık dolayısıyla ilaç kullanmakta olanlar ile hipertansiyonu olanlar, diyabeti olanlar, yüksek kolesterolü olanların risk altında olduğunu söyledi. Bunların hiç biri olmasa dahi 65 yaş üzerindeki herkesin dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Noylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Soğukla karşılaştığınız zaman damarlarınız büzüşür ve bu dokulara giden kanı azaltır. Kalp damarlarınız büzüşüp kalbinize giden kan azalınca bu daha ciddi bir risk. İkincisi soğukla birlikte yaralanma vs. olursa fazla kanamasın diye kanın pıhtılaşma özellikleri daha da artar. Bu da damar içi pıhtılaşma ve kalp krizi ihtimallerini arttırır. Son olarak, soğukla karşılaştığımız zaman akciğerleri korumak için bronşlar büzülür bu da oksijeni önemli ölçüde azaltır ve bu duruma katkıda bulunur. Soğuk kalp krizleri için önemli bir tetikleyici durumudur.” 

KIŞIN KALP KRİZİNE KARŞI NASIL BESLENİLMELİ?

Prof. Dr. Noylan, Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan’ın kalp krizine karşı nasıl beslenilmeli sorusunu da yanıtladı. Kışın dikkatli beslenilmesi gerektiğini belirten Noylan, “Kışın sıcak ortamda olanlar ciddi miktarda su kaybederler. Bol su içmeye eğer sakınca yoksa 1.5,2 lt su içmeye dikkat etmek lazım. Kış gelince hamur işine yüklenirseniz sadece kilo almanıza yarar. Kışın daha nitelikli, proteinden zengin, bol kış sebzesi içeren ve daha az yağlı daha sulu beslenmek en doğrusu.” dedi. 



Sakıp Sabancı Spor Ödülleri sahiplerini buldu

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Togg, Milli Takımlar Ana Sponsoru Oldu

Şahika Ercüment, Baykal Gölü'nde buz altına dalacak

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

Almanya'da İstanbul için tarihi imza

Şampiyon Takım Kupasını Nigel Hayes-Davis’ten Aldı

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin masa tenisi sporcusundan üstün başarı

Galatasaray zoru başarabilecek mi? Fenerbahçe tura çok yakın

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Zeynep Abdullahoğlu densizliğe Atatürk'le yanıt verdi

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Uyuşturucu iddiası | Polat çifti avukatından açıklama

İsmail Türüt | Onlar gibi şarkı yapsam köprüden atlar intihar ederim

Üsküdar'da Sevgi Pazarı kuruluyor

Göknur Sevgililer Günü için söyleyecek

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

CHP 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyor

İmamoğlu, adaylığını açıkladı ortalığı karıştırdılar

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

Osman Gökçek'in 'iftar' iftirasına sert tepki

Erdoğan'a oy verdim diyen İYİ Partiyi vekil CHP'ye katılacak

Ahmet Zeki Üçok, Meral Akşener'i suçladı

GÜRİŞ, Romanya'nın en büyük batarya projesine imza attı

Tıklamadan önce düşünün

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yalnızlığa ‘robot eş’ çözümü korkutuyor!

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

TEKNOFEST 2025’te Yepyeni Bir Yarışma

İşten çıkarılmadınız, dolandırıldınız!

Geleceğin Sağlık Çözümleri TEKNOFEST Gençleri Tarafından Şekillenecek!

TECH İstanbul dijital dönüşümün zirvesinde

Sarsılmaz, Enforce Tac ve IWA’da fark yaratıyor

Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Spora yeni başlayacak çocukların yapması gerekenler!

Sahurda ne kadar su içmeli?

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Ford Türkiye Elektrikli Yeni Binek ve Ticari Araçlarını Tanıttı

Sakıp Sabancı Spor Ödülleri sahiplerini buldu

Defineciler, hazine uğruna ormanı ateşe verdi

GÜRİŞ, Romanya'nın en büyük batarya projesine imza attı

OPA Bodrum | Sosyetenin yeni gözde mekanı açılıyor

Birleşik Krallık ile Yeni İş birliği Fırsatları

Sosyal medya fenomeni 'Doktorum' diyerek dolandırmış

Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor

Ganyan bayileri üzerinden rüşvet çarkı kurmuşlar

Türkiye'nin en büyük Sigorta Zirvesi yarın başlıyor

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Ümit Gürelman’a Vefa Konseri

Beylikdüzü'nde metrobüsler çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Seyyar baz istasyonu kurarak dolandırmışlar

İstanbul depremi için harita yayınlayarak bilgilendirdi

Selçuk Bayraktar'dan sonra Güler Sabancı'yı kopyaladılar

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Yükleniyor