Radyo Trafik | Kazaları önlemek mümkün mü? | Uzmanından cevaplar

Radyo Trafik | Kazaları önlemek mümkün mü? | Uzmanından cevaplar

Radyo Trafik, 9 Mayıs Cumartesi günü ise 11.00 - 18.00 arasındaki yayınlarını uzman konuklara ayırarak trafik haftasına vurgu yaptı. “

Radyo Trafik | Kazaları önlemek mümkün mü? | Uzmanından cevaplar

Radyo Trafik hafta sonu yayınlarını Trafik Haftasına ayırdı. Hafta boyuncu her gün “Bir Konu, Bir Konuk” programıyla, trafik haftasına özel yayınlar yapan Radyo Trafik, 9 Mayıs Cumartesi günü ise 11.00 - 18.00 arasındaki yayınlarını uzman konuklara ayırarak trafik haftasına vurgu yaptı. “Kitap Ödüllü Trafik Bilgi Yarışması” ile başlayan yayınlarda, “Güvenli Sürüş Uzmanlarının Önerileri”, “Pandemi Sonrası Ulaşım”, “Akademisyenlerin Tavsiyeleri”, “Bisikletin Trafikteki Yeri” ve “Trafikte Eğitim” konu başlıkları ele alındı. EGM Trafik Başkanı Mehmet Yavuz, EGM Trafik Denetleme Şube Müdürü Ayhan Saraç ve EGM Eğitim Koordinasyon Şube Müdürü Tolga Hakan’ın konuk olduğu programlarda ise Emniyet Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları ve pandemi sırasında alınan önlemler konuşuldu.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMALARI

EGM Trafik Başkanı Mehmet Yavuz: “25 bin olan çakarlı araç sayısı 1500’e düştü.”

Radyo Trafik “Trafik Haftası Özel” yayınına konuk olan EGM Trafik Başkanı Mehmet Yavuz, pandemi dönemindeki denetim ve uygulamalardan cezalara, kural ihlallerinden kazaları azaltma hedeflerine kadar pek çok konuya değindi. Yavuz, polislik mesleğinin zorluklarına da dikkat çekerek, “Trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaşlarımızla yüz yüze kalmak kolay değil” dedi. Türkiye’de meydana gelen kazaların en büyük sebebinin hız ihlali olduğunu söyleyen Yavuz, seyir halinde cep telefonu kullanmanın alkollü araç kullanmaktan 4 kat daha riskli olduğuna da işaret etti. Kural ihlalleriyle alakalı sosyal medyada yapılan paylaşımları tek tek inceleyip cezai işlem uyguladıklarını belirten Yavuz, vatandaşların her türlü konuda 155’e ihbarda bulunabileceklerini hatırlattı. Denetimlerin sürekli ve yoğun olması gerektiğini savunarak, 25 bin çakarlı araçtan, 1500 yetkili çakarlı araca düşüşün halen devam eden sıkı denetimlerle sağlandığına dikkat çekti.

SALGIN SÜRECİNDEKİ TRAFİK DENETİMLERİ

Trafik Denetleme Şube Müdürü Saraç: “Kontrol noktalarında işlemleri yavaşlatmak gibi bir amacımız yok.”

Radyo Trafik’in trafik haftası özel konuklarından biri de, EGM Trafik Denetleme Şube Müdürü Ayhan Saraç’tı. Saraç, şehir giriş ve çıkışlarında yapılan denetlemelerde sahte seyahat belgeleri gösterenlerin olduğunu açıkladı ve bunu iş haline getirip para karşılığı üretenlerin olduğunu söyledi.Saraç ayrıca kontrollerdeki kuyruğu uzatmak gibi, oradaki işlemleri yavaşlatmak gibi bir amaçlarının olmadığını paylaştı. Saraç; “Ancak insanlar kontrol olan yerlerde beklemeyi göze almayıp yola çıkmamayı tercih ettiler. Denetim noktalarında birçok kurala uymayan kişiyi durdurduk. Bu sayede virüsün daha fazla yere yayılmasını engelledik” dedi.

