SAHİM-SEN | Memur emeklisinin mağduriyetine son verilmeli

SAHİM-SEN | Memur emeklisinin mağduriyetine son verilmeli

Emekliler, meydanlara inmeye başladı. Hayat pahalılığı yetmezmiş gibi, kamuda alınan tasarruf tedbirlerinin yükünü emeklinin sırtına yüklemeye kalkan iktidara memur emeklilerinden uyarı üstüne uyarı geliyor. 

SAHİM-SEN | Memur emeklisinin mağduriyetine son verilmeli



Memur emeklilerinin ekonomik kaygıları her geçen gün artıyor. Bu doğrultuda emekliler zorlaşan hayat şartlarında geçim sıkıntısı yaşıyor. Memur emeklilerinin yıllardır müktesep hakları olan eşit artış oranı uygulaması, son yasal düzenlemelerle ihlal edilmiştir. Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, “Emekli olmuş memur emeklilerine reva görülen bu hukuksuzluk ve adaletsizlikten dolayı Ocak 2024 zammı ile beraber her ay hak kaybına uğratılmış bulunuyorlar” dedi.

Emekli maaş zamları milyonlarca emeklinin gündemindeki yerini koruyor. Ekonomik hayat şartlarının giderek ağırlaşmasıyla birlikte her geçen gün emeklilerin aldığı maaşlar erimeye devam ediyor. Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, “Devlet Memurları, Kanunu 657 sayılı yasaya göre görev yapmış ve 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre emekli olmuş Memur Emeklileridir. Devlet memurları müktesep hakları 657 sayılı Kanuna ve Emeklilikleri de 5434 sayılı kanuna göre düzenlenir. 75 yıllık geçmişinde Memur ve Memur Emeklileri aylıkları beraber belirlenir, Memurlara yapılan artışlar otomatik olarak aynı oran ve miktarda Memur Emeklilerinin aylıklarına yansıtılırdı. 11 Mayıs 2023 günü seçimlere üç gün kala, Hak-İş kongresinde konuşan sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında bu yasal düzenleme ve yerleşik teamülü bildiği için “Temmuz’da Memurlara yapılan artışlar otomatik olarak Memur Emeklilerine de yansıtılacak” vaadinde bulunduğunu söyleyerek, Sayın Cumhurbaşkanımız bahse konu konuşmasında “Bakanıma talimat verdim Temmuz ayına yetiştirecek” dediği halde; 14 Temmuz 2023 tarih ve 7456 sayılı Torba Yasa ile 375 sayılı KHK’ya Ek 40 madde eklenerek memurlara 8.077 TL Seyyanen yapılan ilave ödeme otomatik olarak Memur Emeklilerine yansıması gerekirken maddeye eklenen “Bu ilave ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve pirim kesintisine tabi tutulamaz” cümlesi ile memur emeklilerine yansıması engellenmiştir” dedi. 

‘‘Torba Yasa ile Memur Emeklilerine Haksızlık Yapılıyor’’

Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, “Bu düzenleme Anayasanın; Adalet, Sosyal Devlet, ve Eşitlik ilkelerine açıkça aykırı olduğu gibi yürürlükteki 657 ve 5434 sayılı yasalara da aykırıdır.” şeklinde konuştu. 