SALGIN SONRASI TOPLU ULAŞIM

Prof. Ilıcalı: “Metrobüs, tekerlekli metroya dönüştürülmeli”

Salgın sonrası trafiği ve normalleşme sürecini değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, normalleşme sürecinde gerekli önlemler alınmazsa toplu taşımada büyük risklerin oluşacağını söyledi. Ilıcalı, insanların toplu taşımadan uzaklaşmasının büyükşehirlerin trafik yükünü arttıracağının altını çizdi. İstanbul için en fazla yolcu taşıyan toplu taşıma araçlarından biri olan metrobüsün geceleri yapılacak çalışmalarla hızlıca lastikli metroya çevrilmesinin kapasiteyi iki katına kadar çıkarabileceğini belirten Ilıcalı, “Bu sayede metrobüste de sosyal mesafe kurallarına uyarak yolculuk yapılabilir” dedi.

TRAFİK EĞİTİMİ VE SÜRÜCÜ KURSLARI

MEB Trafik ve Sürücü Eğitimi Daire Başkanı: “Sürücü kurslarının açılma tarihini Bilim Kurulu kararları belirleyecek.”

MEB Trafik ve Sürücü Eğitimi Daire Başkanı Abdullah Süslü, 31 Mayıs 2020 tarihine ertelenen sürücü kursu faaliyetlerinin bu tarihten sonra Bilim Kurulu’nun düşünceleri doğrultusunda birtakım kararlar alınarak normalleşme sürecine girebileceğini belirtti. Süslü, “Altını çizerek vurguluyorum. Bilim Kurulumuzun kararı bizim için çok önemli.”dedi. Türkiye’nin hali hazırda birçok noktada AB ülkesinden gerek teorik, gerek uygulama eğitimleri ve sınav konusunda daha iyi olduğunu söyleyen Süslü, yeni bir sınav sistemi hazırladıklarını da duyurdu. Süslü; “Hak edenin alabileceği bir ehliyet sistemi tasarlamak istiyoruz.” dedi.

SALGIN SONRASI ULAŞIMDA BİSİKLETİN YERİ

Bisikletliler Derneği Başkanı: “Sosyal mesafe bisiklet ile çok rahat sağlanabilir.”

Yeni tip koronavirüs ile hayatımıza giren sosyal mesafe kavramının ulaşımda da korunmasına yönelik çalışmalar ve bu bağlamda bisikletin salgın sonrasındaki yerini Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz anlattı. Suyabatmaz, sosyal mesafenin bisikletli ulaşımda ayarlanmasının çok kolay olduğunu söylerken bunun toplu taşıma araçlarında çok zor olduğunu ifade etti. Suyabatmaz, Avrupa’da kimi ülkelerin bisiklet kullanımı için para teşviklerinde bulunmayı düşündüğünü kimi ülkelerde de ana yolların bir şeridinin bisiklet yoluna dönüştürüldüğünü aktardı.

İzmir’de Yeni Bisiklet Yolları Planlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak ise, “Ulaşım Daire Başkanlığımız da bir çalışma yapıyor. Şerit düzenlemeleriyle hangi bölgelere bisiklet yolu yapılabileceği planlanıyor. Yakın zamanda bitecek çalışmayı en kısa sürede hayata geçireceğiz.” açıklamasında bulundu.

AKADEMİSYENLER TARTIŞIYOR

Doç Dr. Kevser Üstündağ: “Ulaşım salgınla birlikte, insanı temel alan bir sisteme dönüştü”

Salgın döneminin psikolojik yanından, ulaşımda geldiğimiz son durumu ve salgın sonrası beklentileri ise akademisyenler Şehir Plancısı Doç. Dr Kevser Üstündağ ve Psikolog İdil Işık değerlendirdi. Şehir Plancısı Doç. Dr Kevser Üstündağ, yıllardır insanı boş verip aracın bir yerden bir yere ulaşmasına odaklanan sistemin, salgınla beraber dönüşüme uğradığına değindi. Üstündağ, “Salgın sonrasında yapılan birçok uygulama ile ulaşım, 20 yıldır konuştuğumuz insan odaklı ulaşım ve organik ulaşım kapsamında, insanı temel alan bir sisteme dönüştü.” dedi.

Doç. Dr. İdil Işık: “İnsanlar rahata çabuk alışacak.”

Pandeminin önlemlerle beraber biraz düzelmeye girmesiyle, insanlar yine rahatlamaya başlayacağına değinen Psikolog İdil Işık, “Nasıl ki trafikte bana bir şey olmaz düşüncesi var pandemide de bu olacak, insanlar rahata çok çabuk alışacak.” şeklinde konuştu.

Trafik Mağdurları Derneği Başkanı: “Sürdürülebilir bir trafik anlayışımız yok.”

Kademeli trafiğe çıkma düzenlemesinin salgın korkusuyla yapılabileceğine değinen Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim Ayöz ise bu konuda denetim sürekliliği ihtiyacına değinerek “Bizim sürdürülebilir bir trafik anlayışımız yok. Bisiklet yoluna bir aracın girmeyeceğinin garantisi yok, trafik ışıklarında bir aracın geçmeyeceğinin garantisi yok, denetim sürekli olmalı ve yerleşmeli. İnsan odaklı hareket etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

KAZALARIN ÖNLENMESİ VE GÜVENLİ SÜRÜŞ

Güvenli Sürüş Uzmanı: “İstanbul’daki levha, yaya geçitleri ve trafik ışıkları azaltılmalı”

Güvenli Sürüş Tekniği Uzmanları Mert İntepe, Ayhan Gökdemir ve Ahmet Burak Tan trafik haftası özel yayınında dünyadan örneklerle Türkiye’de trafik kültürünün durumu ve yapılabilecekleri anlattı. Ayhan Gökdemir eğitime vurgu yaparak “Her şey küçük yaşta başlıyor.” derken Ahmet Burak Tan da trafiğe dair sorunların saygı kültürü ile aşılabileceğini söyledi. Mert İntepe ise İstanbul trafiği özelinde konuşarak sorumluluğun bireylere verilmesini ve trafiğin ortak bir alan olduğuna kullanıcıları inandırmak gerektiğinden söz etti. “Levha ile trafik ışığına bağlı kalarak trafiğin düzeleceğine inanmıyorum.” diyen İntepe İstanbul’daki levhaların, yaya geçitlerinin ve trafik ışıklarının azaltılması gerektiğini söyledi.



Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Togg, Milli Takımlar Ana Sponsoru Oldu

Şahika Ercüment, Baykal Gölü'nde buz altına dalacak

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

Almanya'da İstanbul için tarihi imza

Şampiyon Takım Kupasını Nigel Hayes-Davis’ten Aldı

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin masa tenisi sporcusundan üstün başarı

Galatasaray zoru başarabilecek mi? Fenerbahçe tura çok yakın

“Bu istikrarsızlık benim kabahatim mi?”

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Zeynep Abdullahoğlu densizliğe Atatürk'le yanıt verdi

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Uyuşturucu iddiası | Polat çifti avukatından açıklama

İsmail Türüt | Onlar gibi şarkı yapsam köprüden atlar intihar ederim

Üsküdar'da Sevgi Pazarı kuruluyor

Göknur Sevgililer Günü için söyleyecek

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

CHP 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyor

İmamoğlu, adaylığını açıkladı ortalığı karıştırdılar

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

Osman Gökçek'in 'iftar' iftirasına sert tepki

Erdoğan'a oy verdim diyen İYİ Partiyi vekil CHP'ye katılacak

Ahmet Zeki Üçok, Meral Akşener'i suçladı

Tıklamadan önce düşünün

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yalnızlığa ‘robot eş’ çözümü korkutuyor!

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

TEKNOFEST 2025’te Yepyeni Bir Yarışma

İşten çıkarılmadınız, dolandırıldınız!

Geleceğin Sağlık Çözümleri TEKNOFEST Gençleri Tarafından Şekillenecek!

TECH İstanbul dijital dönüşümün zirvesinde

Sarsılmaz, Enforce Tac ve IWA’da fark yaratıyor

TEKNOFEST Robolig Yarışmasına Başvuru İçin Son 8 Gün!

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Spora yeni başlayacak çocukların yapması gerekenler!

Sahurda ne kadar su içmeli?

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Su arıtma cihazları, yararlı mineralleri öldürüyor mu?

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Ümit Gürelman’a Vefa Konseri

Beylikdüzü'nde metrobüsler çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Seyyar baz istasyonu kurarak dolandırmışlar

İstanbul depremi için harita yayınlayarak bilgilendirdi

Selçuk Bayraktar'dan sonra Güler Sabancı'yı kopyaladılar

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Yükleniyor