Akarken, ‘‘5434 sayılı Emekli Sandığı kanununun 41/b bendinde ‘Memurların emekli olurken aylıkları belirlenirken 25 yıl hizmet yılı olanlara vazife aylığının %75’i, 25 yıldan fazla olanlara her yıl için +1 puan fazlası üzerinden bağlanır’ hükmü açık olduğu halde 14 Temmuz tarihli düzenleme ile bu oranlar fiili olarak yüzde 41’ler seviyesine düşürülmüştür. Bu hukukun temel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil eden adaletsizlik ve hukuksuzluktan başka bir şey değildir. Anayasanın 5. Maddesinde Devletin temel amaç ve görevleri olarak belirlenen ‘Kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak, kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır’ hükmü açık olduğu halde maalesef Memur Emeklileri açısından Anayasanın bu hükmü çiğnenmiştir. Torba Yasa 14 Temmuz 2023 günü yasalaştıktan sonra bu madde TBMM’ndeki grubu bulunan hiçbir siyasi parti ve Milletvekili tarafından Anayasa Mahkemesine taşınmamış, emekli olmuş memur emeklilerine reva görülen bu hukuksuzluk ve adaletsizlikten dolayı Ocak 2024 zammı ile beraber her ay yaklaşık 12,147 TL hak kaybına uğratılmış bulunuyorlar.  Memur emeklileri yıllar içerisinde en düşük emekliler seviyesine indirilerek sefalette diğer emekliler ile eşitlenmiş, hatta işçi emeklisinden bile düşük ücret alır hale gelmiştir. Emeklilik sisteminde dikkate alınan çalışma süresi, yaş, eğitim, kademe-derece, kariyer gibi kriterler ortadan kaldırılarak en düşük emekli seviyesine indirilmiştir. Bu hukuksuzluk halen çalışmakta olan memurlarda da gelecek kaygısı yaratmış, emekli olmayı düşünenlerin emeklilikten vazgeçmesine ve kamuda istihdam yolunun tıkanmasına neden olmuştur” dedi. 



Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Togg, Milli Takımlar Ana Sponsoru Oldu

Şahika Ercüment, Baykal Gölü'nde buz altına dalacak

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

Almanya'da İstanbul için tarihi imza

Şampiyon Takım Kupasını Nigel Hayes-Davis’ten Aldı

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin masa tenisi sporcusundan üstün başarı

Galatasaray zoru başarabilecek mi? Fenerbahçe tura çok yakın

“Bu istikrarsızlık benim kabahatim mi?”

Zeynep Abdullahoğlu densizliğe Atatürk'le yanıt verdi

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Uyuşturucu iddiası | Polat çifti avukatından açıklama

İsmail Türüt | Onlar gibi şarkı yapsam köprüden atlar intihar ederim

Üsküdar'da Sevgi Pazarı kuruluyor

Göknur Sevgililer Günü için söyleyecek

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Seydi Taş | Eğlence modeli değişmeli

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

CHP 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyor

İmamoğlu, adaylığını açıkladı ortalığı karıştırdılar

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

Osman Gökçek'in 'iftar' iftirasına sert tepki

Erdoğan'a oy verdim diyen İYİ Partiyi vekil CHP'ye katılacak

Ahmet Zeki Üçok, Meral Akşener'i suçladı

Tıklamadan önce düşünün

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yalnızlığa ‘robot eş’ çözümü korkutuyor!

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

TEKNOFEST 2025’te Yepyeni Bir Yarışma

İşten çıkarılmadınız, dolandırıldınız!

Geleceğin Sağlık Çözümleri TEKNOFEST Gençleri Tarafından Şekillenecek!

TECH İstanbul dijital dönüşümün zirvesinde

Sarsılmaz, Enforce Tac ve IWA’da fark yaratıyor

TEKNOFEST Robolig Yarışmasına Başvuru İçin Son 8 Gün!

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Spora yeni başlayacak çocukların yapması gerekenler!

Sahurda ne kadar su içmeli?

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Su arıtma cihazları, yararlı mineralleri öldürüyor mu?

Bel ve bacak ağrılarınızın sebebi ‘spinal stenoz’ olabilir!

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Her Şey Çok Güzel Olacak Berkay tutuklandı

Kartalkaya faciası | Ruhsat veren müdür gözaltında

AKP'li Mücahit Birinci'ye tepki yağdı

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Saraçhane meydanı 5. gününde doldu | 15 milyon oy kullandı

Silivri'de İmamoğlu - Özdağ karşılaşması

İmamoğlu'na karar muamması! Yandaşlar servis etti, savcılık yalanladı

Ekrem İmamoğlu tutuklandı | Türkiye'ye yazık oldu

Yükleniyor